Wszystko o pomidorach cz. 10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 10

Post »

Taka ciekawostka odnośnie mojej rozsady. W trakcie hartowania ponad 80 sztuk sadzonek (ok. 40 różnych odmian, z każdej odmiany mam po 2 sztuki) kilka sztuk uległo poparzeniu (przynajmniej na moje oko, to co stało się z liśćmi jest poparzeniem słonecznym).
Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że dziś powyciągałam te z uszkodzonymi listkami (w sumie 6 sztuk) i okazało się, że są to 3 odmiany i poparzeniu uległy oba egzemplarze danej odmiany :shock: , tzn. obie sadzonki Brad's Black Heart, obie sadzonki Ananasa (Pineaple) i obie sztuki Florida Pink. Sadzonki nie były układane odmianami koło siebie, tylko były rozmieszczone losowo. Były wszystkie traktowane dokładnie tak samo, wszystkie tak samo podlewane, wynoszone do hartowania itd.
Zbieg okoliczności, czy też te odmiany są bardziej wrażliwe na światło??? Zauważył ktoś kiedyś coś podobnego?

Poniżej zdjęcia całej gromadki i jednego z poparzonych egzemplarzy
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje pomidory w 0,5 l kubkach stoją na tarasie pod stołem już od około 4 dni.
Chyba dzisiaj schowam je do domu, bo mają być tylko 4 stopnie :roll:
zielonaplaneta
200p
200p
Od: 7 gru 2014, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiesz co, ja się na tym kompletnie nie znam ale to chyba nie jest oparzenie słoneczne ?

Grazka100,u mnie już jest 4 stopnie obecnie i zapowiadają w okolicy 0*C ,więc bez wahania przeniosłem wszystkie pomidory do domu już dziś :wit
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

Moje w tunelu od tygodnia w glebie siedzą ;:19
krysia67
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 21:26

Post »

W dniu wczorajszym rano wszystkie sadzonki wyniosłam na balkon, ponieważ chciałam przyhamować ich wzrost.
Nawet mi przez myśl nie przeszło, że w dniu dzisiejszym wieczorem będę je musieć z powrotem brać do mieszkania.
Jak zobaczyłam na termometrze + 5 stopni to się nawet nie zastanawiałam tylko wnosiłam.
Pod ciężarem deszczu trochę się pokrzywiły :cry: , ale jak wylądują na miejscu stałym dostaną sznurki /na balkonie/ i patyki /na grządkach/ to się wyprostują.

pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

mymysteryy ja też tak twardo zahartowałam część swojej rozsady.
Wystawiłam na parapet na pełne słońce, a że nie chciało mi się nieść ich pod folię... no to słonko poparzyło część liści. Pod folią tego by nie było.
Kadrowy
50p
50p
Od: 16 kwie 2014, o 22:58

Post »

Kilka sztuk wysadziłem do gruntu (Atol,Adonis, Black Cherry, Szejka i Ożarowskiego Złotego) ciekaw jestem czy dadzą radę, od 21 marca są w tunelu więc trudno, dziś poszły dwa do tunelu w grunt, reszta przykryta po-3trójną włókniną i 4 znicze bo mam być ok.3-4 stopni więc wolę nie stracić ok.600 sadzonek.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

agaM pisze:mymysteryy ja też tak twardo zahartowałam część swojej rozsady.
Wystawiłam na parapet na pełne słońce, a że nie chciało mi się nieść ich pod folię... no to słonko poparzyło część liści. Pod folią tego by nie było.
Nie przejmuję się tym, bo to tylko 6 sztuk, a reszta bez żadnych zmian ładnie sobie rośnie. I tak za dużo mi wyszło, bo wykiełkowało 99% nasion, a myślałam, że wynik będzie gorszy :wink:. Jedyne co mnie zastanawia, to właśnie to, że poparzyło konkretne odmiany.

Czyli wygląda to na poparzenie? Bo widzę, że niektórzy mają wątpliwości :roll:
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Kasiu- tak,to jest poparzenie. Ciekawe wnioski :) Wygląda na to,że niektóre odmiany pomidorów są bardziej delikatne i trzeba z nimi uważać. Fajnie by było stworzyć listę odmian bardziej wrażliwych na promieniowanie słoneczne .
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

U mnie wczoraj cały dzień mżyło, siąpiło, padało itp.
Pod stołem ogrodowym miałam poustawiane pojemniki z 18-stoma pomidorasami w 0.5 l. kubkach. Pojemników było 6 szt. czyli w sumie ok. 100 pomidorów. Jeden pojemnik stał pod dziurą w stole (tą na parasol), która była zakryta obrusem z folii, ale i tak w diabły zalało pomidorki w jednym pojemniku. Stały do 3/4 kubka w wodzie. Wieczorem zabierałam je do domu i to odkryłam. Prawdę mówiąc wyglądają bardzo dobrze ale.... Teraz stoją na parapecie, a w domu jest ponad 18 stopni, może ziemia prędzej przeschnie i nic się nie zmarnuje. :D
Co ta pogoda wyprawia?
W namiocie foliowym mam 4 sztuki posadzone w sobotę. Mam nadzieję, że dadzą radę pomimo niskich temperatur. Niestety, namiot daleko, więc nic nie mogę zaradzić.
Awatar użytkownika
Mrau
50p
50p
Od: 6 lip 2013, o 16:40

Post »

Oj .. tak czytam, że hartujecie pomalutku pomidorki a ja swoje wystawiłam 2 dni temu na balkon i tam siedzą ... ale na razie nie wygląda żeby im się krzywda zadziała a nawet przeciwnie, na parapecie wyraźnie szkodziło im mocne słońce a teraz wyglądają dobrze.
W jaką pogodę bezwzględnie mam je zabrać do domu? Ile stopni zniosą?
Balkon jest wnękowy (taki jak to mówią loggia) więc raz, że nie ma mocnego wiatru a dwa, że chyba trochę w nocy też cieplej ..
Awatar użytkownika
demeter
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 20:36

Post »

Przyjmuje się że 4 stopnie to minimum dla pomidora pod warunkiem że w dzień bedzie miał normalną temperaturę i się nagrzeje.Ale nie raz i prawie do 0 stopni spadała temperatura i pomidory przezyły ale duże krzaki a nie sadzonki.
Awatar użytkownika
Mrau
50p
50p
Od: 6 lip 2013, o 16:40

Post »

Hmmm widzę, że już jest tylko 6 stopni, prognoza na noc to 4 .. to co, bezpieczniej zabrać do domciu czy ryzykować?
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Pomidor porzeczkowy od Alyii stojąc w domu zaczął wypuszczać wilki ;:oj ;:oj Sprawdziłam wszystkie odmiany jakie mam i 4 porzeczki mają centymetrowe wilki. Z forum wyczytałam, że odmiany białe porzeczkowe prowadzą się same na 2 pęd a czerwone to krzaczory o bardzo dobrym smaku owoców. Wiecie może co mam teraz poczynić?
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Mrau w tej fazie nie warto ryzykować.Lepiej zabierz do domu.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”