Moja kolekcja

Zablokowany
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusiu, dlatego trochę się boję, ale w tygodniu, jak już zresztą pisałam, zraszam korzenie. Mam nadzieję, że będzie wszystko dobrze.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mamba pisze:Dusiu, dlatego trochę się boję, ale w tygodniu, jak już zresztą pisałam, zraszam korzenie. Mam nadzieję, że będzie wszystko dobrze.
ja od dwóch lat nie zraszam. jak zaczynałam zbierać Vandowate, to tylko pryskałam, bo nie wiedziałam, że je się moczy, ale od ponad 2 lat moczę i to im wystarcza. nie pryskam, bo nie mam nawet porządnego pryskacza, tylko miałam taki po płynie do mycia okien. ale moczenie im raczej nie szkodzi, żyją i mają się dobrze.
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

śliczności nowości Mambo też nie mogę się zdecydować którego komplementować :D piękne wszystkie :)
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety, u mnie mieszają się pory roku. Jest jesień - kilka storczyków straciło i nadal traci kwiaty :cry: ale jest i wiosna - rośnie kilka nowych pędów i rozgałęzień :) Poza tym kolejny storczyk starcił stożek wzrostu ;:98 Od jakiegoś czasu zaczęłam zmieniać sposób podlewania storczyków tzn. nie przelewam wody od góry przez podłoże, tylko wstawiam je do wody. Mam nadzieję, że to pomoże.

Mam jeszcze jeden kłopot. Wczoraj przy przesadzaniu, a właściwie przy próbie wsadzenia storczyka głębiej w podłoże, zmuszona byłam podłoze wysypać z doniczki. Wtedy okazało się, że w podłożu są jakieś małe, szybko poruszajace się, czarne żyjątka ;:214 o dł. może 2mm. Nie wiem co to mogło być, bo żadnego z opisanych w internecie szkodników, to coś nie przypominało. Może wiecie co to mogło być :?: Oczywiście całe podłoże wymieniłam, ale może jeszcze powinnam użyć jakiej chemii :?:
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Ja tez dziś miałam mało sympatyczne spotkanie. Na jednym z reanimowanych Phalaenopsisów w stożku zauważyłam biały paproch, okulary na nos i ...... jasna cholera wełnowiec! Przeprowadziłam dochodzenie, obejrzałam wszystkie stojące w pokoju kwiaty. I doszłam! Ze 2 metry dalej stoi ogromna hoja staruszka, którą nie wiadomo skąd kilka miesięcy temu zaatakowały. Sądziłam, że wytrułam to draństwo na amen. Okazało się, ze nie, są znów. Nie wiem, czy to fruwa, faktem jest, że jeden na storczyku był. Utłukłam, przemyłam drinkiem, ale zaraz jadę na zakupy, kupię jakiś preparat na to draństwo. hoja jest tak duża, że ręcznie tego nie wytępię.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wando, przynajmniej wiesz z czym masz do czynienia i jak działać w tej sytuacji.
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Wando powodzenia w walce z brzydalami ;:214

Troszkę nie na miejscu mój humorek, ale wyobraziłam sobie jak tłuczesz wełnowca tłuczkiem do mięsa ;:164 ;:109
x-k-a
200p
200p

Post »

Mam nadzieję że nie są takie ogromne żeby je tłuczkiem zabijać ;)
Udzielił mi się humor Orionki, przepraszam ;:131

Wando, trzymam mocno kciuki za wygraną w wojnie z tymi ;:214 ;:214
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Wando poradzisz sobie z wełnowcami :) ja z moim jednym się szybko uporałem i następne się nie pojawiły :)
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wełnowce pojawiają się często i metody walki z nimi są ogólnie znane.
Może jednak znajdzie się ktoś, kto miał do czynienia z "czymś" ;:214 opisanym przeze mnie na poprzedniej stronie. Dodam jeszcze, że kolejny raz szukałam w internecie tego paskudztwa i jakoś nic nie pasuje do tego, co było u mnie. Pomyślałam o skoczogonkach, bo ich opis trochę pasuje do znalezionych u mnie, z tym że "moje" robale nie skakały ...
Awatar użytkownika
Agnieszka_73
200p
200p
Od: 16 paź 2008, o 21:17

Post »

Hmmm krocionogi? Nie masz fotki tych paskudników? Bo skoczkonogi są białe lub takie szare a nie czarne..
To ja typ niepokorny :)
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety, nie zrobiłam zdjęć. Szybko pozbyłam się całego podłoża i nawet w tym pośpiechu nie pomyślałam o zdjęciach. ;:214 były tak malutkie, że nie wiem czy moim aparatem udało by się coś czytelnego zrobić.
Awatar użytkownika
Agnieszka_73
200p
200p
Od: 16 paź 2008, o 21:17

Post »

Mam nadzieję, że definitywnie się ich pozbyłaś. Brrr paskudniki wredne.
To ja typ niepokorny :)
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

tak skoczkonogi sa biale bo wlasnie je ;:44 na 1 z moich storczykow ale nie mam pojecia co za ;:214 zeruja na twoim.Mam nadzieje ze uda ci sie szybko pozbyc nieproszonych gosci.
Wandziu ;:164 ile wejdzie niech sie wynosi to ;:214 ;:214 ;:214
x-k-a
200p
200p

Post »

Może Jovanka, byłaby w stanie zidentyfikować te paskudztwa; z jej ogromem wiedzy w temacie storczyków to chyba będzie najodpowiedniejszym źródłem informacji ;:165
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”