Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
sev
200p
200p
Od: 6 maja 2009, o 12:07

Re: Świdośliwa

Post »

Planowałem zakup świdośliwy ale znajomi zniechęcili mnie. Według nich nie jest smaczna i przypomina w smaku aronię.
kachat
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

vaster - dziękuję za chęć pomocy, ale na tamtych stronach NIE ma odpowiedzi na moje pytania. To, że owoce odmiany Smoky są słodkie, to nie znaczy, że smaczne. I krótka opinia całej jednej osoby to trochę za mało, aby podejmować decyzje co do zakupu.

Może ktoś się odniesie do moich pytań z poprzedniej strony?
Albo co do smaczności owoców? Owoce której olcholistnej są najsmaczniejsze i najlepsze do jedzenia prosto z krzaka?

Sev - różne gatunki świdośliwy mają różne owoce, tak samo odmiany - różnice mogą być dość znaczne. Dlatego możliwe, że twoi znajomi trafili na jakąś mniej smaczną odmianę/gatunek (wiesz może, jaka u nich rośnie?).. Nie zniechęcaj się - poczekaj, może ktoś jeszcze odpowie na moje pytania i znajdziemy jakąś naprawdę smaczną :D
Darko52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 20:56

Post »

Posadź po kilka sztuk najpopularniejszych odmian, a przekonasz się sama.

W brew pozorom, wcale nie będzie trwać latami, zanim zaowocują.
Bywa, że w roku sadzenia, już jest po kilka jagódek.
Szczepione, to chyba na pewno tak. Zresztą Seedkris szczepi, to niech się wypowie co do owocowania.
Pozdrawiam. Darek.
kachat
200p
200p

Post »

seedkris pisze:Ad 2, nie wszystkie są szczepione. Szczepi się by ograniczyć odrosty, i lub wspomagać rozmnażanie. Tak, szczepione i nieszczepione będą rosły inaczej i będą dedykowane innym siedliskom. Rodzaj podkładki dobieramy do danego miejsca.
Dzięki :D Czy kupując roślinę można jakoś stwierdzić, czy była ona szczepiona czy nie? Czy producent jakoś to opisuje na krzaczku? I czy świdośliwa na podkładce będzie raczej drzewkiem, a bez raczej krzakiem..? I jaka podkładka byłaby w takim razie zalecana na glebę kwaśną piaszczystą? :) Już się praktycznie zdecydowałam na świdośliwę olcholistną nieszczepioną, gdy nagle spadła na mnie straszna informacja, że wypuszcza ona silnie odrosty... Już walczę z mega krzaczorami czeremchy, jakbym jeszcze miała walczyć z świdośliwą zarastającą mi działkę, to bym chyba zwariowała :roll: ;:223
sev
200p
200p
Od: 6 maja 2009, o 12:07

Post »

Hmm, niestety nie wiem, ale oni tez nie wiedzą
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy trzeba podciąć posadzoną w tamtym roku Świdośliwę Lamarcką??
Pozdrawiam Ewa
MrPomO
200p
200p
Od: 20 paź 2013, o 17:24

Post »

Witam.

kachat ale to widać czy jest szczepiona czy nie :) po drugie jak jest szczepiona to może być drzewkiem i krzewem zależy jak wykonasz cięcie ja osobiście będę robił na krzaczka. W tym roku będę sadził szczepioną i od razu ciachał na jakie odmiany się zdecydowałaś ?
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Zrobiłam dziś zdjęcia dwóch z moich świdośliw. Za moment zakwitną
Obrazek
Obrazek
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Mam u siebie szczepione nisko i takie szczepione wysoko w koronie. Z tych wysoko szczepionych krzaczka nie da się zrobić.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Pomidek
200p
200p
Od: 31 sty 2014, o 18:01

Post »

Ja mam do was pytanie trochę z innej beczki: czy instytut z Brzeźnej wysyłał już do was sadzonki w tym roku? Bo zamawiałem trochę późno ale jeszcze mówili, że na coś się załapie. A tu 19 kwietnia i cisza...
logan18
100p
100p
Od: 16 mar 2010, o 19:58

Post »

Moja świdośliwa gładka 'snowcloud' też zaczęła kwitnąć :-) Drzewko jest u mnie 3 lata, ma około 2 metry wysokości i jej owoce są bardzo smaczne. Poza tą odmianą mam jeszcze świdośliwę olcholistną (niezbyt smaczne, gorzkawe owoce), a także jej odmiany 'pembina' oraz 'smoky'. Żadna z nich jeszcze nie kwitnie (lada dzień zakwitnie 'pembina', której owoce są największe z wszystkich odmian, które uprawiam).

Obrazek

Obrazek
vaster
50p
50p
Od: 8 paź 2013, o 13:47

Post »

@logan18
A smakowo która z tych co masz jest najsłodsza/najsmaczniejsza? Moja była opisana jako świdośliwa larmacka, jeszcze nie kwitnie.
------------------------------------------
Pozdrawiam
logan18
100p
100p
Od: 16 mar 2010, o 19:58

Post »

W zasadzie wszystkie, które uprawiam są smaczne i słodkie oprócz czystego gatunku świdośliwy olcholistnej, która w sumie też jest zjadliwa, ale ma jakiś taki dziwny gorzkawy posmak.
kachat
200p
200p

Post »

Logan18, planuję kupić śliwośliwę olcholistną Smoky - masz może jej zdjęcia..? Czy ona u ciebie ładnie, zdrowo rośnie? I jak smakowo w porównaniu z innymi świdośliwami, co masz u ciebie? Jeśli to nie problem to mogłabyś wstawić jej fotki? :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Moja świdośliwa to świdośliwa Lamarcka (Amelanchier lamarckii).
Zauważyłam, że dookoła niej "wysiało się" :?: kilkanaście małych roślin! Czy młode powtórzą cechy rośliny matecznej?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”