Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mrau
50p
50p
Od: 6 lip 2013, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4

Post »

Jasne, będę informować :)

A co do pozostałych papryczek macie jakieś uwagi? Czy powinnam coś z nimi teraz już robić? Ucinać czubki? Wyrywać wilki? Czy jeszcze dać rosnąć?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli pamiętacie,to rok temu u mnie wyrosła papryka gigant.Od dziecka była większa niż siostry .

Tutaj w kubku po jogurcie 400 ml. Obrazek Obrazek Z numerem 3 to
perła Kaszub (2,05 m ),z numerem 2 to ta papryka (1,95 m).Wniosek jest taki,że z nasion akcyjnych może być i Dawid i Goliat :)
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

kaLo, a czy wysiałeś w tym roku tę 2, aby sprawdzić, czy powtórzy cechy tego gigantyzmu?

Mrau, a co do Twoich papryczek, to całkiem nieźle wyglądają, nie obrywaj żadnych wilków, nie ucinaj głów - co najwyżej obrywaj na razie kwiaty jeśli się jakieś pokażą :) Zasilaj i pielęgnuj, a odpłacą Ci się w owocach ;:333

A ten jeden podeschnięty liść, to może być poparzenie słoneczne, nie widać ze zdjęcia co tam dokładnie jest.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Zakwitła w połowie sierpnia,pewnie z braku czasu,bo ciągle rosła.W połowie września przymrozek zniszczył marzenia o nasionach.Wykopana razem z 3 Dzwonkami nie dotrwała.Dzwonki w komplecie i póki co mają się dobrze.
Awatar użytkownika
Mrau
50p
50p
Od: 6 lip 2013, o 16:40

Post »

Ou, KaLo, jaki liść gigant!
No to ciekawe co z moim mikrusem będzie, może skoro mniej rośnie to analogicznie owoce będą szybciej? :D
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

No to zależy od wielu czynników :) Możesz np. mieć z niej pomniejszone owoce :D Taki mini Red Cherry Large. Ewentualnie, może się zdarzyć tak, że jak wyniesiesz ją na słońce, na dwór już na stałe - to po prostu przyśpieszy i dorówna 'koleżance'.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Miałam takie przypadki w ub sezonie. Z czasem ,w gruncie,różnice zniknęły,albo były mniej widoczne. Moim zdaniem to jest kwestia nasiona- gorszej jakości ,mniejsze,z mniejszym potencjałem.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

Moja cayenne zimowana w domu,ma już pierwsze dojrzewające owoce.Co prawda miała być żółta,ale okazała się być czerwona.
Lada dzień konsumpcja :tan
Obrazek
piotrgls
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 mar 2015, o 09:50

Post »

Witam. Moje o mało co nie zostały ugotowane. Miały już troszkę sucho , a jeszcze żona zostawiła je w słońcu za szybą . Jak wpadłem z pracy to myślałem , że już po nich ale woda i cień zrobiły swoje. Doszły do siebie. Cztery miesiące pielęgnowania w jedną chwilę , ale dały rade. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Hrynika
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 mar 2015, o 11:41

Post »

Ja wczoraj jak przyszłam do pracy zobaczyłam pierwsze kwitnące kwiaty na moich papryczkach, że to pierwszy rok mojej przygody z papryczkami, to nie trudno się domyślić, że miałam radochę ;:138
Explosiwe Ember

Obrazek
i Jalapeno

Obrazek

W tamtym tygodniu miałam papryczki na balkonie w mini szklarence, ale zapowiadali ochłodzeni i "przeprowadziłam" je do mieszkania :( .
Mąż powoli zaczyna z byka patrzyć na to całe towarzystwo :|, a sadziłam jeszcze sześć odmian pomidorów :roll:
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa - Julian Tuwim
pozdrawiam,
Hrynika
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51

Post »

ja bym oberwał kwiatki... jeszcze wcześnie.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Ja też= przynajmniej połowę. Niech się krzewi i nabiera masy zielonej :wink:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Pomidek
200p
200p
Od: 31 sty 2014, o 18:01

Post »

O kurcze owoce 20 kwietnia ;:oj gratulacje ;:138. U mnie też już zaczynały pokazywać pierwsze kwiatki ale że zapowiadają jeszcze chłodniejsze okresy w maju to ogłowiłem wszystkie sztuki. Nie będę musiał ich przesadzać do większych doniczek a wzrost będę miał przyhamowany na co najmniej 1.5 tygodnia. Te co do szklarni chce wsadzić już wcześniej ogłowiłem. Obecnie już zaczęły się pięknie krzaczyć.
Awatar użytkownika
Hrynika
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 mar 2015, o 11:41

Post »

Zostawię na tych kwiatki,na drugich egzemplarzach poobrywam (mam jalapeno jeszcze dwa w tym jeden oglowiony, a explosive ember jeszcze jeden ogłowiny).
Te rosną w biurze w pracy od południa :wink: i te krzaczki tam będą rosły cały czas.
Te co na balkon będę obrywać :roll: poza tym muszę się nacieszyć :heja .
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa - Julian Tuwim
pozdrawiam,
Hrynika
Awatar użytkownika
stecu
50p
50p
Od: 3 lip 2008, o 13:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W ubiegłym roku papryki wysiałem ze 2-3 tyg za wcześnie. Niektóre odmiany jeszcze w doniczkach zaczęły kwitnąć, masakra. Obrywałem kwiatki nawet po przesadzeniu docelowym. Jest lepiej, jednak właściwie jest ją wysiać i wysadzić w już ciepłych nocach i dniach. Plon gwarantowany nawet w gruncie. Nie ma co się spieszyć lub spiesz się powoli :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”