Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1
Re: Świdośliwa
Planowałem zakup świdośliwy ale znajomi zniechęcili mnie. Według nich nie jest smaczna i przypomina w smaku aronię.
vaster - dziękuję za chęć pomocy, ale na tamtych stronach NIE ma odpowiedzi na moje pytania. To, że owoce odmiany Smoky są słodkie, to nie znaczy, że smaczne. I krótka opinia całej jednej osoby to trochę za mało, aby podejmować decyzje co do zakupu.
Może ktoś się odniesie do moich pytań z poprzedniej strony?
Albo co do smaczności owoców? Owoce której olcholistnej są najsmaczniejsze i najlepsze do jedzenia prosto z krzaka?
Sev - różne gatunki świdośliwy mają różne owoce, tak samo odmiany - różnice mogą być dość znaczne. Dlatego możliwe, że twoi znajomi trafili na jakąś mniej smaczną odmianę/gatunek (wiesz może, jaka u nich rośnie?).. Nie zniechęcaj się - poczekaj, może ktoś jeszcze odpowie na moje pytania i znajdziemy jakąś naprawdę smaczną
Może ktoś się odniesie do moich pytań z poprzedniej strony?
Albo co do smaczności owoców? Owoce której olcholistnej są najsmaczniejsze i najlepsze do jedzenia prosto z krzaka?
Sev - różne gatunki świdośliwy mają różne owoce, tak samo odmiany - różnice mogą być dość znaczne. Dlatego możliwe, że twoi znajomi trafili na jakąś mniej smaczną odmianę/gatunek (wiesz może, jaka u nich rośnie?).. Nie zniechęcaj się - poczekaj, może ktoś jeszcze odpowie na moje pytania i znajdziemy jakąś naprawdę smaczną

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Posadź po kilka sztuk najpopularniejszych odmian, a przekonasz się sama.
W brew pozorom, wcale nie będzie trwać latami, zanim zaowocują.
Bywa, że w roku sadzenia, już jest po kilka jagódek.
Szczepione, to chyba na pewno tak. Zresztą Seedkris szczepi, to niech się wypowie co do owocowania.
Pozdrawiam. Darek.
W brew pozorom, wcale nie będzie trwać latami, zanim zaowocują.
Bywa, że w roku sadzenia, już jest po kilka jagódek.
Szczepione, to chyba na pewno tak. Zresztą Seedkris szczepi, to niech się wypowie co do owocowania.
Pozdrawiam. Darek.
Dziękiseedkris pisze:Ad 2, nie wszystkie są szczepione. Szczepi się by ograniczyć odrosty, i lub wspomagać rozmnażanie. Tak, szczepione i nieszczepione będą rosły inaczej i będą dedykowane innym siedliskom. Rodzaj podkładki dobieramy do danego miejsca.

Hmm, niestety nie wiem, ale oni tez nie wiedzą
Witam.
kachat ale to widać czy jest szczepiona czy nie
po drugie jak jest szczepiona to może być drzewkiem i krzewem zależy jak wykonasz cięcie ja osobiście będę robił na krzaczka. W tym roku będę sadził szczepioną i od razu ciachał na jakie odmiany się zdecydowałaś ?
kachat ale to widać czy jest szczepiona czy nie

-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Mam u siebie szczepione nisko i takie szczepione wysoko w koronie. Z tych wysoko szczepionych krzaczka nie da się zrobić.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Ja mam do was pytanie trochę z innej beczki: czy instytut z Brzeźnej wysyłał już do was sadzonki w tym roku? Bo zamawiałem trochę późno ale jeszcze mówili, że na coś się załapie. A tu 19 kwietnia i cisza...
Moja świdośliwa gładka 'snowcloud' też zaczęła kwitnąć
Drzewko jest u mnie 3 lata, ma około 2 metry wysokości i jej owoce są bardzo smaczne. Poza tą odmianą mam jeszcze świdośliwę olcholistną (niezbyt smaczne, gorzkawe owoce), a także jej odmiany 'pembina' oraz 'smoky'. Żadna z nich jeszcze nie kwitnie (lada dzień zakwitnie 'pembina', której owoce są największe z wszystkich odmian, które uprawiam).

-
- 50p
- Od: 8 paź 2013, o 13:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
@logan18
A smakowo która z tych co masz jest najsłodsza/najsmaczniejsza? Moja była opisana jako świdośliwa larmacka, jeszcze nie kwitnie.
A smakowo która z tych co masz jest najsłodsza/najsmaczniejsza? Moja była opisana jako świdośliwa larmacka, jeszcze nie kwitnie.
------------------------------------------
Pozdrawiam
Pozdrawiam
W zasadzie wszystkie, które uprawiam są smaczne i słodkie oprócz czystego gatunku świdośliwy olcholistnej, która w sumie też jest zjadliwa, ale ma jakiś taki dziwny gorzkawy posmak.
Logan18, planuję kupić śliwośliwę olcholistną Smoky - masz może jej zdjęcia..? Czy ona u ciebie ładnie, zdrowo rośnie? I jak smakowo w porównaniu z innymi świdośliwami, co masz u ciebie? Jeśli to nie problem to mogłabyś wstawić jej fotki? 

Moja świdośliwa to świdośliwa Lamarcka (Amelanchier lamarckii).
Zauważyłam, że dookoła niej "wysiało się"
kilkanaście małych roślin! Czy młode powtórzą cechy rośliny matecznej?
Zauważyłam, że dookoła niej "wysiało się"