Mój kawałek na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kawałek na ziemi

Post »

Modły moje zostały wysłuchane i wczoraj najpierw się chmurało i grzmiało a potem dwa razy krótko ale popadało
Obrazek Obrazek

Co prawda odmókł jakiś cm..może dwa ziemi i motyczki wbic się dalej nie da, ale rośliny ożyły i trawnik się zazielenił dziś rano :heja jest nadzieja że za kilka dni to klepisko przestanie straszyć ;:215
I coś kwitnącego
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Kasiu deszczu bezwstydnie zazdroszczę u mnie znowu sucho :(
Pokazałaś pięknie roślinki i dodatkowo perfekcyjnie sfotografowane ;:215 a kiciusia wygłaskaj ode mnie porządnie bo ja kociara jestem ;:108
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kasiu widzę u Ciebie kropelki, a u mnie żarówa, dobrze że trochę wiatru było to dało się pracować w ogrodzie :lol:
Jakie śliczne hiacynty i korony ładnie kwitną ;:167
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Aniu kiciuś pogłaskany...ja też wolę koty.
A deszcz zwłaszcza o tej porze roku bardzo potrzebny więc wcale się nie dziwię :D

Marysiu hiacynty śliczne a ten zapach ;:173
Dziś jest nadzieja na deszcz...i tego się trzymajmy.
Moje nowości
Akant i hortensja dębolistna
Obrazek Obrazek

Magnolia....od dziecka o niej marzyłam
Obrazek Obrazek

I gunnera, w niespełna tydzień tak urosła
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Kasiu o magnoli tez marzylam,czesto widzialam w parku jak kwitla taka olbrzymia,ale mam za maly ogrodek ;:223
super nowosci ;:333
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja w mój tyci ogródek jako pierwszą posadziłam magnolię i podcinałam ;:224
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Dorotko właśnie, zawsze się zachwycałam magnolią u znajomych, drzewo ma chyba ze sto lat, jest olbrzymie i przepiękne. Co prawda u nich jest chyba aleksandria ale lennei rośnie mniejsza i ma ładniejszy kolor...choć może aleksandrie też sobie sprawię za rok, miejsce póki co mam :D
Asiu a za podcinanie się nie gniewa, ponoć one tego nie lubią, kwitnie ci?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Kasiu i u mnie podlało ogródek dokładnie. Lało i wiało i niestety połamało wielkie żonkile i trochę zdewastowało złotlin, ale coś za coś. Zieleń od razu ma inny odcień ;:215 Gunerę siałaś czy kupiłaś, bo jest w doniczce? Magnolia życzę, żeby rosła bo jakoś u mnie nie chciały, pewnie w złym miejscu sadziłam :D Dębolistna nagle po kilku latach uschła tak jak po prawie 10 latach usechł nagle kasztan jadalny... a już owocował. Ani zimy, ani nie podgryziony ;:oj Na szczęście mam drugi i może ten przetrwa ;:219
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czytałam,że się gniewa i nie kwitnie,ale...jako,że uparte ze mnie stworzenie i lubiące eksperymenty ;:224 ciachałam po kwitnieniu i ok ;:333 jak widać na ostatnich zdjęciach rośnie jak na drożdżach i obsypana jest kwiatami ;:108 Druga będzie od początku prowadzona na pniu ;:108
Ktoś w poprzednim sezonie pokazywał swoją magnolię Susan prowadzoną(przycinaną)na pniu-W TYM MOMENCIE TO 5-6M GIGANT ;:108 Patrząc na moją 3 pienną Susankę i sugerując się podpowiedziami,musiałabym ją ciachnąć przy ziemi o dwa boczne pnie i zostawić tylko ten środkowy-byłoby wzniosłe drzewo .Okazuje się,że serce mi JUŻ nie pozwala ;:167 Może gdybym wiedziała wcześniej ;:224 teraz ciacham tylko odrosty :wit cięcie zasmarowuję cynamonem
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Marysiu u mnie też lało od 19 do północy, a potem wiało ;:202 Ja mam bujną wyobraźnie, więc jak się tv naoglądałam to spać nie mogłam ;:222 Ale teraz słonko świeci i widać jak deszcz był potrzebny :tan
Gunerę kupiłam przez alle... tydzień temu przyszła, trochę byłam rozczarowana że taka pchełka ale rośnie w oczach, jak to jest odmiana manicata to już jesienią będzie duuużym okazem :heja
Ta magnolia jest drugą u mnie, dwa lata temu chyba w obi upiłam taki 30cm. kijaszek magnnoli gwieździstej, białej.W pierwszym roku mało urosła, ale rok temu karmiona pokrzywówką miała pół metrowe przyrosty, teraz już wypuszcza liście...po cichu liczę, że za rok jakiś kwiatek pokarze ;:224 Ponoć najważniejsze jest zabezpieczyć jej korzenie, ja nagarnuję korę.
A z tą hortensją i kasztanem dziwna sprawa, musiała być jakaś przyczyna ;:204

