Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ali -> alana cz.2

Post »

Śliczna kępa zawilców ;:224
No, po prostu ciekawość mnie zżera co też takiego wpadło Ci w oko, że jutro biegniesz kupić :)
Na przepis jestem chętna. Jak możesz, to daj na pw.
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Fajne zawilce i żonkile ;:215
U nas znów dziś mocno wiało, w pogodzie zapowiadali na dwa następne dni też takie silne wiatry :evil:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Wiatr :twisted: znowu silniejszy, już chyba na stałe wpisał się w nasz krajobraz. Ale dzisiaj prawie cały dzień było słonecznie z małymi przerwami ;:3

Na zakupy dotarłam, a jakże...szczegóły na dole ;:306
Dorotko, uwielbiam wszelkie zawilce, zwłaszcza gajowe, bo to kolejne rośliny mojego dzieciństwa :wink: A przepis, pozwolisz, że jutro prześlę, jakby co przypomnij się.
Jola te wiatry silne chyba już tak na zawsze ;)

Kilka widoków z dzisiaj, kolejne odmiany narcyzów rozkwitły:
Obrazek

Obrazek

Lubię jak na tych rabatach pod domkiem, w miejscu półcienistym, robi się tak jasno i optymistycznie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj posiałam moje dynie, kukurydzę cukrowa i ogórecznik:
Obrazek

I moje dzisiejsze zakupy - klematisy z B. (jakie odmiany by nie były, ale za takie pieniądze ciężko przejść obok) i piwonia drzewiasta ;:138 oraz niesfotografowany sekator na trzonku teleskopowym (wreszcie dorwę sie do porządnego przycięcia owocowych):
Obrazek

Obrazek
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Aluś dziś tak wiało, że nic nie zrobiłam w ogrodzie :evil: W zaciszu garażu posadziłam jedynie lilie i frezje w donice na taras.
Ależ piękna piwonia!! Widzę, że mamy te same chciejstwa - ja mam upatrzoną krzewiastą u mojego ogrodnika, tylko kolorek jeszcze muszę wybrać, bo nie wiem, co on tam dokładnie ma.
Ciekawe, co Ci wyrośnie z tych powojników, ja nauczyłam się już przechodzić koło nich obojętnie, wolę zamówić wiesz w jakim źródle :wink:
Rabaty optymistyczne :D Podobno ma być cieplej i mniej wietrznie ;:333
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Alu ale u Ciebie wiosennie,kępy narcyzów to jest to:)
Widzę,że piwonie u nas w podobnym stadium rozwoju.Wczoraj byłam w B i przechodziłam koło powojników,nawet z ciekawości zajrzałam do kartonika,malutkie,ale jeden chyba Jackmanii już kwiatka miał ;:oj Dziewczyny sobie chwalą.może powinnam wziąć ze sobą Ville de Lyon?
Piwonia drzewiasta hmm też mi się marzy,jak głęboko ją posadzisz?

Miłego dnia ;:3
Awatar użytkownika
elanutka
50p
50p
Od: 12 lip 2006, o 17:12

Post »

Ależ pięknie kwitną Ci Alusiu żonkile ! I to w tak dużych ilościach. Niektóre roślinki jednak szybciej u Ciebie kwitną, bo u mnie z dużych narcyzów to kwitnie zaledwie jedna sztuka, za to miniaturki już przekwitły.
Mam nadzieje, że powojniki , takie maleńkie jednak sobie poradzą , chociaż podobnie jak Jola uważam, ze mamy pewniejsze źródełko. Moj jedynak z B. już trzeci rok w fazie dogorywającego pojedynczego pędzika wegetuje i nie zanosi sie na zmiany. Ale też w pewnym okresie kupno clematisa w B. było w sferze moich marzeń, wiec podobnie jak Ty spełniłam swoje marzenie. ;:173
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Aluś zakupy ;:215 Byłam w B i oglądałam te powojniki...nie zdecydowałam się, bo już kupiłam w L. Ciekawa jestem co z nich wyrośnie.
Ciekawi mnie ta piwonia drzewiasta. Koniecznie ją pokazuj. Ja się do piwonii jakoś zraziłam, one mnie nie lubią :roll:
Przypominam się o przepis ;:196

Joluś a co to za źródło na powojniki?
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Witaj Alutka...
Hi..hi.. dwa lata temu kupiłam identyczne powojniki w B... i żaden nie jest tym co na pudełku... ale może Tobie się poszczęści.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie!

Nareszcie wiatr trochę osłabł, może jutro będzie całkiem niewyczuwalny, bo muszę przesadzić poziomki, a najpierw trzeba będzie grunt wyłożyć fizeliną (a przy wietrze weź i walcz z latającym materiałem :wink: ).

