Liliowce-Hemerocallis cz.IV

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
malina999
50p
50p
Od: 29 cze 2008, o 18:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

kogra pisze:Ja chyba zaryzykuję i pozostawię bez okrycia.
U mnie zimy wprawdzie są bardzo różne, ale nie mam ochoty na każdorazowe okrywanie......
Żadna uciecha mieć kwiaty o które stale należy dbać i trząść się nad nimi z obawy czy przetrwają.

To prawda, żadna uciecha, jednak aby ryzykować brak okrycia, to sadzonki nie mogą być zbyt 'świeżo' posadzone, ale wręcz powinny być solidnie ukorzenione. Jeśli przybyły z cieplejszych rejonów, to warto o nie przed pierwszą zimą nieco zadbać.

kogra pisze: Posadzę je do ziemi na tyle głęboko, żeby nie trzeba było okrywać i zobaczymy jaki będzie efekt.
Liliowce nie lubią zbyt głębokiego sadzenia, mogą zastrajkować i nie zakwitnąć :(
Pozdrawiam - Halina
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witajcie

Ja swoje liliowce oczywiście nowe nabytki okryję na zimę gałęziami iglaków dopiero wtedy jak ziemia zmarznie a odkryję
gdy na dobre odmarznie

Leszku nie mogę się doczekać aż zakwitną Twoje krzyżówki mam nadzieję że je nam pokażesz

Pozdrawiam Genia
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

śnieżka pisze:
e-genia pisze:Grażynko masz te wszystkie odmiany? Bardzo mi się podobają Awesome Blossum, Driud/s Chant,Daring Deception,All Fired Up, Dan Mahony,Border Musik. Podaj jaką wielkość mają te kwiaty. I CZY NIE MASZ ICH NA ZBYCIU. GENIA
Gieniu,
Wielkośc kwiatów: Border Music-6", Awesome Blossom-5", DAn MAhony-4,5", Druid's Chant-6,5", Daring Deception-5", All Fired Up-6", Exotic Candy-4,25", Torsyth Ridge Top- 4,5:"
Niestety wymienione odmiany poza Driud's Chant u mnie należą do tych o mniejszych kwiatach w przedziale 9-14cm ,mimo że w opisach podaje się większe wartości, to w moich spartańskich warunkach nie są one osiągane.
.
Gienia- wielkości kwiatów interesujących Cię odmian są powyżej.

Kogra- jeśli masz evergreeny, to pierwszej zimy nie ryzykuj, lepiej okryj, ale nie wiem, czy obcięte łęty to dobry pomysł. Jest to szybko rozkładający się materiał organiczny, raz ze pleśnieje, gnije, to jeszcze wytwarza przy tym ciepło złudne dla roślin. Po drugie, możesz sobie zainfekować roślinki grzybowymi chorobami, po trzecie jakieś robale mogą się tam zagnieździć. Jeśli jest ich mało, a nie masz gałęzi iglastych, to lepiej kupić gdzieś w kwiaciarni takie pęczki uciętych gałęzi, jest to jednak najlepsze okrycie- nie gromadzi się para wodna, jest przewiewne i nie rozkłada się szybko.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

No to ma kolejny problem na zimę. Kopczykowanie sporej ilości róż, zabezpieczanie nowych drzewek a teraz doszły liliowce :(
Latem zakupiłam kilkanaście nowych odmian i byłam święcie przekonana że nie muszę ich na zimę zabezpieczać. Na razie mają jeszcze młode i zielone liście, czy mam je obciąć i kopczykować czy zostawić liście i też kopczykować ?
Bo w centrum wielkiego miasta raczej gałązek igliwia nie znajdę :(
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p
Od: 14 mar 2008, o 19:16

Post »

U mnie piąteczka zostaje na balkonie. W tej chwili zgrupowane tylko na styropianie .Jeszcze za ciepło , by je okrywać. Pięknie to nie wygląda ale to nic.Ładne donice dostaną na wiosnę dopiero.

Obrazek

Śnieżka
Piękne kolekcje.Podziękowania serdeczne za fotki.

Kogra
Ale linka wstawiłaś z liliowcami Stamile na 2009 rok, czyste szaleństwo, głowa rzeczywiście w niebezpiczeństwie :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj śnieżko

Nadal nie wiem chodzi mi w cm każdy osobno bo nic mi nie mówi przedział od 9-14 cm to duża różnica Chodzi o każdy osobno w cm.

Pozdrawiam Genia
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p

Post »

e-genia
wstaw nazwę i będziesz miała wszystkie potrzebne dane. Proszę
http://www.daylilies.org/DaylilyDB/

dla przykładu wklepałam Exotic Candy
Exotic Candy (Stamile, 1995)
height 26", bloom 4.25", season M, Rebloom, Dormant, Tetraploid, Very Fragrant, Light pink with dark red rose eyezone and green throat. (WINEBERRY CANDY X TETRA JANICE BROWN)
Border Music
Border Music (Salter, 1995)
height 26", bloom 6", season M, Rebloom, Semi-Evergreen, Tetraploid, Cream with purple eyezone edged purple with green throat.
i tak dalej.