Asiulka ja właśnie swojej jedną gałązkę co jakoś tak dziwnie w bok uciekła cykłam ;:224 bo chcę żeby było ładnie symetryczne drzewko :D I mówisz cynamonem ;:oj wiedziałam że np. cebule hipeastrum można żeby nie gniła, w tunelu mrówki odstrasza ale że rany po
cięciu to nie wiedziałam :shock: Się człowiek ciągle uczy ;:215

Trochę koloru
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ufam sile natury-smaruje się głównie,aby zapobiec zakażeniom,a cynamon odkaża -logicznie rzecz ujmując -też sie nada,a nie muszę dla małego"ała"kupować chemi do smarowania :wink:

Magnolii kup Magiczna Siła do zawiązywania pąków i syp w sezonie wg instr.na op.
Swoją 3 pierwsze lata opatulałam na zimę,ma korę w stópkach i pilnuję podlewania jak sucho,podobnie z rh.Pokrzywę uwielbia ;:108 :wit
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Że magnolie i rh wodę lubią to wiem, leję im dużo i często, a dziś zostały z konewki zlane pokrzywówką :heja I mówisz magiczna siła ;:oj muszę kupić ;:215
Choć wieje niemiłosiernie i błotko, to robię obwódkę na rabacie...eM podwórko utwardza to mu cegły podbieram ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Kasiu,no i wszystko jasne w temacie 'remamentu' ogródka :wink:
Może potrzebujesz jakiś roślin do zapełnienia rabatek?nie mam rarytasów,ale coś pewnie by się znalazło ;:168
Magnolie podziwiam na forum.Na żywo jeszcze nie widziałam(oprócz sklepów).U mnie pewnie by wymarzła.
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Jolu mówisz że nie widziałaś magnoli ;:202 w pierwszej chwili pomyślałam "gdzie ona mieszka"...no na północy ;:224
A u mnie masa ,w każdej wsi po kilka ładnych okazów.
A roślinki...jak masz nadwyżki i miałabyś skompostować to ja chętnie :D a masz coś na oku u mnie?

No a dziś ni z gruszki ni z pietruszki wylądowałam na targowisku w Skale, kupiłam selerki i pory no i nie mogłam się oprzeć lawędzie po 2 zł. i oczywiście tym slicznotom :D Wszystko już rośnie :tan
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Kasiu-na kompost to już wyleciały jedne bardzo nahalne marcinki ;:224 .Jakieś resztki jeszcze zostały.
Mam nadmiar floksów tych wysokich.Różowych i białych z róż.oczkiem,stokrotek,jakiś rozchodników,Trojeści płożącej takiej(kwitnie na żółtko),fiołków niebieskich i białych.Jakieś 'zwykłe' wysokie irysy,przylaszczki niebieskie i różowe,głowienka, a i pewnie jeszcze innych różnych.
W wolnej chwili przejżyj moje wątki.
Aaa mam spore sadzonki tawuły chińskiej(?) i tawuły szarej.
U Ciebie bardzo się nie rozglądałam pod konto wymiany.Ale jak siebie znam,to pewnie coś wypatrzę ;:131

Ładne zakupy.To zawilce?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”