Pomidory w donicach cz.2
Re: Pomidory w donicach cz.2
Ja dzisiaj przesadziłam w doniczki 2L. Będę je jeszcze wnosiła do domu. Przesadzę na stałe koło 20 maja. Ja mam otwarty balkon i boję się zimna i majowych częstych odpadów deszczu.
-
- 200p
- Od: 22 sty 2013, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W dniu dzisiejszym do donic 3 l, i zarazem docelowych wysadziłam:
Bajaja
Champagne Chery (comcia)
Doniczkowy /Anna 29/
Mano
Micro Tom
Pendulina Orange
Venus
Koktajlówka od Comci - Champagne Chery pewnie będzie miała za mała donice, ale na razie w niej będzie mieszkać, najwyżej po jakimś czasie wyląduje w wiadrze.
Sadzonki miałam w małych doniczkach na oknie południowym /tak jak i resztę pomidorów/.
Jak przygrzało im słońce to dnia nie mogły wytrzymać bez podlewania.
Dzisiejsza przepiękna pogoda zmotywowała mnie do przesadzania.
W razie przymrozków pomidorki wrócą do mieszkania.
pozdrawiam
Krystyna
Bajaja
Champagne Chery (comcia)
Doniczkowy /Anna 29/
Mano
Micro Tom
Pendulina Orange
Venus
Koktajlówka od Comci - Champagne Chery pewnie będzie miała za mała donice, ale na razie w niej będzie mieszkać, najwyżej po jakimś czasie wyląduje w wiadrze.
Sadzonki miałam w małych doniczkach na oknie południowym /tak jak i resztę pomidorów/.
Jak przygrzało im słońce to dnia nie mogły wytrzymać bez podlewania.
Dzisiejsza przepiękna pogoda zmotywowała mnie do przesadzania.
W razie przymrozków pomidorki wrócą do mieszkania.
pozdrawiam
Krystyna
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A Ja się właśnie zastanawiam, do jakich donic dać Bajaja. 

-
- 200p
Błażej, Bajaja to niska sadzonka.
Myślę, że 3 l jej wystarczy, ale w razie W" zawsze "można przesadzić do większego pojemnika.
Ja mam go po raz pierwszy.
Poczekamy na wypowiedz Forumków, którzy go uprawiali.
pozdrawiam
Krystyna
Myślę, że 3 l jej wystarczy, ale w razie W" zawsze "można przesadzić do większego pojemnika.
Ja mam go po raz pierwszy.
Poczekamy na wypowiedz Forumków, którzy go uprawiali.
pozdrawiam
Krystyna
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Ja też jestem zainteresowana, chyba wysadzę do 10l wiadra trzy sadzonki bajaja, chociaż widziałam w markecie L..y skrzynki wiszące dwustronne, wydają się głębsze od tych standartowych na kwiatki, czy ktoś w nich już uprawiał pomidorki?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ja dziś dałam maskotkę do 4l a azteki do skrzynek 60cm z werbeną wiszącą i aksamitkami.
A bajaja to smaczny pomidor? Myślałam o nim, ale nie mogłam się zdecydować. Czy ktoś może jeszcze powiedzieć jak w donicach udaje się Ola polka?
A bajaja to smaczny pomidor? Myślałam o nim, ale nie mogłam się zdecydować. Czy ktoś może jeszcze powiedzieć jak w donicach udaje się Ola polka?
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Właśnie wróciłam z "podróży" do I... gdzie kupiłam 10 koszów na śmieci w kolorze białym. CZarne były trochę wyższe - ok 3 cm, ale czarne byłyby bardziej narażone na nagrzewanie, więc wybrałam białe.
Również dziękuję za pomysł.
Mam nadzieję, że wystarczą do pomidorów również wysokich??
Również dziękuję za pomysł.
Mam nadzieję, że wystarczą do pomidorów również wysokich??
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Moje pomidory (wszystkie, te w donicach i te w kubkach) już 2 noc spędziły na balkonie, noce są ciepłe, więc dają radę. Dziś o 7.00 rano temp. na balkonie wynosiła 13 stopni
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Tylko czy ten Bajaja nie jest bardziej szeroki, bo z tego co rozumiem to on będzie niski i prowadzi się go nie obrywając pędów bocznych, czy zatem nie będzie ciasno trzem w jednym wiadrze?
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Dlatego wolałabym posadzić w podwójnych przewieszanych przez poręcz balkonu skrzynkach, one mają ok. 30 cm głębokości, długość dowolna, można by do nich dosadzić jakieś zioło, nie chciałabym jednak dyżurować z konewką
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
Witam kto z was używa planter na warzywa,to coś do góry nogami.
Ja mam koktajlowy karłowy,do jakich je donic przesadzać,z racji że mam ich dużo,czy można po 2 sadzonki w jednej?
Ja mam koktajlowy karłowy,do jakich je donic przesadzać,z racji że mam ich dużo,czy można po 2 sadzonki w jednej?
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Kontakt:
Ma ktoś namiary na w miarę niedrogi planter do uprawy pomidorów do góry nogami?Na allegro są ale do każdego przesyłka koszmarnie droga.
Już w donicach 2l. Mam jeszcze biały befsztyk i maskotkę niestety nieco mniejsze. Całe lato będą pomidorki pod ręką. Jest ich więcej. Te na zdjęciach to pokazowe egzemplarze po jednym z odmiany. Razem będzie 20 nie licząc Azteków, bo to tylko smaczna ozdoba.
-
- 200p
No tak, jak się lepiej przyglądnąć to można zauważyć że to już krzaczki w wyższym stadium rozwoju.
Kiedy były siane ?
Ja ma 30 odmian po jednej sadzonce. Tylko doniczkowych po dwie.
Rosną mi jak na drożdżach i aż się boję jak ja je dotrzymam do momentu wysadzenie do pojemników docelowych czyli jeszcze ok dwa tygodnie.
Półtora dnia przebywały na balkonie /od wczoraj rana/, ale ze względu na dzisiejszą niską temperaturę musiały wrócić do mieszkania.
Mam nadzieję, że się szybko ociepli i będą mogły się dalej werandować.
pozdrawiam
Krystyna
Kiedy były siane ?
Ja ma 30 odmian po jednej sadzonce. Tylko doniczkowych po dwie.
Rosną mi jak na drożdżach i aż się boję jak ja je dotrzymam do momentu wysadzenie do pojemników docelowych czyli jeszcze ok dwa tygodnie.
Półtora dnia przebywały na balkonie /od wczoraj rana/, ale ze względu na dzisiejszą niską temperaturę musiały wrócić do mieszkania.
Mam nadzieję, że się szybko ociepli i będą mogły się dalej werandować.
pozdrawiam
Krystyna