Moja działka 6
- slila1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja działka 6
Zuza sweetdaisy dziękuję.
Na zdjęciu o które pytasz są pąki goryczki bezłodygowej
Alu Biedronka641 miłek wiosenny w tym roku zdobył się naokoło 60 kwiatów. Oczywiście nie wszystkie kwitną jednocześnie, jest jeszcze mnóstwo pączków, a niektóre kwiatki zmieniły się już w szyszeczki z nasionami.
To zawilec gajowy, śliczna roślinka, ale trzeba trzymać ją w ryzach, bo jest bardzo ekspansywna. Do mnie przywędrował z pierwszą kupioną na targu cieszynianką wiosenną i już został rozsiewając się w kilku miejscach.
Madziu madziorek9999 roślin u mnie sporo, ale zbieram je już od prawie 30-tu lat. Powoli i Ty będziesz powiększać swoją kolekcję, tym bardziej, że teraz prawie wszystko można kupić, a jak ja zaczynałam, to robiłam zakupy przede wszystkim na targu, bo w ogrodniczym niewiele można było dostać.
Zdjęcia będą za chwilę.
Na zdjęciu o które pytasz są pąki goryczki bezłodygowej
Alu Biedronka641 miłek wiosenny w tym roku zdobył się naokoło 60 kwiatów. Oczywiście nie wszystkie kwitną jednocześnie, jest jeszcze mnóstwo pączków, a niektóre kwiatki zmieniły się już w szyszeczki z nasionami.
To zawilec gajowy, śliczna roślinka, ale trzeba trzymać ją w ryzach, bo jest bardzo ekspansywna. Do mnie przywędrował z pierwszą kupioną na targu cieszynianką wiosenną i już został rozsiewając się w kilku miejscach.
Madziu madziorek9999 roślin u mnie sporo, ale zbieram je już od prawie 30-tu lat. Powoli i Ty będziesz powiększać swoją kolekcję, tym bardziej, że teraz prawie wszystko można kupić, a jak ja zaczynałam, to robiłam zakupy przede wszystkim na targu, bo w ogrodniczym niewiele można było dostać.
Zdjęcia będą za chwilę.
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lidziu u mnie miłek wiosenny zakwitł dopiero jednym kwiatkiem,ale pączków też ma sporo,a pomyśleć że tak się martwiłam że nic z ziemi nie wychodzi
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Piękny kawałek kolorowego ogrodu, zadbany i przemyslany - pieknie 

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 gru 2011, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Lidziu u Ciebie wiosna już w lutym wyglądała tak jak u mnie teraz
Pięknie pokazujesz poszczególne roślinki z nazwami oraz zwierzątka
Samych wiosennych roślinek jest dużo to co będzie dalej, pewnie ogrom
Bardzo ładne są te irysy żyłkowe , będę musiała się skusić na następny rok
pozdrawiam Bożena

pozdrawiam Bożena
- slila1
Dorotko dorcia7 no widzisz, a teraz będzie tych pączków co roku przybywać.
Anko asta6265 witam Cię i dziękuję za tyle pochwał. Mój ogród nie jest ani zadbany ani przemyślany. Po prostu mam dużo roślin posadzonych tam, gdzie akurat było wolne miejsce, a dbam o nie na tyle, na ile zdrowie i czas pozwolą. Jeżeli Ci się jednak podoba, to zapraszam do dalszych odwiedzin.
Bożenko krasna101 tym sposobem masz dwie wiosny, jedną wcześniejszą na forum, a późniejszą u siebie w ogrodzie.
Irysy żyłkowane warto kupić, bo to jedne z wcześniejszych kwiatów wiosennych.
Pierwiosnek 'Dark Rosaleen'

Tulipany

Pierwiosnek nn

Szafirek 'Bling Bling'

Szafirek 'Blue Lady'

Szafirek 'Syberian Tiger'

Narecznica Siebolda

Wietlica Japońska 'Metallicum'

Mahonia

Stopowiec himalajski

Stopowiec tarczowaty

Kuklik zwisły

Narcyz 'White Marvel'

Narcyz 'Jet Fire'

Narcyz 'Pistachio'

Narcyz 'Katie Heath"

Zawilec grecki

Irys SDB nn

Anko asta6265 witam Cię i dziękuję za tyle pochwał. Mój ogród nie jest ani zadbany ani przemyślany. Po prostu mam dużo roślin posadzonych tam, gdzie akurat było wolne miejsce, a dbam o nie na tyle, na ile zdrowie i czas pozwolą. Jeżeli Ci się jednak podoba, to zapraszam do dalszych odwiedzin.
Bożenko krasna101 tym sposobem masz dwie wiosny, jedną wcześniejszą na forum, a późniejszą u siebie w ogrodzie.
Irysy żyłkowane warto kupić, bo to jedne z wcześniejszych kwiatów wiosennych.
Pierwiosnek 'Dark Rosaleen'

Tulipany

Pierwiosnek nn

Szafirek 'Bling Bling'

Szafirek 'Blue Lady'

Szafirek 'Syberian Tiger'

Narecznica Siebolda

Wietlica Japońska 'Metallicum'

Mahonia

Stopowiec himalajski

Stopowiec tarczowaty

Kuklik zwisły

Narcyz 'White Marvel'

Narcyz 'Jet Fire'

Narcyz 'Pistachio'

Narcyz 'Katie Heath"

Zawilec grecki

Irys SDB nn

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Lidziu teraz muszę bacznie śledzić zdjęcia Twoich roślin i opisywać te które dostałam od Ciebie. Co ja się nakombinowałam co to za roślina u mnie rośnie a to kuklik zwisły
Kwitnie mi złotnica i ta kiedyś przysłana i ta przywieziona od Ciebie
Natomiast szafirki... z rzeczki zrobił się ciek wodny
Kolekcja szafirków, pierwiosnków i sasanek bogata

Natomiast szafirki... z rzeczki zrobił się ciek wodny

Kolekcja szafirków, pierwiosnków i sasanek bogata

- ktoś
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
Lideczko , kolekcja tulipanów przepiękna
.