Powojniki z B. to była taka chwilowa decyzja (wiecie jak to jest), zobaczyłam w sklepie i kupiłam nie spodziewając się nie wiadomo czego po takowych roślinach w takiej cenie. Mam nadzieję, że "coś tam" i tak wyrośnie :wink: Miałam zamawiać konkretne odmiany w moim ogrodniczym (takie porządne okazy z licencją), ale na razie nie wiedzieli czy będą zamawiać, więc B. mi została. Ale najlepsze w tym jest to, że kratka, która czekała kilka lat na pnącze, podłamała się z jednej strony - podpórka zgniła i teraz trzeba będzie naprawić.

Jolu, u mnie dzisiaj lepsza pogoda, a wiało jak zawsze, ale znośnie. Piwonia drzewiasta chodzi za mną od kilku ładnych lat, aż zobaczyłam tą sadzonkę w kwiaciarni. W B. zazwyczaj nie kupuję roślin (wyjątek dawne zakupy - rododendron i magnolia), ale tym razem zaryzykowałam.
Aniu, narcyzy szczęśliwie rozmnażają się łatwo, więc szybko mozna sobie sprawić takie kępki. Powojniki są różnych rozmiarów, zanim zdecydowałam si na te dwa, to przejrzałam kilka razy cały asortyment, aż innych klientów zachęciłam do zakupów (powinni 3 dać gratis ;:306 ), pierwszy raz kupuję klemka w takim zwykłym sklepie, dotychczas kupowałam w ogrodniczym z licencjami, więc raz nie zaszkodzi. Piwonię jeszcze nie wiem dokładnie jak wsadzę, muszę zobaczyć jak tam szczepienie i młode przyrosty na łodydze.
Elu pewnie tak wiele roślin będzie nam się wymieniać, u mnie jest trochę inny mikroklimat na działce, bo niedaleko płynie rzeka, a i wokół zabudowań nie ma, wiec nie ma mocno nagrzanego powietrza, jak w mieście. Wiem wiem jak to z klematisami jest, bo kupowałam kilka z licencją z porządnych szkółek i jak coś konkretnego chcę na zaplanowaną wcześniej rabatę, to wiadomo od kogo nabyć :wink:
Dorotko, pamiętam twoje zakupy clematisowe, pierwszy raz kupuję coś z kartonika z B. :wink: kiedyś trzeba spróbować, prawda... Piwonię będę pokazywać, oby tylko jej było dobrze u mnie.
Gabi, a jak mocno różnią się te klematisy od wówczas oferowanych (chociaż kolor się zgadza?), bo ja w planach miałam inny zakup, z listy, ale czekam na wiadomości z mojego ogrodniczego co tam wyniknie klematisowego.

Dzisiaj foto brak, nie było czasu, bo walczyłam z rozrastającym się niemiłosiernie lilakiem. A chciałam tylko rabarbar wykopać i przesadzić, ale żeby do niego dojść musiałam wykopać piwonię, a potem wykarczować jeden nieduży lilak (ale najgorsze przede mną - wykopywanie korzenia, ale wiecie, zgłodniałam i sił zabrakło na tak ciężką pracę :;230 ). Za to kilka rabat zostało wzbogaconych w różowe peonie :)

Trzymajcie się ciepło i słonecznie ;:3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mała przerwa forumowa, doba stanowczo za krótka jak dla mnie :wink: Jeszcze tyle rzeczy do zrobienia na działce, część warzywna zaplanowana, a tu po wysianiu buraczków, marchwi z cebulą, plan trzeba trochę przesunąć, bo marchwi za dużo okazało się być... :wink: A i rabatę wzniesiona pod ogórki trzeba wykonać, tylko ciągle nie wyrabiam się na działce.
Rośliny jedne podrosły, drugie marne, róże jakoś wolno wypuszczają nowe pędy, liście. Tulipany to już w ogóle totalna porażka, chyba biorę z nimi całkowity rozwód, kupiłam kilka opakowań jesienią, wyrosło nie wiadomo co i jeszcze mikrusy, jawny wstyd i śmiech na sali.
Nie wiem co się dzieje z Lady Alice, nie wypuściła jeszcze żadnych pędów, zaczynam się o nią martwić (zwłaszcza, że jedną kępkę tulipanów w koszyczku coś mi schrupało).

