Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus )wymagania,uprawa
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus L. )
Można go dać już do gruntu ?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No wiem, że groszek, ale posiać czy rozsadzić z kubków? Ja groszek siałam miesiąc temu. Już wzeszedł. Dziewczyny piszą, że siały w jesieni, mnie zresztą też na kompoście się wysiał i jest. Słabe mrozy mu nie straszne.
A z rozsady to ja nigdy nie siałam i nie wiem.
A z rozsady to ja nigdy nie siałam i nie wiem.
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Chciałam prosto do gruntu.
. Chyba już można w sumie prawie maj, na na drugą połowę maja nie będę czekać. Tak sobie myślę, żę przymrozki chyba nie będą duże , zawsze można okryć.

-
Siej jak najszybciej, bo jak się zrobi gorąco groszek lubi być atakowany przez mączniaka i nie nacieszysz się długo kwiatami.
- Black Orchid
- 50p
- Od: 14 lis 2014, o 17:56
Witam wszystkich. Właśnie posiałam groszek ogrodowy do skrzynek balkonowych i teraz mam pewne wątpliwosci...wysiewac należy co 15-20 cm a ja wysialam w bardzo malych odstepach ale pojedynczo. Niektorzy radza aby w 1 dołku siać po kilka groszków. Zrozumiałe jedna roślinka wyrośnie druga nie ale ja z tym zamysłem posadziłam groszek gesciej tak co mniej więcej 5 cm-10 cm ale pojedynczo i teraz nie wiem-czekać aż wzejdzie i wtedy przerwac/rozsadzić czy zostawić tak jak jest? A moze wykopac nasionka i posadzić po kilka w dołku? Czy groszek może rosnąć tak gęsto? Pelno jest w Internecie fotek gdzie groszek rośnie jeeden na drugim i to w ciasnej donicy. Bardzo prosze o wskazówkę. Ponizej zamieszczam zdjęcia-przepraszam za jakośc. Wykonałam je marnym aparatem w telefonie. Oczywiście 1 wykałaczka oznacza ze w promieniu ok 2cm znajduje sie posadzone 1 ziarnko groszku

Basia -26 letnia amatorka hodowli kaktusów, sukulentów i storczyków
-
Nigdy nie siałam do skrzynek groszku, ale d gruntu dużo sieje i według mojego rozeznania, ten twój groszek będzie miał za mało jedzenia.
Zdjęciami z Google się nie sugeruj, na balkonie, czy w gródku nigdy nie osiągniesz takich rezultatów jak w nowoczesnych szklarniach gdzie komputery na bieżąco analizują zapotrzebowanie rośliny na pokarm i dozują go.
Zdjęciami z Google się nie sugeruj, na balkonie, czy w gródku nigdy nie osiągniesz takich rezultatów jak w nowoczesnych szklarniach gdzie komputery na bieżąco analizują zapotrzebowanie rośliny na pokarm i dozują go.
- Black Orchid
- 50p
Oczywiście nie osiągnę ale pomimo to groszek pachnący nadaje sie do rozsady balkonowej o czym wszędzie jest napisane i dlatego z lepszym lub z gorszym skutkiem zamierzam to wypróbować ;) zastanawiam się po prostu czy nie jest mu za gęsto bo tego obawiam się najbardziej. Co radzicie więc? Może ktos ma doświadczenie w gęstej uprawie w skrzynce balkonowej...bo naprawde nie wiem czy wykopać i zasadzić z dużymi odstępami po kilka w dolku czy zostawić jak jest
- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Zdecydowanie za gęsto. W tych korytkach po pierwsze: on będzie się męczył, po drugie od dołu podsychał i ogołacał się po trzecie z podlewaniem nie nadążysz.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- Black Orchid
- 50p
Porozsadzam więc go co 15 cm. Ile nasionek zaaplikowac do dołka? Nie chcę by kuweta była ,gola' jeśli ktores nie wykiełkuje ale nie chce tez by był zagluszony
- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Zostaw go tak jak jest i zobaczysz jak powschodzi i potem poprzerywasz.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- Black Orchid
- 50p
Dobra rada
właśnie tez w sumie stanęło na tym że tak chcę to zrobić. Na razie nakrywam go folia (ale nie na maxa szczelnie) aby zmniejszyć parowanie wilgoci od góry. Będę podlewać, obserwować i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Zapach groszku pachnącego to jeden z moich ulubionych zapachów, kojarzący się z babcią. Uprawiałam go nie raz w ogrodzie, także na balkonie. Wyrastał wielki, ale lubią go bardzo mszyce, zawsze go atakowały, musiałam pryskać.
- Black Orchid
- 50p
No i proszę...4 dzień od posadzenia i juz wschodzi....a wszyscy dookoła twierdzili że w tej skrzynce groszek zdechnie .
Producent wyraźnie zaznacza że groszek mozna hodowac w skrzyniach balkonowych.
-- 30 kwi 2015, o 22:57 --
W tym roku posialam w skrzynce balkonowej po raz pierwszy i juz 4 dnia od posadzenia ładnie wschodzi.
Z innych pachnących roślin próbuje hodować też maciejkę i heliotrop. Na razie maciejka ruszyła-2 dni przed groszkiem a heliotrop ciągle spi ;P
Producent wyraźnie zaznacza że groszek mozna hodowac w skrzyniach balkonowych.
-- 30 kwi 2015, o 22:57 --
Ja od jakiegoś czasu groszek to tylko na działce spotykałam i to nie na własnej ;P rośnie przy ogrodzeniu sąsiadów. Zapach nieziemski.MPandora pisze:Zapach groszku pachnącego to jeden z moich ulubionych zapachów, kojarzący się z babcią. Uprawiałam go nie raz w ogrodzie, także na balkonie. Wyrastał wielki, ale lubią go bardzo mszyce, zawsze go atakowały, musiałam pryskać.
W tym roku posialam w skrzynce balkonowej po raz pierwszy i juz 4 dnia od posadzenia ładnie wschodzi.
Z innych pachnących roślin próbuje hodować też maciejkę i heliotrop. Na razie maciejka ruszyła-2 dni przed groszkiem a heliotrop ciągle spi ;P