Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki

Post »

Zakupiłam Juliana i Soplice, w zeszłym miałam Kraka.
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To musiałaś popełnić jakiś błąd nawozowy lub inny.Ja również miałem Kraka i rośliny miały ponad 2m.Ogórków miałem dla 3 rodzin. ;:333 ;:333
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Legina napisz proszę ,co ile ogórki były posadzone w rządku i czy pojedyńczo czy gniazdkowo ?
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p

Post »

Tencia ja sadziłem przy jednej konstrukcji 2 rzędy .W rządkach sadziłem po jednym krzaku w odl.ok.15-20 cm.Rozstaw rządków to 0,8 m.U mnie ten sposób się sprawdził nie stwarzał zagęszczenia.
Sznurki prowadziłem podwojne,tak jak zalecał forumowicz. ;:333 ;:333
Dodam,że rozsadę ogórka robiłem w doniczkach,gdzie ogórki podkiełkowywałem 28.04.Po 24 godzinach nasionka poszły do doniczek.Po następnych 24-36 godzinach wszystkie wzeszły i zaraz poszły na balkon. ;:215 ;:215
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

No właśnie ten rozstaw w rządku mi gdzieś uciekł ,ale teraz już zapiszę,dziękuje Ci bardzo ,a ten podwójny sznurek to o co chodzi,bo też chcę zrobić 2 rządki przy jednym paliku.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p

Post »

Do każdego krzaka puszczam 2 sznurki i pomiędzy nimi plączę rosnące ogórki,krzyżując sznurki.
Obrazek
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Legina czy sznurki pionowe można czym innym zastąpić? Chodzi mi o to żeby ogórki trochę były samoobsługowe i korzystały ze swich wąsów same się czepiając. Domyślam się, że na poziomych sznurkach byłoby jeszcze gorzej. Zawsze przeplatacie pędy prowadząc ogórki w pionie? A może jest jakaś wersja dla nieemerytów?
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p

Post »

pelikano 11 .................mod.jokaer.W każdym bądź razie możesz sadzić przy wszystkim czego ogórek będzie się czepiał i rósł w górę.Oczywiście początki pędów musisz nakierunkować i ewentualnie spiąć.Dalej powinny sobie same radzić,a Ty w wolnym czasie tylko przesuniesz pędy w odpowiednim kierunku. ;:333 ;:136
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26

Post »

Siatka wydaje się być identyczna z tą o której pisałem:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p4537126
oczka mają 15x15cm.

Co do pomysłów na uprawę w pionie:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p4653600
pozdrawiam, Tomek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

O sadzeniu ogórków, podporach, osłonach itd, było już na forum wiele razy.
Nie ma potrzeby podawać odnośnika do stron co jest niezgodne z regulaminem forum.

Forum to wymiana myśli i poglądów, doświadczeń- w tej sekcji, na temat uprawy warzyw,
a nie wymienianie się nieustanne linkami.

Należy korzystać z wyszukiwarki forum. Jeśli nie ma omawianego problemu, wtedy go poruszać,
a nie nieustannie powielać istniejące.

CZĘŚĆ II. OBOWIĄZKI UŻYTKOWNIKA

f) skorzystania z wyszukiwarki dostępnej na forum, w celu sprawdzenia czy nie istnieje już rozwiązanie jego problemu. Jeśli tak jest, użytkownik powstrzyma się od umieszczania na forum wiadomości;

Wątek został posprzątany z postów, które wprowadziły tylko trochę zamieszania, zupełnie niepotrzebnego.
Nasze forum jest forum polskim, nie można w co drugim poście dawać linków do stron obcojęzycznych, bo jaki to ma sens?
Jeśli kogoś interesują takie porady, to przecież może sobie prywatnie oglądać je w internecie w dowolnym języku.

Linki mają to do siebie, że lubią się dezaktualizować, w takim razie post zawierający je, staje się zupełnie bezsensowny.

Jeśli są problemy z naszą forumową wyszukiwarką, wystarczy wpisać w internetowej wyszukiwarce ..........problem- forum ogrodnicze.
Czyli np. uprawa ogórków- forum ogrodnicze. Z kolei wyszukiwarka forumowa jest efektywniejsza jeśli wejdziemy w dany dział i wtedy wpiszemy hasło, które nas interesuje.
Jesteśmy więc w sekcji warzywnej i na pasku górnym mamy taki napis Przeszukiwarka poniższej SEKCJI: i okienko........................
Wystarczy w to okienko wpisać interesujące nas hasło.

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
demeter
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 20:36

Post »

Jaką odmianę do gruntu byscie polecili o jasnych owocach?To ma być do sprzedaży na rynku i dlatego koniecznie mają być jasne bo takie najlepiej się sprzedają.A nie chcę trafić na odmianę ciemnozieloną bo pierwszy raz zaczynam taką uprawę w gruncie.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Faktycznie, czasem widzę latem na straganach takie ciemnozielone, najczęściej przywiędnięte i sponiewierane ogórki.

Obawiam się, że na tak postawione pytanie będzie multum propozycji i jak przed zadaniem pytania byłeś niezdecydowany , tak po - tym bardziej.
Ja proponuję Hermes, Kronos i Krak
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Witam, w przyszłym tygodniu mam zamiar wysiać na waciki nasiona ogórków na rozsadę, po raz pierwszy zaeksperymentuję z uprawą w pionie, czy do takiej rozsady skiełkowane nasionka pikować pojedynczo do doniczek, czy też, jak dotychczas robiłam w uprawie poziomej, trzy skiełkowane nasionka, jedna doniczka?

Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Ogórków nie wysiewaj na wacik lecz na złożony na pół ręcznik papierowy namoczony wodą. Siej po 2 podkiełkowane nasiona w doniczkę. Wysiewać trzeba natychmiast po ukazaniu się kiełków, bo rosną szybko i łatwo je uszkodzić. Doniczki możliwie małych rozmiarów by korzenie przerosły podłoże. Przed wysadzeniem pozostawić w doniczce jedną najsilniejszą roślinkę a drugą uszczknąć.

Jeśli to odmiana sałatkowa owocująca na pędzie głównym można się pokusić pozostawić obie roślinki i mocować je do sznurków jak pomidora do palika.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Dziękuję za info, już w tamtym roku miałam extra ogóreczki z rozsady dzięki Twojej pomocy, ;:180 w tym roku spróbuję nowego sposobu.

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”