Chcesz popatrzeć na prace Stamile dla przykładu. Wpisujesz do Hybridizer jego nazwisko i wysypuje Ci sie 790 jego zarejestrowanych liliowców po dziesięć na stronie.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

e-genia pisze:Witaj śnieżko

Nadal nie wiem chodzi mi w cm każdy osobno bo nic mi nie mówi przedział od 9-14 cm to duża różnica Chodzi o każdy osobno w cm.

Pozdrawiam Genia
Gieniu, nie mogę Ci takich konkretnych danych podać, każdy kwiat w różnych warunkach będzie osiągał inne rozmiary. Mało tego pierwsze kwiaty w kępie są większe, kolejne mniejsze. U mnie nigdy nie osiągają wielkości opisywanych w AHS i myślę, że w warunkach Polski raczej mało u kogo siągają te wielkości, dlatego podałam przedział wielkości.

Coma 95- nie chodzi o kopczykowanie wszystkich liliowców tylko evergreenów, inaczej zimo zielonych, ewentualnie innych, ale takich co były ostatnio zakupione i nie zdażyły się porządnie ukorzenić i przygotować do zimy.

Graszka2- a jak chcesz swoje doniczkowane liliowce zabezpieczyc, czy będziesz je czymś owijać, czy wsadzisz w karton i gazetami uszczelnisz, bo doniczki mogą przemarzać, wszak u nas strefa zamarzania może sięgać do 80cm?
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p

Post »

Śnieżka

Wstawiam w karton ze styropianu i dokładam gazety oraz zawijam w folię całość. Górna część , to folia , którą zaginam do końca , tylko , gdy trzeba. W ten sposób mają światło i powietrze. Prymitywna szklarenka.
W przypadku gdyby były niesamowite mrozy , biorę i z łatwością ustawiam na ten czas w cieplejszym miejscu, ale wolę okryć jeszcze na trochę starą kołdrą psa , niż wynosić.

Dbam , by było światło , podlewam, wietrzę. Stoją pod daszkiem i przy ścianie .
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Graszka 2 - to faktycznie powinno im wystarczyć, no i masz możliwość szybkiej ewakuacji w nagłych przypadkach. :)

A na deser kilka odmian z jasnym okiem i wodoznakiem.

Obrazek Court Magician Obrazek Cosmic Thunder Obrazek Arabian Magic Obrazek All American Magic
Obrazek Sovereign Queen Obrazek Sindbad Sailor Obrazek Princess Blue Eyes Obrazek Night Beacon Obrazek Midnight Raider Obrazek Clothed in Glory Obrazek David Kirchhoff Obrazek Ida's Magic Obrazek Magic Obsession
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śnieżko - tego nie wzięłam pod uwagę, że przy śnieżnej zimie okrycie może gnić a to prawda.
Dziękuję Ci za te ostrzeżenia. A więc okryję niektóre choiną i mam nadzieję, że to wystarczy.
Większość jednak everów mam na razie w szklarni w pojemnikach, gdyż przybyły tej jesieni.
Pójdą do gruntu dopiero wiosną w najbardziej ciepłe i osłonięte miejsce, gdzie "nóżki" będą miały chronione przez niskie rozchodniki, które zabezpieczą je przed wysychaniem ziemi.
Ten rok dowiódł mi że liliowce bardzo lubią mieć mokro i niektóre osiągnęły rozmiar kwiatów większy, niż podano w katalogu. Dlatego planuję tak posadzić liliowce, żeby zabezpieczyć je przed wysychaniem ziemi i dać jak najwięcej wody do podłoża, ale tak, żeby nie powstały zastoiny wodne.
Grażyna.
kogro-linki
leszekl
50p
50p
Od: 8 sie 2008, o 21:29

Liliowce

Post »

To prawda,że okryje tylko te sadzonki,które posadziłem w pażdzierniku a stare nie
lekko-- to znaczy gałązkami z choinek.
Co do krzyżówek,to jak tylko zakwitną,to zaraz będą fotki :lol:

pozdrawia
----------------
Leszek
;:12
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Leszku, ja tez już nie mogę doczekać się zdjęć tych Waszych krzyżówek.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to zobaczcie co znalazłam u Kirchhoffa i spółki. ;:109
http://www.daylilyworld.com/dw-introductions/a-b.htm

Do oglądania radzę sobie zrobić dobrą kawkę lub herbatkę. ;:113
Jest osiem stron do obejrzenia. A gdyby ktoś chciał powiększyć każdą fotkę, to......... :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lepiej może coś mocniejszego, kawka tu nie wystarczy :D
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”