Róże z kartoników z marketów Auchan,Biedronki,Castoramy itp. Cz.1

Zablokowany
Floresita
200p
200p
Od: 2 lis 2014, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp.

Post »

Ja w październiku kupiłam z Netto różę pod nazwą City of London. Na kartoniku była bladoróżowa i oznaczona jako rabatowa. Jak zaczęłam szukać w internecie, to okazało się, że faktycznie jest taka odmiana, kolor i wszystko się zgadza poza...wielkością. Doczytałam że jest to róża Harknessa i jest krzyżówką New Dawn i Radox Bouquet i osiąga co najmniej 2 metry, w dodatku bardzo rozrasta się też na szerokość. Wtedy razem z nią kupiłam Chrysler Imperial - obie były wsadzone od razu do gruntu, zabezpieczone wysokimi kopczykami. Niestety teraz po rozgarnięciu kopców ich pędy wydają się zdrewniałe i suche i nie widać na nich póki co żadnych śladów życia. Myślę, że powinny wybić nowe pędy od korzeni, ale przez to na ich pierwsze kwiaty przyjdzie mi chyba długo poczekać.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nela pisze:Zeszłego roku interesowałam sie różami z nazwami miast- i z tego co wygrzebałam w necie mam zapisane, że róża London rośnie 50-80cm i ma mieć żółty kolor... :wink: :D To były róże z serii Faboulos...
Ja mówiłam o róży London z tej serii miast- była w poprzednich latach w Auchan dostępna. Widocznie to inna seria od róży o której mówicie. :wink: Fotki London akurat nie mam -ale to ta seria...

Obrazek

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02

Post »

Nela,a są jeszcze róże w auchan ? czy coś nowego dowiezli :roll:
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bartoszu- nie wiem, bo nie byłam ostatnio. Teraz przeprowadzam intensywne prace ogrodowe i nie mam sil na wyprawę do Auchana- u nas jest za miastem... :wink: Po za tym kupiłam sporo róż tej wiosny wysyłkowo i raczej nie pojadę by się nie skusić na więcej... :D
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

;:173 Jednak pojechałam do Auchana- skoro miało padać- to miałam "wolne" od ogródka. :wink:
Nic ciekawego-róże w doniczkach już z jakiejś wcześniejszej dostawy- bez nazw- tylko okreslenie -pnaca, rabatowa, wielkokwiatowa. Do Liroya brakło czasu a nie chciałam zostawać do następnego autobusu- musiałam wracać. :wink:

Obrazek

Obrazek

Żadna mnie nie zainteresowała... :wink:
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

W jakiej cenie?
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nelu a były kartonikowe z tej pierwszej serii czyli angielki itp.
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie widziałam ani jednego kartonika... Poprzednim razem jak byłam to takie już nieboszczyki w nich były- widocznie już posprzątane.
meluzyna pisze:W jakiej cenie?
Róże w doniczkach były po 8zł z groszami. :wink:
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Kiepściutko, kiepsciutko rosną. Trzeba się mocno zastanowić, zanim się kupić. Ja wpierw kupowałam, potem się zastanawiałam.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Ja kupiłam kilka sztuk tego roku po raz pierwszy i w dodatku właśnie w markecie i tylko jedna pięknie rośnie a reszta albo padła albo rośnie bardzo słabo. No zobaczymy co z tego będzie.
Floresita
200p
200p

Post »

No co wy dziewczęta tu opowiadacie? Jak to kiepsko rosną albo padły? Dlaczego, z jakiej przyczyny? Wiem, że każdy ma swoje poglądy odnośnie sadzenia i uprawy róż. Ja również. Uważam, że jeśli chodzi o wszystkie róże z marketów to kluczem do sukcesu jest kupowanie i sadzenie ich wiosną a nie jesienią. W październiku kupiłam cztery róże "kartonikowe" - ładne, zdrowe. Teraz po niedawnym rozgarnięciu zimowych kopczyków pędy są suche, zdrewniałe, bez śladu życia. Pozostaje tylko czekać czy może odbiją od korzeni. Natomiast wiosną ( począwszy od końca lutego ) kupiłam sporo róż z Auchana, Castoramy i Obi. Wszystkie miały wystartowane młode pędy i po posadzeniu do gruntu dalej pięknie rosną. Naprawdę nie mogę powiedzieć ani jednego złego słowa o którejkolwiek z nich. Samych angielek z Auchana mam 8 szt - po dwie z każdego koloru, posadzone oddzielnie w różnych miejscach, rabatowe : Tom Tom, Helga, Flamenco, kilka rabatówek NN, oraz te odmianowe z castoramy i obi - absolutnie wszystko rośnie bez zarzutu! A tak przy okazji to powiem, że jeśli chodzi o mój osobisty ranking najpiękniejszych sadzonek to zdecydowanie były to te doniczkowe z Obi - miały po 11, 12 prostych, grubych pędów w jednej sadzonce! No i rosną najszybciej. Zapewne jeszcze nieraz kupię róże marketowe, ale tylko i wyłącznie z tych wiosennych dostaw.
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Floresita,zgadzam się z tobą u mnie też wszystkie róże rosną jak na drożdżach :wit Zwłaszcza że była taka ulewa u nas że doniczki pływały po ogródku.
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Floresita
200p
200p

Post »

Bartku może deszcze miały na to duży wpływ. Ja sadziłam ten cały wiosenny rzut (a było tego ok. 30 szt) 20 marca. Już w dniu sadzenia padało, a także przez następny tydzień. Pózniej w kwietniu też zdarzały się 2-3 dniowe ulewy. Wśród tych 30 róż było 6 szt zamówionych wiosną ze szkółki (znanej tu na forum). Przysłano mi bardzo kiepskiej jakości sadzonki. Musiały być wykopane jesienią i gdzieś zadołowane. Całe były obsypane ziemią, korzenie i marne pędy na wpół suche. Wsadziłam je razem z innymi, widać że jednak żyją, ale bardzo, bardzo powoli ruszają. Wszystkie te z marketów ( kupowane wiosną! ) są dużo większe i rosną bez porównania lepiej i szybciej. Jakby ktoś obcy się przespacerował po mojej działce i miał wskazać najmarniejsze sadzonki, to bez wątpienia rzucają się w oczy tylko te ze szkółki....
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Moje róże zakupione w lutym w Auchan rosną prześlicznie i pokazują pąki. Są bardzo zdrowe (fotki mam w swoim wątku).
Niestety, zupełnie inaczej wyglądają róże zakupione w renomowanej szkółce - może to po części moja wina, ale wiem na pewno, że za rok będę polowała na róże w Auchan ;:215
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Coś w tym jest. Dostałam ze szkółki, z grzybem :( Dzisiaj kupiłam dwa krzaczki z Obi i pięknie wyglądają. Tyle tylko, że nie wiem czy to są te, które chciałam, bo panuje tam wielki bałagan. Poprzemieszczane fiszki z opisem, ceny i tak ogólnie, to nikt nic nie wie. Oczywiście - wina klientów! Prawie padłam, jak pani obsługująca klientkę, polecała jej posadzić lawendę do kwaśnej ziemi :shock: Chaos totalny. Więcej już tam nie pójdę.
Zablokowany

Wróć do „Róże”