Ogród jol_ki 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2014

Post »

Dorotko, z tego co się orientuję powojniki włoskie nie łapią uwiądu, dotyczy to głównie powojników wielkokwiatowych. Dlatego uważa się je za wymagające i trudne w uprawie. Podlewam środkiem grzybobójczym Switch 62,5WG dawka 1g na 1 litr wody, około konewki na dwa powojniki ( u mnie są małe okazy). Do tej pory zawsze pomagało, więc mam nadzieję, że i w tym roku tak będzie.

Powojnik, o którym myślałam, że to Purple Dream to jednak będzie Markham's Pink ;:oj Bardzo podobne są do siebie, ale Markham's Pink kwitnie wcześniej, już w kwietniu, więc to na pewno on. To też mało wymagający okaz, więc mogłabyś się skusić. Kupiłam obydwa w podobnym czasie i nie oznaczyłam gdzie posadziłam, niestety w takim razie po Purple Dream ślad zaginął ;:222

Szafirki to moje ulubione wiosenne kwiatki ;:215

Paweł racja, kiedyś ten trawnik się przecież skończy ;:oj
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Już sobie zapisałam jak się nazywa ten środek. On może mi się przydać do tych z L, bo one są wielkokwiatowe ;:108
Piwonii dzisiaj nie ruszyłam...tak wiało, że nie chciało mi się nosa wystawić na ogród. Kiedy wreszcie skończą się te wiatrzyska i będzie ciepła, wiosna? Mam wrażenie, że już tak zawsze będzie ;:222 Od tygodnia mam doła, ta pogoda mnie dobija :(
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Jolu, to faktycznie, wertykulacja na razie pozostała do trawnika. Ale jak będziesz nadal tworzyć tyle rabat, to trawnik niedługo zmniejszy powierzchnię, wówczas łatwiej będzie pielęgnować mniejszy :heja

Piękne kępki szafirków, to jedne z ulubionych kwiatków Amelki, jesienią nasadziłam ich sporo, ale efekt kiepski, z tych chłodów są tak marne, że przykro patrzeć, ledwie co z ziemi wystają. Ale u Ciebie efekt jest fantastyczny (i hiacynty w tle).
Narcyzy cieszą z każdym dniem coraz bardziej, bo kolejne pąki otwierają się (Minnow to śliczna odmiana, prawda?).
Róża LO jak zakwitnie, to będzie widok, zrób delikatne podpórki, bo załamie się pod kwiatami ;)
A wiatr dzisiaj był przerażający, rozwiewa i rozdmuchuje wszystko.
Jak sobie poradziłaś z dźwiganiem takiej ilości wody? Ręce Ci odpadną :wink: (nie wspominając o kręgosłupie).
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Doruś pogoda i mnie dobija, dziś nic nie zrobiłam, przez ten wiatr nawet do ogrodu nie wyszłam :evil: Udało mi się jedynie posadzić kupione na taras lilie i frezje.

Alutka wodę normalnie w konewce nosiłam, po 10l. Rosahumus trzeba zostawić na jakiś czas, żeby sie sam rozpuścił w wodzie, więc akcja noszenia wypadała co około pół godziny po 5 konewek - dałam radę i nawet dziś za bardzo na kręgosłup nie narzekam. Niestety jestem do środy uziemniona, młodsza córka złapała anginę i czekamy teraz na przyjazd babci, żebym ja mogła normalnie do swoich obowiązków wrócić.
Do LO planuję taką okrągłą podporę - do mniejszych róż już kilka mam, do niej muszę zrobić. W ubiegłym roku jakoś dała radę bez podpory a pięknie i obficie kwitła ;:333
Narcyzów mi wciąż mało, czekam aż Bridal Crown, którego jesienią posadziłam w ilościach hurtowych pokaże swoje kwiaty. Czekam też na poeticusy, ale one chyba znów w tym roku nie zakwitną :evil: Czy u Ciebie mają już pąki? U mnie same liście stoją :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Joluś spać nie mogłaś? Twój post o 3:30 ;:oj
Dzisiaj pogoda już trochę lepsza, ustał wiatr i od razu zrobiło się przyjemniej. Tylko, że zamiast cieszyć się ładniejszą pogodą, złapałam jakieś przeziębienie i z nosa mi cieknie jak z kranu ;:222 Siedzę na F i piję herbatkę z sokiem z dzikiej róży.
Piwonia pokazała kiełek :) i teraz nie wiem czy ją ruszać, czy zostawić ;:218
;:196
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, z czego będziesz robić podpórki? Ja tworzę jakieś bohomazy z tych witek wierzbowych, tylko one niestety trochę za grube, a cieńszych zbyt mało, oj zbyt mało na moje wiklinowe chciejstwa :wink: Co roku ten sam dylemat - podpory pod rośliny kwitnące, nawet jak mam na kilka sezonów, to i tak po niektórych sezonach trzeba robić do nowa, bo zgniły główne podpory konstrukcyjne.
Poeticusami nie przejmuj się, to najpóźniej kwitnące narcyzy, w maju zakwitną, pąków u mnie jeszcze chyba zbytnio nie widać, nawet nie przyglądałam się, ewentualnie u samych podstaw.
Uściski dla Agatki (mam nadzieję, że nie pomieszałam imion), niech szybko zdrowieje, bo ciepło ponoć idzie :wink:
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Dorotko jakoś tak rzeczywiście nie mogłam spać :roll: Piwonia jak sie pokazała, to może lepiej jej teraz nie ruszać. Zobaczysz, jak w sezonie się będzie zachowywać i w sierpniu ewentualnie ja ruszysz i podniesiesz trochę - sierpień jest najlepszy na przesadzanie piwonii.

