Mój ogród cz.IV
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój ogród cz.IV
Ewa a u mnie zupełnie odwrotnie.Nawet nie wiem kiedy te fiołki tak się rozpanoszyły.Muszę wejść tam i zrobić trochę porządku ale szkoda mi było deptać, a poza tym pod nimi są jeszcze konwalie.Poczekam aż to wszystko się wyszaleje.Później usunę ten perz spod płotu.Sasanki takie właśnie są jak widać na zdjęciu ,jeszcze mam białą ale trochę się pogniewała bo wszystkie były przesadzone.To jeszcze nie jest ich miejsce,ale muszę się rozejrzeć ,żeby już zostały na stałe.
Gieniu to powojnik bylinowy,biały,niski.Rósł trochę z tyłu ale po modernizacji rabaty ma teraz właściwe miejsce i nowy stojaczek.Ładnie ruszył.
Gieniu to powojnik bylinowy,biały,niski.Rósł trochę z tyłu ale po modernizacji rabaty ma teraz właściwe miejsce i nowy stojaczek.Ładnie ruszył.
- Koleszko
- 500p
- Od: 14 wrz 2013, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiedziałem , że serduszka może tak urosnąć . 

- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Mam dwa powojniki bylinowe i patrząc na Twój, nie mogłam się oprzeć wrażeniu, że skądścik znam te roślinę
Tylko moje mają ciemniejsze liście, jeden Arabella, a drugi ciemniejszy niebieski, ale NN, bo mam go z wymiany. Nie mają też ślicznych podpór i tak rosną bez niczego i pewnie nie dałam im szansy błysnąć urodą 

Pozdrawiam Eugenia
- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Alu, wiosna u Ciebie złocista, płomienna, niech zaklina pogodę, aby jej dorównała. Już tęsknimy za słońcem na niebie, bo na razie częściej pojawia się złocisty blask na rabatach. Pierwszy raz widzę tak jasną, różową sasankę. Dobrze, że Helka (czterolatka w fazie różouwielbienia) jej nie widzi, bo trzeba by było szukać po sklepach
.

Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
- Georginia
Paweł ta serduszka ma już ok. 10 lat,dwa lata temu była przesadzona bo zbyt blisko rosła thuji.Trzeba to robić bardzo delikatnie, bo ma bardzo kruche korzenie.Te korzenie które się odłamały mimo wszystko.Posadziłam obok i zrobiła się taka wielka kępa.No i fajnie.Obok rośnie biała ,ale jest o wiele młodsza ,więc nie taka okazała.Kwestia czasu.
Gieniu znalazłam zawieszki od tych powojników,kupione w ubiegłym roku trzy szt.Nie miały też żadnych podpór i tak snuły się gdzieś pomiędzy roślinami.Efektu nie było,więc postanowiłam w tym roku kupić im podpórki,spotkałam w LM /na pewno nie napiszę tej nazwy marketu, a tym bardziej nie powiem/
kosztowały po kilkanaście zł.
Powojniki mam takie..biały wys.50 cm 'Haruree' ,różowy,Heather Herschell' 1,20-2 m i niebieski 'Sizaia Ptitsa '1,5-2 m, te dwa wyższe mają wyższe stojaczki.Są super bo wiosną przycina się wszystko nad ziemią i nie trzeba się zastanawiać jak ciąć.
Aniu moja wnusia ogrodniczka 6-latka też jest w tej fazie,wszystko musi być różowe.Ma swoją rabatkę ,więc jest różowy powojnik,hiacynt,serduszka i ostatnio kupiłyśmy dwa różowe dubeltowe pierwiosnki.Tylko czyściec wełnisty się oparł różowości, ale za to jest taki milutki do głaskania.
Od środy ma się poprawić pogoda oby...bo już drugi dzień siedzę w domu.
Gieniu znalazłam zawieszki od tych powojników,kupione w ubiegłym roku trzy szt.Nie miały też żadnych podpór i tak snuły się gdzieś pomiędzy roślinami.Efektu nie było,więc postanowiłam w tym roku kupić im podpórki,spotkałam w LM /na pewno nie napiszę tej nazwy marketu, a tym bardziej nie powiem/

