Witajcie!
Potrzebuję rady bardziej doświadczonych.
Chciałabym zbudować coś na zasadzie doświetlanego terrarium, gdzie będę mogła utrzymywać optymalne warunki dla:
- papryczek chili, odmian minuaturowych (piri-piri, explosive ember, yellow cayenne- wszystko dopiero zasadzone)
- sukulentów Adenium Obesum (aktualnie wielkości zapałki choć mają 1,5 roku i powinny być kilkukrotnie większe..

)
Nie dość, że zimno w moim mieszkaniu, okna południowego brak, to jeszcze mieszkam na biegunie Polski, czyt. Białystok, gdzie słońca tyle co nic. Więc chcąc dogodzić roślinkom - niestety - nie mam wyjścia i muszę zainwestować, jak mi się wydaje, w terrarium.
Wyczytałam, że najlepsze świetlówki w moim przypadku to 6500k (kwitnienie mnie aktualnie nie interesuje). Moje wątpliwości dotyczą:
1.) czy w takim 'terrarium' powinnam zamonotwać jakiś termometr i schładzać wnętrze, czy raczej taka świetlówka nie wpłynie na temperaturę? Średnia temp na parapecie to około 18*C i podwiewa, niestety. Terra planuję zatem postawić w ciemnym kącie (na parapecie i tak nie jest zbyt jasno a w kącie chociaż nie będzie chłodu).
2.) szukając info w sieci o takich zamkniętych tzw. growboxach
(eng. grow-rosnąć, box-pudełko) najwięcej jest informacji na stronach poświęconych.. marichuanie, gdzie jest spory nacisk na wiatraczki, wentylację do- i z- growboxa, plus filtry z uwagi na intensywny zapach, zamknięcie całości czymś co nie przepuszcza światła ze względu na dyskrecję nt hodowli. Czy te wiatraczki,filtry mają sens przy uprawie papryczek i sukulentów (filtr zakładam, że jest zbędny

)
3.) w nawiązaniu do pkt.2, czy mogę zostawić szyby terra niezasłonięte ? Czy lepiej wyłożyć je jakąś (tu strzelam) aluminiową srebrną folią spożywczą odbijającą światło? Marzy mi się, żeby te roślinki nie tylko ładnie i zdrowo rosły, ale żeby też cieszyły oko, wolałabym nie zasłaniać widoku..
4.) czy rezygnując z wiatraczków (o ile kwestia nie zostanie rozwiązana w poprzednim pytaniu) powinnam codziennie otwierać i wietrzyć terra, czy zostawić może jakiś wywiew z boku, a może lepiej go nie zamykać w ogóle?
5.) wybierając świetlówkę 6500k nie otrzymam dyskotekowego efektu jak z grow panelu led z poprzednich postów, prawda?
Wszelkie informacje przyjmę z otwartymi ramionami i będę dozgonnie wdzięczna

pozdrawiam