Leśne ranczo nad wodą.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Leśne ranczo nad wodą.

Post »

Madziu, odradzam sadzenie konwalii z czymkolwiek, jedynie przy dużych drzewach, one lubią wilgoć i półcień.
Na brzegu stawu też by mogły sobie rosnąć i nawet go wzmacniać. ;:333
Tak jak pisze Aneczka, mają całą masę tłamszących, szybko rosnących kłączy i jak się rozrosną tu poduszą Ci rodki. ;:222
Miałam kiedyś klomb, na środku rododendron a wokoło konwalie, do czasu aż go całkiem nie załatwiły. ;:145
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Stasia ma rację , dlatego radziłam Ci posadzić przy hortensji, bo one wtedy urosną ale hortensji mieć nie będziesz ;:185 ;:108
Pozdrawiam Ela
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ja od momentu zakupu działki walczę z konwaliami, które rosną sobie, gdzie same chcą. Wydaje się, że cała działka była nimi obsadzona. Mimo że przekopałam już wszystko, powyciągałam kłącza , one i tak znalazły sobie sposoby na wyłażenie w miejscach niepożądanych. ;:145
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Madzia, uważaj, bo konwalie są jak perz, tylko trochę niższy i ładnie kwitnący ;:198
Jak już raz zaprosisz do ogrodu (i się przyjmą) to nie pozbędziesz się ich za żadne skarby świata...
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Madsziu - a to nie ty rok temu pytałaś mnie, skąd mam korzenie i pniaki, a teraz chcesz usuwac? Może mi się myli, ale byłam pewna, że to tobie się podobały... PS - rh Baden-baden śliczny, jakintensywna czerwień - nie wiedziałam nawet, że istnieją takie kolory....

Czy rodki będą dobrze rosły w intensywnym cieniu? Kusi mnie, by posadzic po bokach tarasu - na wschodniej ścianie domu.
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Madziu :wit kochana idziesz z sadzeniem jak burza ! Ile to się dzieje w Twoim wiosennym ogródku ;:224
Cudny ten rodek BB , magnolia i ta nowa kwitnąca, chyba bedzie fioletowa ? tulipanek w moich kolorach a czereśnia już takie ma kwiaty ;:oj . Moje drzewka owocowe jeszcze nie kwitną ;:145 Korzeń fajny, jest jakiś pomysł ... ;:80
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie konwalie rosną jak i gdzie chcą i niczego jeszcze nie zatłamsiły.
Uwielbiają wilgoć, ale nie stanie w wodzie.
Torf odradzam, bo jak raz przeschnie to on zadusi konwalie.
Lepiej dodać ciężkiej ziemi, która latem będzie trzymać wilgoć.
No i nie obcinać im liści po kwitnieniu, ja usuwam dopiero po zaschnięciu jesienią, albo nawet wczesną wiosną.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Madziu ja swoje konwalie usunęłam,za bardzo się panoszyły,podziemne pędy wszędzie wlazły ;:222
Jak Twoje tulipany od pana Król....? Ciekawe,czy będą zgodne odmianowo? Ice Cream wyszły? U mnie jeszcze zamknięte,one są z późnych ;:108
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

U mnie konwalii było też dużo - generalnie w zacienionych miejscach. Część wykarczowałam, a troche przesadziłam na skalniak - wydzieliłam im tam małe poletko od północnej strony i widzę, ze wyłażą, wiec chyba im pasuje. Ziemię kompostową mają.
Awatar użytkownika
byna
500p
500p
Od: 18 maja 2009, o 19:18

Post »

