Tytoń ozdobny(Nicotiana)
-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tytoń ozdobny
w ogóle nie miałam pojęcia , że tyle odmian jest tytoniu . Myślałam , że po prostu jest tytoń ozdobny .
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
Ładny ale faktycznie dużo z nim roboty jak się rozsieje.
- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
Jakie ładne siewki .Ja wysiałam i długo nic nie wschodziło , już straciłam nadzieję gdy pojawiły się maleńkie roślinki . Faktem jest , że specjalnie opóżniałam siew bo w zeszłym roku miałam zbyt wyciągnięte . Część wysianych nasionek mam z własnych nasion zebranych w zeszłym roku z kupnych sadzonek .Asta czyli siewki powtórzą cechy rośliny matecznej . Chodzi mi głównie o wzrost .
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy siejecie tytoń wprost do gruntu? (jeśli tak to kiedy?)
Ja w poprzednim roku dostałam późno nasionka i wysiałam prosto do gruntu pod koniec czerwca. Cieszył oko jeszcze pięknymi kwiatami.
Ja w poprzednim roku dostałam późno nasionka i wysiałam prosto do gruntu pod koniec czerwca. Cieszył oko jeszcze pięknymi kwiatami.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 kwie 2015, o 09:32
Czy mozna jeszcze posiać? Nie za późno?
- asta6265
pafcioo z tego co wiem to tytoń uprawiamy z rozsady, a na sianie z rozsady już chyba za późno
Moje chcą do gruntu:
Leśny:

Karłowy mix:

Karłowy zielony;

Moje chcą do gruntu:
Leśny:

Karłowy mix:

Karłowy zielony;

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- -Neo-
- 50p
- Od: 26 maja 2011, o 00:14
Czy ktoś z Was posiada może nasionka tytoniu pachnącego wysokiego? Szukam i szukam w sklepach, wszędzie tylko karłowe niepachnące a tak bardzo zależny mi na jego pięknym zapachu w ogrodzie 

- asta6265
Wysoki pachnący to tytoń leśny
Jednak musisz w przyszłym roku wcześniej pomysleć, bo teraz już za późno - je się uprawia z rozsad.
W centrach ogrodniczych czy ogrodników jest praktycznie niedostępny, mozna kupić na Alleg...

W centrach ogrodniczych czy ogrodników jest praktycznie niedostępny, mozna kupić na Alleg...
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- -Neo-
- 50p
- Od: 26 maja 2011, o 00:14
Chodziło mi o zwyczajny tytoń ozdobny, leśny jest zupełnie inny. Niestety w sklepach są tylko te karłowate niepachnące odmiany, kupienie nasion pachnącego także w internecie graniczy z cudem. Po doświadczeniach forumek, które siały allegrowe nasionka a wyrastała im przytulia albo pokrzywa wolę nie ryzykować. Udaje się też siany do gruntu przynajmniej moje awaryjne eksperymentalne sianie 2 lata temu się powiodło.
- asta6265
Neo
Z takim podejściem to w ogóle byśmy nie musieli kupować nasion, a co to znaczy allegr..... nasiona?
Przecież alleg... to tylko pośrednik w sprzedaży, a nasiona pakują producenci - bez problemu nasiona tytoniu dostępne od ręki co najmniej od czterech producentów
Także naprawdę nie ma problemu.
Słabo szukaszasta6265 pisze: kupienie nasion pachnącego także w internecie graniczy z cudem.

asta6265 pisze: Po doświadczeniach forumek, które siały allegrowe nasionka a wyrastała im przytulia albo pokrzywa wolę nie ryzykować.
Z takim podejściem to w ogóle byśmy nie musieli kupować nasion, a co to znaczy allegr..... nasiona?
Przecież alleg... to tylko pośrednik w sprzedaży, a nasiona pakują producenci - bez problemu nasiona tytoniu dostępne od ręki co najmniej od czterech producentów

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka