Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Post »

April pisze:Jak fajnie że już jesteś ;:138
Kolorki w ogrodzie z taką konsekwencją stosowane że podziwiam cię za to ;:180 Piękne narcyze ;:167 Moje też miały być takie pełne a wyszła jakaś mieszanka.
No, jajeczkowe złoto imponujące. Ja na bieżąco wyrzucałam do kompostownika...pewnie bez sensu. Ale u mnie ślimorów nie ma, są igły z sosen ;:306
Powinno się dawać do kompostu, więc dobrze zrobiłaś ;:108

-- Wt 28 kwi 2015 20:25 --
Pashmina2006 pisze:Ale piękne zdjęcia. Tulipan ten biały cudowny.
Prześliczne zestawienia kolorystyczne. Świetnie dobrane kwiatki w towarzystwo. Ah.. jaka wiosna jest piękna. Kiedyś tego nie doceniałam i nie zauważałam.
:wit ;:196
Tak, czasami mam wątpliwości czy wolę lato, czy jednak wiosnę ;:224
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniś, tulipany C U D O W N E ;:167 Fantastyczne odmiany ;:108 Casablanca wpisana na moją listę "chciejstw". A ten drugi wydaje mi się podobny do Purissimy - to chyba on :D Pierwsza żarówiasta pomyłka to Rococo - lubię go, przede wszystkim za to, że kwitnie mi już trzeci rok bez wykopywania ;:306 Drugi to może być Cilesta - gdybam, nigdy go nie miałam, bo to nie moje "ubarwienie" :wink:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ładne te Twoje żaróweczki ;:196 Troszkę łamią ogólne zarysy angielskiego ładu i harmonii, ale tak tyz piknie. ;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwi pisze:Moniś, tulipany C U D O W N E ;:167 Fantastyczne odmiany ;:108 Casablanca wpisana na moją listę "chciejstw". A ten drugi wydaje mi się podobny do Purissimy - to chyba on :D Pierwsza żarówiasta pomyłka to Rococo - lubię go, przede wszystkim za to, że kwitnie mi już trzeci rok bez wykopywania ;:306 Drugi to może być Cilesta - gdybam, nigdy go nie miałam, bo to nie moje "ubarwienie" :wink:
Elwirko, dziękuję za identyfikację. Casablancę kup koniecznie - na żywo jest cudo! Ja na pewno dokupię, bo mnie zauroczyły te tulipany. Kwiaty w słońcu, gdy się otworzą, wyglądają jak piwonie ;:167
Czerwienie już rosną na tyłach ogrodu, gdzie ich nie widać, bo jednak psuły mi krajobraz :;230 Przesadziłam, gdy tylko zobaczyłam w pąkach czerwień ;:131

-- Śr 29 kwi 2015 05:56 --
PEPSI pisze:Ładne te Twoje żaróweczki ;:196 Troszkę łamią ogólne zarysy angielskiego ładu i harmonii, ale tak tyz piknie. ;:196
Tak, dlatego przeniosłam w inne miejsce w końcowej części ogrodu. Na szczęście padał wtedy deszcz, a ja przeniosłam wielkie bryły ziemi na łopacie, więc nawet tego nie odczuły :D . Tam mogą sobie rosnąć, bo ich nie widać ;:108 Po kwitnieniu wykopię i podaruję koleżance, która lubi ten kolor.
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit

Casablanca to również jedna z moich ulubionych tulipanowych odmian ! Bajka ;:138
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wiem, że te żarówiaste kolorki nie pasują do ogólnego założenia, ale przyznasz, że same w sobie są prześliczne, szczególnie te pierwsze ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mufka pisze::wit

Casablanca to również jedna z moich ulubionych tulipanowych odmian ! Bajka ;:138
Ja pierwszy raz mam tę odmianę w ogrodzie - jest piękna. Ciekawe, czy bez wykopywania też będzie ładna za rok i w kolejnych sezonach. Zauważyłam, że niektóre tulipany dobrze dają sobie radę bez wykopywania - są nieco mniejsze, ale ładne, dobrze przyrastają kolejne cebule, a niektóre marnieją i miniaturyzują się zupełnie.

