Betonowy balkon w środku miasta cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Betonowy balkon w środku miasta cz.2

Post »

Kochana, nie wierzę wprost, że jestem jedną z nielicznych, ale nie pomyliłabym balkoniku z żadnym, tyle przecież masz zdjęć....i to uwielbiam najbardziej, chociaż sama mam problem ze wstawianiem własnych... :oops: ja nabyłam dziś aksamitki i lobelie. Czekam na weekendowe czary-mary... ;:138
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50

Post »

Ja też obejrzałam reklamę z wielką frajdą, Madziu, kamera Cię kocha, świetne to było. ;:196
Awatar użytkownika
Butterfly1007
50p
50p
Od: 20 sie 2014, o 21:28

Post »

Ja również z ciekawości poszukałam reklamy ... Chociaż wcześniej widziałam ją w tv ale nie przypuszczałam, że to ta Magdalena która wysłała mi nadwyżkę swwoich nasion ;:oj Super, jestem pod ogromnym wrażaniem ;:63 ;:63 ;:63 Pozdrawiam ciepło :wit
Natalia
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

;:233 Dziękuję Wam za miłe słowa :oops: Aż się zaczerwieniłam :D
Smellycat, oj, pogoda taka dziwna, że o chorobę nietrudno. Mam nadzieję, że dziś już lepiej się czujesz. ;:196
Vampi, wreszcie jesteś. Mama oddała Ci pelargonie? :D Pytasz, czy hartuję siewki. Tak, od kilku dni trzymam je na balkonie non stop. Raczej mają się dobrze, zresztą i tak nie mam miejsca w mieszkaniu na tę całą ferajnę.
nyna76, fakt, zabawa za zdjęciami i ich wstawianiem jest czasochłonna. Nie wiem, czy nie bardziej niż meritum tego forum, czyli uprawa roślin :roll: Wsadziłaś już aksamitki i lobelie?
Basiu, dziękuję ;:196. Wyniosłaś już fuksje na balkon? Ja mam chyba trzy, ale tylko jedną wyniosłam - taką najbardziej cherlawą. A te ze szczepek od Ciebie - no po prostu cud malina. Szkoda byłoby mi ich teraz stracić, więc jeszcze są w mieszkaniu.
Butterfly1007, świat jest mały, jak się okazuje. ;:196

Tradycyjnie w weekend pogoda się popsuła - zimno, buro, nie mam ochoty złapać korzonków pracując w takich warunkach na balkonie ;:185 A tyle miałam w planach. Wyskoczyłam tylko na chwilę zrobić kilka zdjęć. Na początek tulipany wsadzone w grudniu do największych skrzyń:
Obrazek Obrazek Obrazek

Moje ostatnie zakupy:
Dalie karłowe
Obrazek Obrazek
Jeśli tylko znajdę inne kolory, na pewno kupię. Świetnie sprawdzają się w zwykłych skrzynkach balkonowych, raczej w słonecznych miejscach. Bardzo długo kwitły i nie imał się nich żaden szkodnik.

Podobnie sytuacja wygląda z goździkami. Nie wyobrażam sobie sezonu bez nich i ich słodkiego zapachu
Obrazek Obrazek

Bratki na poprawę humoru. Przezimowały bestie w 40cm skrzynce, niczym nie okryte.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I coś, co odkryłam w zeszłym roku - Plektrantus
Obrazek

Żałuję, że kupiłam tyle cebul begonii. W sprzedaży takie cuda w bardzo wzruszającej cenie
Obrazek

A poza tym ciekawostka. Siany dmuszek już zakwitł ;:138 Uwielbiam tę trawę.
Obrazek

Siałam też pampasową, ale mi nie wzeszła. Mam też kilka innych rodzajów traw, muszę tylko zdiagnozować, co mi wyrosło z mieszanki traw ozdobnych, bo na razie wszystkie wyglądają tak samo.

Miłego weekendu :wit
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Już Masz kwiaty na balkonie ;)
Od początku wiosny... kolorowo.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wynosiłam jeszcze fuksji na balkon, nasza podlaska pogoda nie sprzyja na razie roślinom balkonowym, Madziu :( . Dzisiaj byłam na targach ogrodniczych w Szepietowie, ale zmarzłam, jak diabli, bo temperatura oscylowała wokół 2-3 stopni na plusie, do tego mocno wiało i padał deszcz ze śniegiem. Można powiedzieć, że taki swoisty rekonesans zaliczyłam dzisiaj, a jutro będzie właściwe podejście i zapewne zakupy :wink: . Kilka nowych odmian zamówiłam w sklepie u Adriana, zobaczymy, jak sobie poradzą, jednak najlepsza jest ta stara odmiana, z której właśnie masz młode - jest nie do zdarcia, więc na pewno będziesz z niej zadowolona :D .
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Justus, mam coraz więcej roślin, zaraz dowody. Basiu, widziałam u Ciebie, że zakupy się udały. Ja byłam w dwóch centrach i wyszłam z pustymi rękami. Ćwiczę silną wolę.
Obecnie najwięcej miejsca zajmują tulipany:
Obrazek Obrazek
ObrazekObrazek

Dziwi mnie to i, nie ukrywam, że drażni, że tylko dwa kolory zakwitły - sadziłam pięć różnych. Sporo jest jeszcze w pakach, więc może to te pozostałe?

Kupowane: begonia, goździki i dalie. Część już w nowych domkach
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Na razie nie planuję większego zagęszczenia na balkonie. Myślę, że szaleństwo zacznie się po długim weekendzie :heja Do tego czasu będzie skromnie:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01

Post »

No, no, ziemia już kupiona, więc będzie się działo....
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p
Od: 17 mar 2014, o 20:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu :heja piękna, kolorowa wiosna na Twoim balkonie. ;:215
Hartujesz już zimowane roslinki ? Jak się przechował zimą Twój skrętnik Concord Blue ?
Skusiłaś mnie zdjęciem ślicznej dalii, pewnie też jakąś sobie sprawię. ;:196
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Aniu, na bieżąco uzupełniam zapasy ziemi. Niewiarygodne jak szybko idzie. A zabawa dopiero przede mną.
Witaj Ewo. Większą część roślin wyniosłam na balkon, niech się przyzwyczajają. Dalii niestety nie ma w niebieskim kolorze :D , ale są białe, różowe, bordowe i pomarańczowe. Później pewnie jeszcze takie w prążki będą. Polecam je z czystym sumieniem.
Miło, że pamiętałaś o moim skrętniku :D Dał radę, nawet sporo urósł. Przesadzę go do większej doniczki, bo wydaj mi się, że obecna jest za mała. Nie wiem, czy nie powinnam go przyciąć
Obrazek

Kupiłam trzy stokrotki afrykańskie - uwielbiam je za niestrudzone kwitnienie i szybki przyrost
Obrazek Obrazek
Trzecia jest biała - takiej jeszcze nie miałam

Tulipany, a la piwonie i tawułki kupowane (moje niestety nie przeżyły zimy ani na balkonie ani w mieszkaniu)
ObrazekObrazek

Miłego tygodnia
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne nowe nabytki ;:63 cudowne te tulipany ;:oj ;:167
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie bardziej te tawułki ciekawiły, rozmawiałyśmy o nich zeszłej jesieni chyba.. Liczyłam na to, że przeżyją u Ciebie zimę na balkonie, wszak cieplej masz tam trochę u siebie w mazowieckiem :wink: , a tu proszę, powiadasz, że nie dały rady... Szkoda. :roll:
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Basiu, tawułki niestety nie dały rady ;:118 Najprawdopodobniej uśmierciłam je brakiem wprawy w ich zimowaniu - jedna miała za mokro, druga za sucho. Ale zakochałam się w nich i w tym roku kupiłam kolejne.
Natalio, mimo złości na monotonię w kolorach tulipanów, trudno nie uśmiechnąć się na ich widok. Ten bordowy jest niezwykły. Z Twoim talentem do robienia niespotykanych, zjawiskowych fotografii, wyszłyby z tego cudne zdjęcia ;:63
Dziś zrobiłam sobie prezent i kupiłam na Bakalarskiej: dwa kropliki, komarzycę, pelargonię (chyba zonale), bakopę i milion bells. Dwa ostatnie posadziłam razem do wiszącej doniczki 2,6 l. Nie będzie im za ciasno? Reszta czeka na wsadzenie do skrzynek, ale w środę ma być zimno więc wstrzymam się jeszcze chwilę ;:65 Dziś posadziłam do donicy dwie thunbergie, dwa wilce niebieskie, wilczomlecz i kilka sadzonek surfinii własnej produkcji. Zobaczymy, ile z tego składu przeżyje.
emka29
200p
200p
Od: 8 lip 2012, o 17:54

Post »

Witaj Magdalleno :) u Ciebie widzę już pełnia sezonu, przepiękne te tulipany, mi zawsze cebule gniły zimą i zrezygnowałam z nich. Szkoda tawułek, ja też kilka roślin ususzyłam przez zimę, za ciepło było i za rzadko podlewałam. Ale jest miejsce na nowości :wink: czekam na zdjęcia nowych zakupów i kompozycji :wit
Pozdrawiam, Marta
Roślinnik balkonowy
Gosiaczek123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 kwie 2015, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam, założyłam konto na forum, bo szukam rady ludzi, którzy się znają:) Chciałabym na balkon jakieś oryginalne, ładne kwiatki...Ale NIE BABCINE! Mam balkon w centrum miasta. Jest łysy, goły, pusty...Budynek nowoczesny. Jaka roślina będzie ładna, delikatna i łatwa w utrzymaniu? Myślałam o lawendzie, wrzosach...Może róże, ale z różami chyba gorzej. Z góry dzięki za rady! :)

Gosia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”