Pod bocianim...... ogród 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod bocianim...... ogród 2015

Post »

W sumie Dorota masz pole do popisu z tym pniem. Bo możesz bylinami go obsadzić, albo jednoroczne wcisnąć. Myślę też o żurawkach...o ile nie jest to mocno nagrzane miejsce. Sezonowo może coś tam stać. Jako gadżeciara postawiłabym tam kosz z kwiatami, ale Ciebie nie ma codziennie, więc może sukulenty?? Mam tego sporo, mówię o rojnikach, więc wołaj jakby co.
Jałowców płożących nie będę Ci polecać, bo one się szybko szarogęsią i mocno rozrastają. Nie wiem, ale ja za jałowcami nie przepadam. Kupiłam sobie Hortsmana, ale on ma taki cudny pokrój, że musiałam go mieć. Uwielbiam wszystko co ma pokrój zwisająco - pendulowato - płaczący. ;:224
Jak obsadzisz całą działkę thujami, to co będziesz grabiła jesienią??
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, no wiesz nie podglądałam tydzień :;230 , pracowałam i zdjęcia z opóźnieniem. Dziękuję , ale co do zdjęć to się sprzeciwię, ale chęci się liczą ;:306 .

Alicjo przebiśniegów nie mam , ani jednego, cebulice przywiozłam - rozrastają się, zakwitły zawilce leśne( niestety zdjęć zapomniałam zrobić ;:223 ) ale już wygląda tak jakbym chciała, rozsiały się i ogarnęły więcej mojego lasu. Teraz jeszcze niebieskie przylaszczki muszę znaleźć i też liczę na szybki przyrost naturalny. Przy domu to będą róże i różne tam, a chodziło mi o to miejsce ze ściętym pniem, tu nie wiem co robić. Ziemia odczyn taki jak dowiozę ;:306 , u mnie wszędzie korzenie, więc każda rabata musi powstawać w nowej ziemi i raczej na lekkich podniesieniach, takie usypy.
Krystyno- tak , trzeba właśnie obserwować jak na jajach będą siedzieć, teraz w większości są poza gniazdami. O tym strzelaniu też czytałam gdzieś, masakra, jak można coś takiego robić tym pięknym ptakom. Co do ilości gniazd, po drodze do mnie jest pełno , jeszcze trzy lata temu wszystkie były zapełnione, w zeszłym roku trzy puste , a teraz większość. ;:185
Miłko dziękuję, jak ja lubię takie pochlebne opinie, tym bardziej, że sama mam takie odczucia jak jestem na miejscu ;:224 ;:170 . Pierwiosnek lekarski?, patrzyłam taki żółty?, nie mam takich, mam ogrodowe na rabatach, ale im się u mnie nie podoba.

Jolu pisałam i myślałam ,a nawet próbowaliśmy, niestety trzeba mieć odpowiedni sprzęt żeby tam jakąś dziurkę zrobić :;230 .Myślała właśnie o rojnikach , skalniakach, ale na razie odpada. Tak tuje to brabandt , a jeśli chodzi o choiny, to tak ładny pokrój mają, tylko żeby zagęścić, trzeba je formować, ciąć, tuje w sumie tylko podcinamy po pewnym czasie, a i rzecz najważniejsza- te miałam za darmo w dużej ilości i dość duże, a takie choiny trochę bym zapłaciła. A teraz jak mi się szybko zazieleniło :D . Zimozielony krzew dużo robi, ja widzę różnicę i dużą. Nie przeszkadza mi że nie pasują u mnie tuje, przy domu chcę trochę więcej, jakby powiedzieć, cywilizacji, nowoczesnych form, tuje, ścieżki, taras, kostka, a im głębiej w działkę tym bardziej dziko i strasznie ;:202 :;230 .

Gosiu to będzie najbardziej nagrzane miejsce - mam nadzieję, a było najbardziej zacienione( oprócz lasu) , sukulenty, rojniki, myślałam - ale ja uda się tą dziurę wydłubać. Ja też lubię pokój zwisający ;:306. Co będę robiła jesienią- odpoczywała :;230 . Tak serio o grabienie się nie martw, zostały masa olch, brzóz, lip, dębów, jesionów itd., których tujami nie zastąpię.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Witaj Dorotko... ;:196
U Ciebie nowy wątek, ogród robi się co raz bardziej Twój...
A co do tego pnia, to powiem Ci, że ja bym go zostawiła, jak nie na miejsce do siedzenia, tak ot, żeby przycupnąć, to na miejsce na donicę z jakąś ciekawą kompozycją... Dziury zawsze czas przyjdzie w nim zrobić, jak będzie próchniał... :wink:
Bociany, to piękna natura... U nas tylko jedno gniazdo na wsi jest, a wszyscy się zachwycają... Nie byłam jeszcze zobaczyć, czy już ma lokatorów, bo czas nie ten...
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko dziękuję ;:196 , bardzo mi się spodobało Twoje określenie - tak coraz bardziej mój. Ja już nawet przycupnęłam, choć żywicą sączy ;:306 , ale masz rację, nie ma co się spinać, trzeba przemyśleć, wymyśleć, a teraz są inne rzeczy do robienia.

Trochę Was pomęczę tymi samymi kwiatami.
Z nowych zakwitły białe zawilce leśne, ale musicie mi uwierzyć na słowo, bo zdjęć nie zrobiłam :;230 .