-- Cz 30 kwi 2015 09:54 --
nifredil pisze:Wiem, że te żarówiaste kolorki nie pasują do ogólnego założenia, ale przyznasz, że same w sobie są prześliczne, szczególnie te pierwsze ;:108
Tak, te pierwsze bardzo mi sie podobają, ale te pomarańczowe niezbyt, mimo, że pełne i okazałe :roll:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem jak u Was, ale u mnie solidnie popadał deszcz i nareszcie da sie wbic łopatę w ziemię, bo było tak sucho, że ani pielenie nie miało szans, ani też sadzenie czegokolwiek. Powoli wyrównuję kanciki rabat, sadzę rośliny, które przyjechały od internetowych sprzedawców, dzielę swoje roślinki i chyba zostanę sprzedawcą co niektórych, bo okazuje się, że co nieco mam w nadwyżkach ;:224 :heja
Tulipany, narcyze wciąż ceisza na rabatach, a tymczasem w sklepach ogrodniczych w sprzedaży są już kwiaty letnie ;:oj Póki co muszę dokupić kolejne cisy na żywopłoty - tego nie ma końca od kilku dobrych lat, bo teren do ogrodzenia mamy duży ;:173
Korzystając z dobrodziejstwa mokrej ziemi, przenieśliśmy przedwczoraj dwie magnolie - w trakcie kwitnienia ;:131 Ciekawe, czy to przeżyją ;:224 Patrzyłam na prognozy, zapowiadają jeszcze deszcze, więc to powinno pomóc w polubieniu przez nie nowego miejsca.
Powoli rozkwitają kolejne krzewy, wiśnie japońskie i robi się kolorowo w ogrodzie ;:215

Zostawiam Wam troszkę mojej ogrodowej wiosny
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

iryski zaczynają kwitnienie - uwielbiam je ;:167
Obrazek

Wisteria szczepiona na pniu, którą zapomniałam zabezpieczyć na zimę żyje i ma się wspaniale - pąków bardzo dużo
:heja
Obrazek

Amanogawa - co za miły zapach ;:167
Obrazek

Obrazek

Kiku Shidare Zakura
Obrazek

W sadzie kwitną drzewka owocowe
Obrazek

Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

A ja posadziłam właśnie Amanogawę :tan Jeszcze daleko jej do twojej piękności ale właśnie zaczęła kwitnąć :heja
Jeszcze Kiku muszę sobie sprawić ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

April pisze:A ja posadziłam właśnie Amanogawę :tan Jeszcze daleko jej do twojej piękności ale właśnie zaczęła kwitnąć :heja
Jeszcze Kiku muszę sobie sprawić ;:224
Na Kiku Shidare bardzo namawiam - jest piękna ;:167 Ja mam jeszcze Royal Burgundy - też piękna, ale dopiero zaczyna kwitnienie, więc jeszcze nie obfocona :wink:
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Monika,
Czy twoje nasiona werbeny patagońskiej wykielkowały?
Jakby co, to ja mam zatrzęsienie siewek. Czegoś takiego jeszcze nigdy nie było u mnie. Z przyjemnością znowu wyślę.
W kwestii tuliapanów i narcyzów. Mamy identyczne, z dokładnością do każdego zdjęcia :wink:
Pozdrawiam
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Royal Burgundy też widziałam w szkółce. Ale jakoś u nikogo jej nie kojarzyłam. To czekam z ciekawością na jej portrety ;:65
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze kilka fotek - pierwsze iryski
miniaturki
Obrazek

tymi obsadzam cały ogród, moje ulubione ;:167 ;:167 ;:167 Kwitną obficie, są przepiękne ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Brunnery - są piękne, dekoracyjne, niekłopotliwe - polecam wszystkim, zwłaszcza na cieniste rabaty, choć sama mam je w słońcu ;:333
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justi177 pisze:Monika,
Czy twoje nasiona werbeny patagońskiej wykielkowały?
Jakby co, to ja mam zatrzęsienie siewek. Czegoś takiego jeszcze nigdy nie było u mnie. Z przyjemnością znowu wyślę.
W kwestii tuliapanów i narcyzów. Mamy identyczne, z dokładnością do każdego zdjęcia :wink:
Nie :( Albo m wypielił ;:224

Co do tulipanów.... Byłyśmy w tych samych marketach na zakupach :?: ;:306

-- Cz 30 kwi 2015 11:23 --
April pisze:Royal Burgundy też widziałam w szkółce. Ale jakoś u nikogo jej nie kojarzyłam. To czekam z ciekawością na jej portrety ;:65
Piękna jest ta wiśnia, choc kwitnienie (przynajmniej moja) ma mniej obfite niż Kiku Sh. lub Amanogawa. Kwiaty są wielkości tych u Amanogawy, kolor kwiatów różowy jak u Kiku, a do tego piękne, bordowe liście :D Bardzo ładna odmiana ;:108

-- Cz 30 kwi 2015 11:24 --
April pisze:Royal Burgundy też widziałam w szkółce. Ale jakoś u nikogo jej nie kojarzyłam. To czekam z ciekawością na jej portrety ;:65
Piękna jest ta wiśnia, choc kwitnienie (przynajmniej moja) ma mniej obfite niż Kiku Sh. lub Amanogawa. Kwiaty są wielkości tych u Amanogawy, kolor kwiatów różowy jak u Kiku, a do tego piękne, bordowe liście :D Bardzo ładna odmiana ;:108
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

A to bardzo dobra wiadomość, że brunnera daje radę w słońcu. :D Zaraz to wykorzystam.
Widzę, ze masz kilka odmian. Polecasz którąś szczególnie ?
Pozdrawiam
Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”