Doniczkowe kompozycje na balkon i taras od 2008 -

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
IzaAla
50p
50p
Od: 14 kwie 2015, o 13:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Doniczkowe kompozycje na balkon i taras

Post »

Zulka widzę,że bardzo ambitne plany już ;:333 U mnie z pewnością surfnia,w zeszłym roku w połączeniu z białą mini surfinią na parapetach wyglądała obłędnie: Obrazek ,tylko zastanawiam się nad kolorystyką jeszcze :?: Myślę jeszcze co przed dom w duże grafitowe donice,tak było rok temu,były same kolorowe petunie krzaczaste: Obrazek
Dodam,że to strona północna,ciemno i słońca jak na lekarstwo :cry: Obrazek

Jakieś propozycje ;:333 ?
Awatar użytkownika
Zulka
100p
100p
Od: 29 cze 2009, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zacznę....

Miała być begonia, ale szczerze jakoś nie byłam przekonana i wygrały goździki, które połączyłam ze smagliczką. W tym roku idę w zapachowe kompozycje i zobaczę co mi z tego wyjdzie :D mam nadzieje że mi nie przemarzną, ale nie mogłam się powstrzymać.

Obrazek
Obrazek

a tutaj mam mini rabatę przy moim nowym domu dodałam bratki a potem się zobaczy...
Obrazek

A takie donice 2 mam przed drzwiami wejściowymi i też może coś wsadzę :D
Obrazek

Póki co nie mam za wiele kwiatów na zewnątrz, ale przygotowuję kolejne miejsce na nowe..... czekam z niecierpliwością na moje kochane surfinie, pelargonie też tylko chcę obsadzić je z wilcem ziemniaczanym który się nie pojawił jeszcze.
Awatar użytkownika
Zulka
100p
100p
Kontakt:

Re: Jakie rośliny na balkon

Post »

Sezon 2015 rozpoczęłam :D

Pierwsze oczywiście bratki. Obsadziłam swoją mini rabatę koło nowego domu, taki zalążek ogródka który dopiero ma koło domu powstawać, czego nie mogę się doczekać.

Obrazek

Następna w kolejce była doniczka do której pierwotnie chciałam posadzić begonie ale oczywiście przegrały z pachnącym goździkiem i smagliczką.

Obrazek

Obrazek

Bardzo niewiele tego mam ale przygotowuję już miejsce powoli na surfinie, pelargonie i wilca ziemniaczanego, a może jeszcze coś pojawi się po drodze :D
Awatar użytkownika
IzaAla
50p
50p

Post »

Zulka czy te goździki ze smagliczką to już masz posadzone? Też myślę o goździkach,nigdy ich jeszcze nie miałam :?
Awatar użytkownika
Zulka
100p
100p
Kontakt:

Post »

Tak jak napisałam moje kwiatki 2015 :D Wczoraj posadziłam tylko słabo pachną te goździki bo mają za mało kwiatków, ale za to smagliczka mnie uwiodła bo pięknie pachnie, zamierzam jeszcze pachnące surfinie posadzić ale czekam jeszcze troszkę bo może będą jakieś nowe odmiany tych pachnących.
Awatar użytkownika
IzaAla
50p
50p

Post »

[quote="Zulka"]Tak jak napisałam moje kwiatki 2015 :D Wczoraj posadziłam tylko słabo pachną te goździki bo mają za mało kwiatków, ale za to smagliczka mnie uwiodła bo pięknie pachnie, zamierzam jeszcze pachnące surfinie posadzić ale czekam jeszcze troszkę bo może będą jakieś nowe odmiany tych pachnących.[/quote

Ooo nie dopatrzyłam :D Trochę wczesnawo,ja na razie mam tylko bratki ,ale siedzę jak na szpilkach już bym sadziła :roll: ale u mnie z rana np.dziś był jeszcze przymrozek-ambitny plan-działam w długi majowy week.Teraz kupuje jeszcze donice i obmyślam kompozycje by wszystko mieć już gotowe.
Awatar użytkownika
Zulka
100p
100p
Kontakt:

Post »