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Czy ten szafirek 'Bling Bling' ma rzeczywiście tak błyszczące kwiatuszki? Wygląda jakby były z porcelany
A w ogóle piękne i niespotykane szafirki!
U mnie szczygłów ani dzwońców nie ma ale za to dziś obserwowałem gromadkę kowalików. Spotykam je już drugi rok.

U mnie szczygłów ani dzwońców nie ma ale za to dziś obserwowałem gromadkę kowalików. Spotykam je już drugi rok.
- slila1
Marysiu Maska nawet nie pamiętam, że dałam Ci kuklika zwisłego. Bardzo lubię tą niepozorną roślinkę. Złotnica już u Ciebie kwitnie, to się pospieszyła, u mnie jeszcze pąków nie widać. Cieszę się, że szafirki szafirki się rozrastają, gdybyś chciała przedłużyć rzeczkę, to służę cebulkami, bo u mnie ich pełno.
Danusiu ktoś tulipany bardzo dziękują za pochwałę. Po wczorajszej ulewie i silnym wietrze pewnie niewiele z nich zostało, ale dobrze że chociaż zdążyłam zrobić zdjęcia.
Jacku JacekP moje nowe szafirki, to dobry zeszłoroczny zakup z Lilypolu. 'Bling Bling' ma błyszczące i mocno zbudowane, w bardzo ciemnym kolorze kwiatostany. Pamiętasz jak zastanawialiśmy się nad liśćmi szafirka 'Siberian Tiger', że to pewnie pomyłka i jest to tulipan botaniczny. Z tych szerokich liści wyłoniły się przepiękne, masywne jak na szafirka, kwiaty w mlecznosinym kolorze.
Zawsze myślałam, że kowaliki to samotnicy. Do mojego karmnika przylatywały pojedynczo, nigdy gromadnie.
kokorycz bladożółta
kokorycz żółta
kosaciec SDB nn
ułudka wiosenna
truskawka
przylaszczka pospolita 'Rosea'
barwinek mniejszy 'Purpurea'
szafirek 'Pepermint'
tulipan botaniczny batallina
tulipan viridiflora 'Spring Green'
turzyca wiosenna "The Beatles'
pierwiosnek Siebolda
czosnek karatawski
Daszeńka
Danusiu ktoś tulipany bardzo dziękują za pochwałę. Po wczorajszej ulewie i silnym wietrze pewnie niewiele z nich zostało, ale dobrze że chociaż zdążyłam zrobić zdjęcia.
Jacku JacekP moje nowe szafirki, to dobry zeszłoroczny zakup z Lilypolu. 'Bling Bling' ma błyszczące i mocno zbudowane, w bardzo ciemnym kolorze kwiatostany. Pamiętasz jak zastanawialiśmy się nad liśćmi szafirka 'Siberian Tiger', że to pewnie pomyłka i jest to tulipan botaniczny. Z tych szerokich liści wyłoniły się przepiękne, masywne jak na szafirka, kwiaty w mlecznosinym kolorze.
Zawsze myślałam, że kowaliki to samotnicy. Do mojego karmnika przylatywały pojedynczo, nigdy gromadnie.

-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Kontakt:
Pięknie kwitną roślinki szafirki niesamowite tyle odmian kokoryczka też ładna,pierwiosnki te żółte super
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
A mnie zauroczył szafirek 'Pepermint'. Śliczny jest 

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
He he też zwróciłam uwagę na niesamowicie potężne liście szafirka tygrysa syberyjskiego, cóż nazwa zobowiązuje
Teraz wiem jakiego mam barwinka, kiedyś jak kupowałam go na targu sprzedawca powiedział że jest ładny, ale nazwy nie znał

Teraz wiem jakiego mam barwinka, kiedyś jak kupowałam go na targu sprzedawca powiedział że jest ładny, ale nazwy nie znał

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Lidziu pisząc ciek wodny miałam na myśli coś odwrotnego została chyba co 10 cebulka
Jedynie posadzone na siatce czy w doniczce są, chyba pod nimi drążą korytarze i cebulki wpadają bo przecież nie zjadają ich chyba? Kuklika mam na pewno i nawet udało mi się zrobić zdjęcie. Złotnica jedna ma aż trzy pączki
Z Daszeńki jest śliczny kot, widać po niej Twoją codzienną opiekę
Podziwiam rośliny i podziwiam wyszukiwanie tych różnych egzemplarzy!

- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Kolekcje szafirków i tulipanów przecudne. Pierwsze miejsce daję tulipanowi viridiflora 'Spring Green'.

Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Szafirek ,Bling Bling' jest obłędny
portrety tulipanów i pozostałych roślin zawsze podziwiam u Ciebie Lidziu
sierściuszki wygłaskaj ode mnie 

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8