Bardzo fajny masz stojak na doniczki

Tak, większość ukorzeniam w wodzie z dodatkiem węgla...z prostej przyczyny...lubię sprawdzać co się dziejeraflezja pisze:Aga!
Przybyłam do Ciebie z rewizytą i widzę to, co mnie ostatnio również zainteresowało, czyli epikaktusy.
Czyli mówisz, ze ukorzeniasz "we wodzie"? Moze to i racja? Ja robię to w wilgotnym keramzycie lub seramisie i włąśnie dziś zauważyłam, że małe zawiązki korzeni są. Niech no nam zakwitną te wszystkie okazy!
Gratuluję dużej kolekcji!
Nie wiem, jak inni specjaliści, ale ja wszystkie rhipsy i epi trzymam w podłożu storczkowym. W takim je też ukorzeniam, moim zdaniem działa bardzo dobrze. Wodnym ukorzenianiem byłam nieco zdziwiona, ale jeśli zadziałało, to super!brombiel pisze:sprawdziłam że w podłożu dla storczyków też mogą siedzieć i ukorzeniać się
Ja dopiero na forum wyczytałam że dobrze dać odrobinę węgla do wody...wcześniej tego nie robiłam, kranówka i tyle...tak samo jak z podlewaniem po sadzeniu...tu wyczytałam że niewolno podlewać przez dwa tygodnie...wcześniej podlewałam od razu...hen_s pisze:Ja bez węgla i też dają zwykle radę.
Niestety nie obyło się bez strat:izary pisze:Piękne widoczki Aga, ukorzeniły się wszystkie, czy poniosłaś jakieś straty?