U nas nie ma przymrozków, trawnik posiałam miesiąc temu prawie i już się zazielenił. Zaryzykowałam, ale jak mróz mnie zaskoczy to po prostu wymienię na nowe, wiele tego nie mam póki co. Też siedzę niecierpliwie, bo chciałabym już obsadzić wszystko żeby sie kolorowo i pachnąco zrobiło. :D
Awatar użytkownika
IzaAla
50p
50p

Post »

Ja w ten weekend myślę posiać aksamitkę do gruntu,chyba nie za wcześnie...
Awatar użytkownika
Agnieszka Gie
100p
100p
Od: 15 maja 2008, o 16:41

Post »

IzaAla, pięknie Ci kwitły petunie jak na północną stronę. Moje na południowo-wschodniej, ale lekko ocienionej nie wypuszczały kwiatów tylko wyciągały się do słońca. W tym roku spróbuję z begoniami, szczególnie spodobała mi się dragon. Poeksperymentuję też z niecierpkami. Widziałam nowe odmiany gęste i obficie kwitnące, ciekawe czy sprawdzą się w cieniu.
Awatar użytkownika
IzaAla
50p
50p

Post »

Agnieszka Gie pisze:IzaAla, pięknie Ci kwitły petunie jak na północną stronę. Moje na południowo-wschodniej, ale lekko ocienionej nie wypuszczały kwiatów tylko wyciągały się do słońca. W tym roku spróbuję z begoniami, szczególnie spodobała mi się dragon. Poeksperymentuję też z niecierpkami. Widziałam nowe odmiany gęste i obficie kwitnące, ciekawe czy sprawdzą się w cieniu.
Sama byłam zadziwiona tymi petuniami.Naprawdę mam od tej strony słońca jak na lekarstwo,za to od południowej - patelnia na maxa.Ja eksperymentować będę w tym roku z goździkami,którym nigdy nie miałam :oops:
ANNA2006
200p
200p
Od: 17 maja 2013, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A u mnie oprócz bratków jeszcze nic nie jest dostępne:-(
ale może to i dobrze bo strasznie zimno i wietrznie.
Pieniążki wydaję na razie na donice.
Zapisuję się żeby wątek zapamiętać bo wspaniałe widziałam tu kompozycje.
------------------------------
ANNA2006 Kolorowy balkon :wit
Awatar użytkownika
IzaAla
50p
50p

Post »

U mnie na "zielonych rynkach" też jeszcze nie ma kwiatów,choć byłam w sobotę w obi to jest ich sporo,ale takich nie kupuję.Kupiłam też kilka doniczek,choć i tak jeszcze nie wszystkie,bo jeszcze wiklinowe kosze i korytka :tan
Awatar użytkownika
Zulka
100p
100p
Kontakt:

Post »

W marketach są strasznie wymęczone te roślinki, nie kupuję tam. Kupuję u hodowców czy handlarzy na targach cotygodniowych w moim mieście. Kwiaty sprzedają już od dawna, na początku kwietnia już mieli surfinie ale niewielki wybór. Idę zaraz na na miasto co przywieźli dzisiaj :heja Ma być piękny tydzień to może się skuszę i posadzę przed majówką.....zobaczymy.
Awatar użytkownika
IzaAla
50p
50p

Post »

Bardzo proszę jeszcze radę ,właśnie mam zamawiać korytka i kosze wiklinowe i tu mam zagwozdkę: czy kupować taki wyściełany folią i od razu do niej ziemia i sadzić kwiaty ,czy bez folii i wsadzić tam doniczkę z rośliną i traktować ją jako osłonkę.
Jak jest lepiej dla kwiatów?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ANNA2006
200p
200p
Od: 17 maja 2013, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli wstawisz w doniczkach to potrzebujesz też podstawek które zajmują więcej miejsca...
Ja bym zamowiła z folią, na spód keramzyt i dopiero ziemię.
Strasznie mi się podobają takie wiklinowe pojemniki, kosze ale wydaje się że nie są praktyczne i do mniejszych roślin.
Polecałabym jak najgłębsze żeby miały roślinki dużo miejsca na korzonki wtedy będą lepiej rosły.
Pozdrawiam :wit
------------------------------
ANNA2006 Kolorowy balkon :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”