Obrazek Obrazek Obrazek

pierwsze tulipany
Obrazek

szafirki ruszyły
Obrazek

Fiołki nie dają za wygraną a pierwiosnki trochę ruszyły.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I takie widoczki- cyprysy

Obrazek

wieczory "Pod bocianim" Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek i tuje Obrazek Obrazek Obrazek.
Jagoda kamczacka
Obrazek

warzywniak założony ;:138
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lekarski daje takie wrażenie leśnej łąki. Kiedyś bardzo dawno temu wysiedliśmy na rajdzie z rozklekotanego pociągu prosto na śródleśną polanę. Własnie wtedy oniemiałam, bo cała łąka była w pierwiosnkach!
I też pasowałby Ci tradycyjny leśny jałowiec. Szczerze mówiąc, tui nie lubię, ale zdają egzamin, kiedy trzeba coś szybko zasłonić :wink: Poleciłabym Ci jeszcze dziewannę, zakwitnie, kiedy przekwitną pierwiosnki ;:173
Tak Ci wszystko podaję, co z lasem mi się kojarzy, bo bedzie pasować u Ciebie.
I koniecznie kolekcja paproci pod brzózkami :D
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie z tymi tujami chodziło o szybkie zasłonięcie i trochę zieleni zimą, wczesną wiosną, bo drzewa bez liści przytłaczają a zieleń trochę rozwesela i zasłania bezlistne miejsca.
Poszukam te pierwiosnki , paprocie już dostałam od Marty(Koziorożec) liczę, że ładnie się przyjmą i rozrosną w duże kępy.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko, a gdzie zdjęcie bociana :?: trochę liczyłam na niego :oops: Tak pierwiosnki lekarskie ładnie będą wyglądać.
Na temat thui się nie wypowiadam, bo ja też ;:185 , a co chcesz zasłonić tymi dwoma sirotami? :;230
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Dorotko a ja widzę krople wody na roślinach, padało? U mnie znowu sucho i jeszcze ten paskudny wiatr, którego szczerze nie znoszę :twisted: Prymulkowe kępki śliczne a rabata pod bluszczowym drzewem jak z bajki, uwielbiam takie klimaty ;:215
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu chodzi o cyprysy? siroty? ;:306 ten wstrętny dach piwnicy. Bociany będą jeszcze nie było czasu na bociany, wszystko jak zwykle w biegu, sianie, kopanie, obiad, zdjęcia - o zapomniałam o parce bocianów ;:202 i zanim się obejrzałam już wracałam do Warszawy.

Aniu padał grad, świeciło słońce, był straszny wiatr , potem cisza, słońce..itd. Masakra pogoda, ale chciał , nie chciał plan pracy weekendowej trzeba było wykonać nawet w tak niesprzyjających okolicznościach pogody ;:215 . Aniu ;:180 każde miejsce mam jakoś nazwane (wiesz tak dla siebie) , ale tego bluszczowego drzewa ni jak mi nie pasowało. Czasami mówiłam tam pod skalniakiem ( ale jaki to skalniak ;:219 ), drzewo z kamieniami( też nie za bardzo ), ale już mam, bluszczowe drzewo ;:196 .
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Twoja jagoda już ma nawet malutkie owocki ,troszkę ciepła i będziesz zajadać, :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Jak Ci się znudzą siermiężne thuje to zawsze możesz stworzyć topiary :D Thuje są najlepsze do zasłonięcia. Ja mam szpaler, chciałam się zasłonić, po 3 latach brabanty się już sporo rozrosły, są wysokie na jakieś 2,5 metra i czas z nich zrobić jakiś sensowny w sensie :wink: przycięcia szpaler.
A bocian gdzie? ;:65
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No właśnie a gdzie bocian ?
Mam nadzieję, że go nie zwiało z gniazda.
A co nowego na ogrodzie ?
Warzywnik już zapełnia się czy jeszcze na razie pusty ?
Jagody kamczackie też u mnie kwitną i pełno na nich trzmieli, znaczy będą owocki. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Zawiąż sobie supełek ! i nie zapomnij zrobić zdjęć bocianom, bo będziesz musiała zmienić tytuł wątku ;:oj
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko tam są owoce ;:oj ? nawet ich nie widzę, pierwszy raz w ogóle kwitnie jagoda kamczacka, liczę, że ptaszki zostawią jakąś sztukę do spróbowania.
A może znacie sposoby na osłonę przed ptakami , a żeby dojrzewały owoce.

Gosiu pewnie, topiary można powycinać z tuji to dobry materiał :wink: A widzisz też masz tuje, uważam że najlepsza załona o każdej porze roku, tym bardziej, że mam dużo liściastych a iglaste świerki idą spać jeden po drugim. Tuja ( zwłaszcza ta za darmo) pasuje do każdego ogrodu, a jak pisałam przy domu ma być cywilizacja, dalej badziej naturalistycznie. Takie mam plany. Bociana obiecuję obfocić w ten weekend ;:196 .

Marysiu :;230 .

Nie mam fotek aktualnych więc kilka z moich parapetowców , jeszcze nic nie pikowałam.
pierwszy plan stokrotka afrykańska wyszły 3 sztuki, dalej malwy zmieszane z odętką, która zakwitła minaturowymi kwiatami( musiały się nasiona pomieszać)
Obrazek

papryka obok cleome
Obrazek
proso włosowate
Obrazek zdechła kalarepa ;:145 Obrazek a może coś z niej jeszcze będzie?, myślicie że można ją już wysadzić :;230 .
pory i selery
Obrazek bazylie zdecydowanie trzeba porozstadzać Obrazek
podmidory jak dalej tak będą ciągnęły w górę trzeba będzie ściąć czubki by się do samochodu zmieściły.
Obrazek
i jeszcze kwitaty i arbuzy i meleonyObrazek Obrazek Obrazek Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ile wysiewów ;:oj Ilości hurtowe. Że też tyle parapetów masz.
Moje wysiewy mizerne, chyba nie mam do tego ręki. Albo coś zdechnie z przesuszenia, albo za małe utopię....ciągle nie tak.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”