Ogród zielonej cz II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej cz II

Post »

Hah! Za rok czy dwa to ja będę się martwić co z tym ekspansywnym płomykiem zrobić. ;:215

Soniu ja tam w moim małym ogródku spokojnie przygarnęłabym 50 tulipanów jednego rodzaju. Szczególnie gdyby były takie cudne jak Twoja Angelique. ;:131 Czekam na swoją. Nadal w pąkach.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu mam nadzieję, że tak będzie. :) Będziesz się Angelique cieszyć dłużej, u innych, a potem u siebie. ;:215 Sabinka też mówi, że pięknie i u Robaczka zdjęcia zjawiskowe, pewnie spróbujemy z jakąś ciekawą odmianą. ;:65 Nie ma wody od rana. ;:223 Miałam sadzić i podlewać posadzone siewki. Nawet obiadu nie ugotuję, przynajmniej wątki oblecę.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Soniu tulipany w grupach wyglądają niesamowicie ;:oj i widzę floksy już w pełnej krasie, u mnie sucho :( i rośliny jakieś klapnięte, jak dziś nie popada to wieczorem polewam, czy dobrze widzę, masz piaszczystą glebę :?:
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu niestety też sucho. ;:222 Mam piaskową glebę, choć trochę gliny kupiłam i mieszam do dołków i na rabatkach. Muszę podlewać dziś, ale od rana nie ma wody. Floksy mam na południowej skarpie, to szybko zakwitają, a tulipany ładne, ale susza też im skróci kwitnienie. ;:174
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Niestety Kasię Robaczka można już tylko oglądać na innym forum, znaczy jej ogród. A wielka szkoda bo dziewczyna miała fantazję w sadzeniu i bajecznie dobrą glebę co w połączeniu z poznańskim klimatem dawało niewyobrażalnie cudny widok ogrodu.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Soniu masz przepiękne tulipany, a tej cudnej jak u Ciebie Angelique nigdy się nie dochowam, gdyż zawsze były podmianki, a tej zimy nie wyrosła, chyba nornice zeżarły. :(
Floksy szydlaste są piękne, jednak trzeba je ciągle ograniczać. :)
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, znalazłam wątki Kasi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=52&t=59599 poszukaj sobie wiosennych fotek ;:108 Szczęka zostaje na klawiaturze ;:306
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu Aneczka podrzuciła mi link, obejrzałam wczoraj ogród Kasi. Jest rzeczywiście cudny.

Tajko lubię jasne kolory, więc najwięcej białych i pochodnych. Kolejne rozkwitają. Angelique w miarę kwitnienia ma coraz bardziej nasycony kolor. Trzeba cierpliwie szukać, może uda się kupić i posadzić w koszyku. Jeżeli floksy się zaczynają panoszyć, to część ląduje w kompostowniku.

Obrazek Obrazek

Sabinko przejrzałam trochę pisma obrazkowego u Kasi na naszym forum i tamtym. Jest co podziwiać. ;:oj

Wczoraj intensywnie nawadniałam część rabat, ale deszcz konieczny, bo u mnie sucho na 30 cm. ;:174 Pierwsza siewka orlika zakwitła. Niezidentyfikowana roślina okazała się jednak wieczornikiem damskim.

Obrazek Obrazek

Tulipany już w większości zakwitły, Spring Green i NN.

Obrazek Obrazek

Purissima wczoraj się pokazała i już powoli bieleje.

Obrazek Obrazek

Ubiegłoroczne strzępiaste pod świerkiem chyba przegłodzone.

Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Nie wykopywałam do teraz ( bo chcę to zrobić) nigdy tulipanów. Widzę jednak, że warto. Moje przez kilka lat rozniosły się po całym ogrodzie, niektóre zniknęły, inne rozrosły się w spore kępy. Większość zrobiła się żółta i czerwona. Są jednak i takie, które kwitną co roku, tą samą barwą i zachwycają mnie niezmiennie. Mam ich sporo, bo jak mieszkam 7 lat to zdążyłam kolekcję zrobić, niestety no name :shock:
Bardzo spodobały mi się Twoje różowe :D
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Białe cudne. :D w sumie wszystkie ładne.
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Ale przyznasz Soniu, że Spring Green są najpiękniejsze w pąku ;:215 .
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p
Od: 15 maja 2011, o 13:12

Post »

Soniu jak długo zbierasz tulipany? Są zachwycające ! Takie świeże, soczyste , bomba kolorów. Sadzisz je wprost do gruntu, czy do donic i do gruntu? Kupujesz w jakimś sklepie?
Awatar użytkownika
Dawid22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 kwie 2015, o 13:04

Post »

Fajnie jest zobaczyć jak teraz na wiosnę cały ogród budzi się po zimie.
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Teraz tulipany są najpiękniejsze.
Tyle kolorów. ;:138
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu połowa moich też nie wykopywana, ale mało stosuję nawozów, to trzeba im jednak już zmienić miejsce, bo wyjałowiły glebę. Do tak intensywnego kwitnienia potrzebują sporo składników. Jeśli myślisz o Angelique, to mnie też zaskoczyła pięknem. Kiedyś nie zapisywałam nazw, teraz to chcę zmienić. :oops: Twoja kolekcja jest już ogromna i tyle ładnych kolorów. ;:31

Martuś spora grupa tulipanów zaczyna jako kremowa, dopiero później przybiera białą barwę. Na początku to mnie denerwowało, że kupiłam inne niż chciałam. ;:306 Teraz wiem, że taka ich uroda.

Wiesiu masz rację, ;:108 bardziej subtelne. Zdecydowanie bardziej podobają mi się wybarwione pąki, niż szeroko otwarte kielichy tulipanów.

Jolu tulipany, to pierwsze kwiatki, które posadziłam jeszcze w trakcie budowy. Rabatka wyglądała strasznie, obłożona była deskami aby robotnicy jej nie deptali za bardzo.
Obrazek

Co roku dokupuję w Bied., sklepie ogrodniczym, jesienią zamówiłam w sklepie internetowym, ale nijak się mają do obrazu z katalogu. Co roku obsadzam dwie donice na schody, a reszta rośnie w gruncie, bez zabezpieczeń.

Dawid dla nas zakręconych ogrodników, to najmilsza pora, kiedy po zimie pojawiają się kolory i świeża zieleń. ;:215

Beatko masz rację, dodają energii kolorami. Jednak coraz więcej roślin wygląda z ziemi i rwie się do słońca.

Czosnek karatawski i gladiator

Obrazek Obrazek

Lilie azjatyckie Aurelian, Navona, Renoir i młodziutka hosta Wolverine.

Obrazek Obrazek

Chopiny zimę przeżyły w dobrej kondycji, a turzyca palmowa jest najbardziej zaawansowana z traw.

Obrazek Obrazek

Zaplatana do prowadzenia na pniu Anabelle się zieleni, mam nadzieję, że zakwitnie.

Obrazek

Wszystko było dla ducha, ale ciało też musi być usatysfakcjonowane. :D Warzywnik, truskawki, lubczyk i oregano. Lubię zdecydowane zapachy i smaki.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”