Madziu, poczytałam o twoich zakupach jeżówkowych i planach zagospodarowania nowego miejsca po pniakach. Nie kupuj konwalii tylko umów się z wszystkimi, u których spacyfikowły ogród, aby jesienią przesłali ci ten cały nadmiar kłączy. Przy takiej ilości sadzonek na pewno się kilka przyjmie i rozrośnie. Ja oczywiście też ci podeślę reklamówkę tego zielska.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Pniaka się pozbyłaś ;:oj oj to teraz szał nasadzeń. Nie wiem dlaczego konwalie nie chcą ci się przyjąć. U mnie to niemal chwast, wyrzucam z rabat do lasu i ciągle odrastają. Szkoda że nie wiedziałam że chcesz. Mogę jeszcze dosłać, z kolejnymi naparstnicami bo się trochę pokazało teraz jak cieplej. Deszcz popada i jak to wszystko ruszy :heja
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Ela może wklej nawet u mnie, zdjecie swojej magnolii? Tak uwielbiam patrzeć na takie cuda. Fantastyczne rośliny. Na weekendową pogodę absolutnie nie narzekałam. Mimo deszczu w niedzielę.
Stasieńko jestem w szoku, że takie bestie z tych konwalii. Ja je tak uwielbiam. Mogłabym je wąchać całymi dniami. Tak bym chciała żeby roztłamsiły się u mnie.
Lucynko normalnie kopara opada mi coraz niżej. U mnie w ogóle się nie chcą zadomowić a u Was taki szał.
Zuza widzę że u każdej z Was rosną tylko na mnie się gniewają. To takie niesprawiedliwe.
Aga prawdopodobnie ja, bo bardzo mi się korzenie podobają. Ale w tym miejscu muszę je usunąć. Ma tu być trawnik no i rabatka azaliowo rodkowa. A tych pniaków było tyle że hoho. Naczytałam się sporo o odmianach które kupiłam. Są takie co lubią intensywny cień. Myślę że mogłabyś posadzić. U mnie za wiele słonka też nie będą miały. Jedynie od rana. Może po prostu u Ciebie później rozwiną kwiatuchy .
Asiu magnolia okazała się różowo biała. Zaraz ją pokażę. Jeszcze się nie rozwinęła więc do końca nie wiem co to będzie. Drzewka w sadzie słabo kwitną. U sąsiadów całe obsypane. Ale moje to młodziaki. Także dobre i tyle. Czekam na truskawki..ojjj czekam . ;:183 .
Grażynko dzięki za radę odnośnie liści. Tak też zrobię. Już tą różową posadziłam, oby przetrwała. Tak pięknie pachnie.
Aniu jestem zachwycona roślinami od Królika. Hiacynty, korony i te tulipany które zakwitły się zgadzają. Co z tego, że ma trochę drożej niż inni. Ale zgodne. Zginęło mi trochę tulipanów, więc nie wiem czy Ice wyjdzie. Ale jest taki jeden co jeszcze nie wyskoczył w górę tylko rozwija się w liściach. Może to on? Obrazek
Kasiu u mnie z kompostem coś nie halo. Drugi rok jest i nic się nie zrobiło. Wrzucałam wrotycz i nic. Teraz wrzuciłam przyspieszacz. Może ruszy. Bo tylko zbieram, zbieram a nic nie wyjmuję.
Grażynko-byna jak fajnie że znowu jesteś :). No tak, szok mnie nie opuszcza że tak te konwalie Was denerwują. Chętnie przyjmę to zielsko. Oby u mnie zaczęło się wreszcie panoszyć.

Coś tam w niebie puka po bokach. Chyba zaraz będzie solidna burza.
Tak wygląda już moje pobojowisko po korzeniach. Rodki posadzone. W przyszły weekend rozsieję trawę.
Obrazek
Niedzielna kolacja
Obrazek
Wkoło migdałka zostały posadzone jeżówki. Będą cieszyć jak migdałek w czasie kiedy migdałek będzie po kwitnieniu. W nogach rosną żurawki. W kamionkach powstawiałam trawy.
Obrazek
Obrazek
A jak już mowa o migdałku... podobnie jak u owocowych. U sąsiadów kwitnie. A mój
Obrazek
Czas na tulipany. Libretto
Obrazek
Obrazek
Negrita Double
Obrazek
Obrazek
Obrazek
No to teraz magnolie ;:167 . Susan otwiera pierwsze pąki
Obrazek
Genie ma wielkiego pąka
Obrazek
nn- pąk też ogromny
Obrazek
Posadziłam w nogi Red Barona czarną trawę.
Obrazek
Jolu i u Ciebie się panoszą? No nie wiem co ze mną nie tak, że nie chcą rosnąć. Masakra jakaś. W takim razie pamiętaj o mnie :).
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu, nie wiem zupełnie jak to się stało, że Twój wątek przegapiłam :oops: Sprawdzałam dzisiaj kilka razy swoją listę wątków i ... nie ma :( No, ale jak widać znalazłam :wink: Podziwiam Was za akcję "korzeń" ;:180 Widzę, że prace idą pełną parą ;:oj Będzie pięknie, jak wszystkie posadzone rośliny zakwitną ;:215
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak właśnie wychodzi Ace Cream. Proszę bardzo moja magnolia- Obrazek Obrazek Obrazek
jeśli będziesz chciała to usunę Po boku widać moją balkonową "szklarnię pod agrowłókniną"
Pozdrawiam Ela
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu wklejam Ci zdjęcie magnolii mojej sąsiadki. Napisz to usunę, ale zobacz jakie magnolie u nas rosną
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Ela
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”