Dobra zaczynamy fotorelację z przeciągu 1,5 tygodnia, czyli będzie trochę tego, co już przekwitło w międzyczasie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widać trochę moją "piękną" podporę (jeszcze nie skończoną) pod Semiplenę ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj widok był juz zupełnie inny...
Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Aluś piszesz, że tulipany u Ciebie marne, ale za to narcyzy wynagradzają wszystko. Piękne i ilościowo i jakościowo ;:138
Ciekawie wygląda podpora pod Semiplenę :)
Gdzieś w tle widziałam dorodną piwonię ;:333 Moja bidula wreszcie wyszła z ziemi, ale kwiatów pewnie nie będzie. Ona jest bardzo spóźniona. Jak patrzę na piwonie w innych ogrodach, to moja...szkoda słów ;:222
Awatar użytkownika
elanutka
50p
50p

Post »

Alusiu - przepiękne narcyzy i tzw. żonkile ! W rożnych zestawach i odsłonach ! Prawdziwa, piękna wiosna i bez podagrycznika, który niestety anektuje sobie cały mój ogródek. Niestety, tego chwaściorowi zimno niestraszne !
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwsze majówki udane? :D U nas wczoraj było słonecznie, ale zimno i wietrznie oczywiście, za to dzisiaj przyjemnie ciepło, oby tak dalej było.
Jestem zła, bo "coś" nieźle objadło się oją ukochaną lilią Lady Alice, nie wiem czy to ślimak czy kto, bo wykopując koszyczek z cebulkami, w środku, głęboko pod ziemią między łuskami lilii był duży ślimak, a z 3 olbrzymich cebul Lady ostało się coś takiego (aż przykro patrzeć):
Obrazek

Perfidnie pogryzione łuski :twisted: :twisted:
Obrazek

Spróbuję uratować coś z pozostałych nienadgryzionych części cebuli.

Dorotko, narcyzy na szczęście rosną (odpukać) u nas bez przeszkód, dlatego będę teraz inwestować w ich odmiany, których jeszcze nie mam. Piwonie szybko ruszyły i swobodnie rosną z każdym dniem, muszę ruszyć i ja z podporami :wink: Może Twoja wsadzona została za głęboko, albo miejsce jej nie odpowiada? Też mam jedną, która jeszcze nie zakwitła i marnie rośnie i ją przesadzałam dwa lata temu, teraz czekam na jakiś efekt.
Elu, miło Ciebie widzieć ;:168 kocham narcyzy, długo i obficie kwitną no i niezawodnie przede wszystkim, chociaż te nowsze odmiany już tak efektywne nie są. Podagrycznika i u mnie pod dostatkiem, niestety był na dwóch działkach jeszcze przed nami i tak z nim walczymy od samego początku, w większości miejsc udało się zwalczyć, ale najgorzej jak rośnie w pobliżu korzeni drzew, czy pod murkami.

Tyle fotek napstrykałam, że teraz mam dylemat co tu Wam pokazać, ale chyba idziemy chronologicznie i jeszcze starsze zdjęcia pokażę.

Jedne z moich ulubionych, odmiany niestety nie pamiętam, dosyć wcześnie zaczynają kwitnienie, które w sumie długo trwa, a kwiaty w miarę przekwitania przebarwiają się, co zaraz będzie widać na zdjęciach:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i III faza....:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz pełny, niestety główki są zbyt ciężkie i łodygi załamują się, a po deszczu wszystko leży w ziemi
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz trochę bratków, wszystkie samosiejki:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak Was zanudziłam, to wybaczcie :wink:
Awatar użytkownika
elanutka
50p
50p

Post »

Nie znudziłas, Alusiu. Wręcz zaczarowałaś ! Przepiękna odmiana tych żółciejących narcyzów, wspaniałe i różnorodne brateczki - sama siałaś ? Zauważyłam sporo wolnego miejsca, jeszcze sporo roslinek sie tam zmieści, troche Ci tego zazdroszczę, bo u mnie ostatnio piętrowo rosną, bo zapomniałam, że coś rosło a potem dosadziłam :oops:
Przykry widok z liliami. Sama mam sporo lilii i nie sadze ich w koszyczkach, jakoś nie mam do nich zaufania , i na razie lilie sobie rosną, chociaż pewnie kilka wypadło przez koty, które lubią te rabatkę ( w zeszłym roku świeżo usypana ziemia). Mam nadzieje, ze jednak uda Ci się chociaż odrobinę łusek odzyskać, nawet jeśli lilie nie zakwitna w tym roku, to może nie wypadną całkowicie.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Aluś te narcyzy w trzech odsłonach są niesamowite ;:oj Coś pięknego. Znasz może ich nazwę?
Przykro, że jakaś paskuda zeżarła Twoją lilię :evil:
A bratki bardzo lubię. Po raz pierwszy w tym roku też mi się rozsiały, co prawda nie w takich ilościach jak u Ciebie, ale i tak cieszą. To takie wdzięczne kwiatki ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”