MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
halfoat
50p
50p
Od: 6 maja 2007, o 22:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Post »

U mnie cały czas się wygryzają, dziś chyba najwięcej, więc tak jak pisze Suppa dałbym im dopalacza wystawiając na słońce.
maciej83vip
50p
50p
Od: 6 lut 2014, o 10:07

Post »

Ja w tym roku pierwszy raz mam murarki zakupiłem 100 szt i wygryzły się prawie wszystkie 2 szt były w środku suche. Mam pytanie czy jak już się wygryzły to można wyrzucić puste kokony?
boggi
500p
500p
Od: 8 maja 2013, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak oczywiście, jak już wszystkie wylazły to trzeba wyrzucić a najlepiej spalić :)
maciej83vip
50p
50p
Od: 6 lut 2014, o 10:07

Post »

Dzięki za odpowiedz:)
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29

Post »

Suppa nie było aż tak zimno tylko zbyt długo przedłużało się zimo tzn w czasie kiedy powinno świecić słońce i wygryzać się pszczoły u nas padało i było zimno choc juz brzoskwinia i czereśnia kwitła przez tydzień , po za tym wszytko się opóźniło prawie o 3 tygodnie
:)
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie już 6 rurek zalepionych ;:109

Kokony przeglądałem i rozciąłem kilka pszczółki były padnięte :(
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 22:15

Post »

Kidia ile miałaś w ogóle tych kokonów? Ja sprzedałem około 25 tys i nie mam zadnych reklamacji a poszły w rózne rejony Polski.
U Ciebie problem musi być w przechowywaniu lub masz dużo roztoczy i one sa winne ginieciu murarek w kokonach.
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p

Post »

A miałam ich około 800 sztuk,<dopiero rozwijam a raczej rozwijałam hodowle> co do roztoczy to były w kilku przedziałkach z kokonami ale zostały spalone, te które sprawdzałam <martwe> w kokonach były pięknie rozwinięte , większość z tego co zauważyłam padła w ostatnich dniach, kiedy było chłodno a powinno świecić słońce, bo nie były jakies przysuszone, cześć miała leciutko juz nawet nadgryzione kokony inne w sumie mogły wyść bez problemu ale czekały na cieplo.....niestety za długo
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Agata1994
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 kwie 2015, o 11:16

Post »

Witam,
Czy ktoś może mi pomóc i udzielić informacji w jakich temperaturach Murarka zaczyna swą aktywność? Pszczoły latają od 13C do 26C, a idealna temperatura dla nich to 20C i ok. 40% wilgotności powietrza. Czy istnieją analogiczne wytyczne odnośnie do Murarki? Może możecie polecić mi źródło pisane?
Dziękuję za wszelkie odpowiedzi:)
Wars
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2014, o 03:06

Post »

agata1994Samice murarki ogrodowej lubią ciepło i wylatują z gniazd dopiero przy temperaturze bliskiej 15 stopni C, a ich największa aktywność przypada w najcieplejszych godzinach dnia; nawet wtedy gdy pszczoły miodne i trzmiele przebywają w gniazdach by wentylować i schładzać czerw. dane na priv.
Wolfik
200p
200p
Od: 15 lis 2012, o 17:17

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek

Mam pytanie. Co to za owad? Pszczoła samotnica czy jakiś pasożyt samotnic? Lubi dziury w ścianie starego budynku,ale nie umie zagrzać miejsca.

Zauważyłem owada,który uważnie obserwował pszczoły pracujące na czereśni, a następnie gdy pszczoła odlatywała od drzewa rzucał się w pogoń.Jednak jakoś nic mu się nie udawało.Natomiast mnie się powiodło.Trzasnąłem gościa butem,a następnie na ziemi dobiłem.Niestety wilk pszczeli to nie był,zresztą wyglądał jak osa więc bym sobie darował ewentualne kłopoty. Zdjęcia niestety nie posiadam,a szkoda......
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

U mnie tak na oko 15% się nie wygryzło. Chyba nie mam co dłużej czekać. Resztę spalę i spokój.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Wolfik
200p
200p
Od: 15 lis 2012, o 17:17

Post »

Nie ma się po co spieszyć.Wiosna trochę w kratkę więc pszczoły mogą wygryzać się opóźnione.Przedwczoraj w kartoniku było takie ,ni to trzaskanie,ni chrupanie - jakby się jakiś gryzoń do środka dostał i sobie ucztę urządził. A od wczoraj zimnica,więc nie wiem co tam się naprawdę działo.Mam jednak podejrzenia,że liczba samic u mnie dopiero wzrasta.Widać po tym jak szukają miejsca.

PS. znalazłem już odpowiedź na pierwsze moje pytanie.To pasożytnicza pszczoła Melecta luctuosa ? Brzęczka białoplamka.
lukasz0
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 mar 2015, o 12:56

Post »

U mnie 100% się wygryzło i wystawiłem pszczoły dużo później niż te osoby które narzekają na nie wygryzanie się pszczół
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p

Post »

Info https://insektarium.wordpress.com/hymen ... aloplamka/ na dole pisze że Larwy rozwijają się w gniazdach porobnicy jasnotowej Anthophora aestivalis i porobnicy naglinki Anthophora plagiata hmmm albo widziałes podobną albo masz małego pecha i gniezdzą się tez u Ciebie inne gatunki ? Lub tylko żyje gdzies w okolicy
I ciekawe info http://www.portalpszczelarski.pl/artyku ... z-_1-.html
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”