Aluś już teraz obie panny są chore, uściski się przydadzą ;:196
Podpory będę robić raczej trwałe, z drutu. Tatę tylko muszę poinstruować dokładnie, o co mi chodzi. Zrobił mi dwie ładne pergole metalowe, takie jak podejrzałam na zdjęciach z Rosarium Europa. Czekaja na pomalowanie, ustawienie w odpowiednich miejscach i będzie je można na FO pokazać :D

Pokazało się w końcu trochę słonka no i co najważniejsze - przestało wiać ;:215 Kilka dzisiejszych fot:

Śliwa Piisardi zaczyna kwitnąć
Obrazek

Sasanka
Obrazek

Narcyz z Lidlowej mieszanki - muszę poszukać nazwy
Obrazek

Hiacynty w ciekawym kolorku
Obrazek

Młoda Heritage ma już takie liście ;:oj
Obrazek

Tulipany botaniczne
Obrazek

I brzoskwinia, mała a cała obsypana kwieciem
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jolu Heritage ma rzeczywiście spore listki,niedługo trzeba będzie popryskać ;:224
Trio różowych hiacyntów ;:333 Sasanki tez już u mnie kwitną,ale biała mi zniknęła,jeszcze dwie sasanki się nie rozwinęły,może się odnajdzie?
Czytam,że dzieciaczki się pochorowały....mój syn też chory na zapalenie ucha,a w poniedziałek ma wycieczkę szkolną,mam nadzieję,że się wykuruje...zdrówka dla Naszych dzieciaczków Jolu :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Joluś cudny ten Lidlowy Narcyz ;:167 Koniecznie znajdź jego nazwę. Będę wiedziała czego szukać.
U mnie wszystko bardzo opóźnione. Tulipany nie kwapią się do kwitnienia, tak samo narcyzy. Tylko niezapominajki pokazują swoje niebieskie oczka :)
Ucałuj córcie, niech szybko wracają do zdrowia ;:108
Mnie niestety też dopadło choróbsko, przez co jestem uziemiona w domu...i pomyśleć, że akurat jak się pogoda wyklarowała...ech, życie.
A optymistcznie - M zaczął prace przy murku :tan Trochę to potrwa, ale najważniejsze, że wreszcie będzie to przyzwoicie wyglądało. Murek będzie ładnym tłem dla moich ;:167 angielek.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Aniu czym pryskać i kiedy? Ja do tej pory to tylko pryskałam jak już coś się zaczynało dziać. Podpowiedz, proszę.
Moje dziewczyny już trochę lepiej, a jak tam Twój syn? Zapalenie ucha to nic przyjemnego, mam nadzieję, że szybko mu przejdzie ;:196

Dorotko ten narcyz to Pink Charm, choć jak dla mnie ten pierwszy rozwinięty to raczej orange jest a nie pink :;230 Zobaczymy, co będzie dalej.
Córcie ucałowane, grzecznie już śpią :D
Znowu Cię dopadło choróbsko :( Bidulko, kuruj się szybko, taką ładną pogodę zapowiadają na najbliższe dni, że szkoda w domu siedzieć ;:196
Fajnie, że M zaczął już prace nad murkiem, koniecznie rób zdjęcia z postępów w budowie!!

