Oj Haniu na wątek trzeba mieć czas, ale zrobiłam postępy bo wczoraj zakończyłam wgrywać zdjęcia do fotosika czyli mogę już umieszczać na forum. Postaram się więc utworzyć już niedługo mój wątek. Obiecuję Ci Haneczko.
Droga anulo - wiem że kolor moich lilii Red Dutch może trochę dziwić, ale przyjmuję, że skoro kupiłem cebulki na Międzynarodowych Targach w Katowicach to powinna być ta odmiana. Może to krzyżówka
Ciąg dalszyRed Dutch
i kolejna, która kwitła:
Różowo-biała
myślałem, że mi coś ją zjadło bo rok temu nie kwitła.
mirzan pisze:Witam panie Jarku,wykwitną bardzo różne,bo robię krzyżówki na bardzo różnych
typach lilii.Niektóre w rodowodzie mają orienpety,albo lilie azjatyckie.Tylko cechy
przodków mogą ujawnić się w nastepnych pokoleniach.Trzeba co nieco cierpliwości,
ale siejąc co rok,czekanie nie jest uciążliwe,bo co rok zakwitnie coś nowego.
Wiem, że Pana wiedza doświadczenie w liliach jest ogromne. Także jest Pan jedną z osób które udzielają zwięzłej sprawdzonej i treściwej odpowiedzi. Zawsze po wysianiu różnego rodzaju nasion zadaje sobie to samo pytanie. Na kwiat czekam z niecierpliwoscią.
jarek
Drogi Pramie pytam, bo odbiega od Red Dutch którą mam w ogrodzie i widywałam w innych ogrodach oraz na zdjęciach w necie. Być może jest to jakaś krzyżówka.
To moja Red Dutch
Kiedy zakwitła moja Red Dutch też miałem wrażenie, ze miała być trochę inna. Niby kolory wnętrza są podobne- tylko miały być ciemniejsze i zajmować troszkę więcej miejsca. Ogólnie rzecz biorąc jest podobna więc mam nadzieję, że to ta roślina. Z tego co wiem Red Dutch jest odmianą mieszaną, a mieszańce zawsze różnią się od siebie.
ps. Dziękuję za pokazanie Twojej lilii bo dzięki temu mam porównanie ;)
Lilie mieszańce,to nie znaczy,że cebule podobne do siebie są pomieszane.
Znaczy to,że są to krzyżówki,mieszańce międzygatunkowe.Należy ona do orienpetów
i jest mieszańcem lilii orientalnej z trąbkową..Wybraną pojedynczą lilię, hodowca
mnoży wegetatywnie, i całe pokolenie jest identyczne jak roślina mateczna.
Bardzo podobne,ale nie koniecznie identyczne, są lilie które przy nazwie mają
oznaczenie str.,co oznacza,że jest to rasa.Lilie typu str,np.Pink Perfektion str.
są rozmnażane przez wysiew nasion i są bardzo do siebie podobne,wymieniona
odmiana zawsze będzie trąbkowa i zawsze różowa,ale z różnym natężeniem barwy.
korcze mam pytanie:
moje lilie wlasnie przeszly w stan "uspienia" i je wykopalem
i co teraz?teoretycznie sadzi je sie wiosna.
znalazlem kilka cebulek i wsadzilem je do trocin??czy one przezyja do wiosny w trocinach?
Mirzan ma racje. Wsadź teraz lilie do gruntu. To prawda, że najczęściej lilie można kupić wiosną i wtedy je sadzimy. jednak lilie są roślinami wieloletnimi i przeżywają okres chłodów i zimy. Tak więc nie martw się że coś się z nimi stanie. Możesz dodać do podłoża trochę torfu.
Drogi Priamia, Twoje lilie nie dały mi spokoju. Przeszperałam net i poszukałam mojej, choć co do mojej to mam wątpliwości. Chodzi o OT Shocking. Tak mi się wydaje, że te Red Dutch to właśnie Shocking.