Dziś znów wiało niesamowicie, prace ogrodowe z powodu tychże wiatrów zostały przełożone na jutro. Pokręciłam się tylko troche po ogrodzie i zrobiłam kilka zdjęć, oto one:

Piisardi po raz kolejny
Obrazek

Jako pierwszy zakwitł tulipan ze 'starej gwardii', to chyba pomarańczowy z tych, które dostałam kiedyś od forumowej sąsiadki Kaśki ;:196 Niestety został tylko jeden :roll: A kolorek ma intensywny, co widać na drugiej fotce.
Obrazek
Obrazek

Kolejne hiacynty w fajnym kolorze, te niestety już przekwitają. To ich chyba 4 sezon, całkiem ładnie kwitną.
Obrazek

Zaczyna kwitnąć jedna z czereśni
Obrazek

Narcyz Bridal Crown, na razie pojedyncze sztuki, czekam na więcej :D
Obrazek

I jedyny biały szafirek
Obrazek

Rabaty, z której zrywam darń dziś Wam nie pokażę, prace dużo nie posunęły się do przodu, Darń zrywa się strasznie i bardzo dużo czasu to zajmuje, mam nadzieję, że uda mi się z tym uporać do końca weekendu :roll:
Posuwają się też prace przy płocie, tu będziemy sadzić - już za tydzień - żywopłot cisowy. A na końcu, tam przy świerkach i sosnach powstanie rabata różanecznikowa.
Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny jedynak ;:173
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Prawie nikt tu nie zagląda (Aga dzięki za wpis :D), wszyscy pewnie w ogrodach siedzą i na FO czasu brak.
Mnie znów dziś dopadła pomigrenowa bezsenność :roll:
W ogrodzie trochę podziałam, choć niezbyt dużo - było zbyt dużo intensywnego słonka, czego skutki i tak odczułam wieczorem. Może dziś uda się nadrobić.
Kilka dzisiejszych fotek.
Na początek pokażę Wam jak wyglądała śliwa Piisardi w czerwcu 2010 - na zdjęciu po prawej stronie trochę ją widać:
Obrazek

A tak wygląda dziś :D
Obrazek

Kwitnące bridal crown:
Obrazek

Pink Charm
Obrazek

Minnow
Obrazek

Ten jest piękny, muszę znaleźć etykietę
Obrazek

I jeszcze takie
Obrazek

Hiacynt, który miał być łososiowy :roll:
Obrazek

Jedyna, niezbyt imponująca korona
Obrazek

Z niecierpliwością czekam, aż zakwitną ubiegłoroczne zakupy
Obrazek

"Starocie" już kwitną
Obrazek

Sasanka
Obrazek

Migdałek zaczyna kwitnienie
Obrazek

Pączki na Józefince
Obrazek

Markham's Pink tuż tuż
Obrazek

Trzmielinka po kilku latach zastoju wreszcie ma ładny przyrost ;:138
Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jolu witam z ranka :wit

Dzieje się u Ciebie,a tulipanki zaraz pokażą swoje kolorki.Hiacynty białe ładną stworzyły białą,elegancką plamę,ja mam dwa i wciąż na nie patrzę jak jestem na działce.
Narcyzów masz sporo,ja miałam kilka i każdy kwiat cieszy.Śliwa Pisardi to jak na sterydach taka duża wyrosła ;:oj
Józefinka u Ciebie zimowała? Kiedyś miałam tego powojnika,przy zakupie miała cudne,duże kwiaty,a potem mi zmarzła ;:222

Miłej niedzieli,czekam na deszcz,u mnie straszna susza ;:218
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu masz rację, mało kto zagląda, bo czasu brakuje na "rozrywki" :;230 tak harujemy dla dobra naszych roślin, że zapomnimy o odpoczynku jeszcze... :wink:
Śliwa pięknie Ci urosła i tak samo zakwitła, cudne drzewko z niej wyrasta.
Narcyzy bardzo ładnie rozkwitają, wszystkie odmiany są warte posadzenia i co najlepsze, one rozmnażają się w przeciwieństwie do tulipanów, które giną z każdym sezonem (bynajmniej u mnie).
Ten stary hiacynt ni to w amarantowym (na moim ekranie) kolorze jest super, pamiętasz odmianę, też bym kupiła takie cebulki, do tego jakiś biały czy kremowy, duet wyśmienity!
Jedynym białym szafirkiem przypomniałaś mi, że też kiedyś takie miałam, ciekawe gdzie się przeprowadziły obecnie, że ni widu ni słychu ;:224
Jak tam darń, uporałaś się z nią?
Jak tam córcie, wyzdrowiały chyba już?
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Twoją Czereśnię chyba też już mszyce biorą . :? Moja miała już klejące się liście i mrówki po niej chodziły - pryskałem ją oczywiście . :wink: Ładnie działasz .Ciekawi mnie ten żywopłot cisowy, pozostaje mi tylko czekać na efekty . :lol: Śliwa ładnie urosła . ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”