Powojniki mam takie..biały wys.50 cm 'Haruree' ,różowy,Heather Herschell' 1,20-2 m i niebieski 'Sizaia Ptitsa '1,5-2 m, te dwa wyższe mają wyższe stojaczki.Są super bo wiosną przycina się wszystko nad ziemią i nie trzeba się zastanawiać jak ciąć.
Aniu moja wnusia ogrodniczka 6-latka też jest w tej fazie,wszystko musi być różowe.Ma swoją rabatkę ,więc jest różowy powojnik,hiacynt,serduszka i ostatnio kupiłyśmy dwa różowe dubeltowe pierwiosnki.Tylko czyściec wełnisty się oparł różowości, ale za to jest taki milutki do głaskania.

Od środy ma się poprawić pogoda oby...bo już drugi dzień siedzę w domu.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Własnie dzisiaj pozbywałam się fiołków. Są zbyt ekspansywne.
Alu, a jak mam się pozbyc tego paskudztwa? Zazwyczaj nie używam chemii. Jak ty radze sobie ręcznie. Ale opuchlaki to inna bajka. One wychodza dopiero po zmroku. Nie mam za bardzo czasu na ich łapanie. W dodatku trzeba by było robić to przynajmniej przez kilka lat cały czas. Chyba chemia to jedyne wyjście. Na naturalne metody mnie nie stać. Litr nicieni kosztuje 200 zł. A to wystarczy tylko na kawałek rabaty.
Alu, a jak mam się pozbyc tego paskudztwa? Zazwyczaj nie używam chemii. Jak ty radze sobie ręcznie. Ale opuchlaki to inna bajka. One wychodza dopiero po zmroku. Nie mam za bardzo czasu na ich łapanie. W dodatku trzeba by było robić to przynajmniej przez kilka lat cały czas. Chyba chemia to jedyne wyjście. Na naturalne metody mnie nie stać. Litr nicieni kosztuje 200 zł. A to wystarczy tylko na kawałek rabaty.
- Ebabka
A czym opuchlaki potraktować ? W jednym kącie mam pięknie wyząbkowane dwie kępy trzmieliny, to chyba ich robota?
Z trucizn mam Mospilan i Confidor , czy któryś się nadaje?
Z trucizn mam Mospilan i Confidor , czy któryś się nadaje?
Pozdrawiam Eugenia
- Georginia
Gosiu skoro nie ma innego wyjścia,ale chyba tylko te rośliny na których widać objawy żerowania.
Gieniu ale już teraz widać że dorosłe osobniki liście podjadły.
Oba środki mają takie samo działanie.Można podlewać.Mnie kiedyś osa wycinała liście na azali i nosiła do gniazda,ale ją podpatrzyłam i przegoniłam.Jeśli jesteś pewna że to opuchlak to może wykopać trzmieliny i zobaczyć czy są larwy w korzeniach.
Gieniu ale już teraz widać że dorosłe osobniki liście podjadły.

- Georginia
Dzisiaj dobry dzień do pracy.Pomimo silnego zachodniego wiatru znalazłam miejsce za budynkiem gospodarczym i tam sobie poszalałam.Było spokojnie i cieplutko.
Trochę zdjęć na bieżąco.
ogród

omiegi już zaczynają kwitnienie

serduszka,też ma pąki kwiatowe

no i w końcu opielone cebulowe ,teraz jest prawidłowo.

Gieniu stojaczek do powojników ten wyższy metrowy w całej okazałości.

Trochę zdjęć na bieżąco.
ogród

omiegi już zaczynają kwitnienie

serduszka,też ma pąki kwiatowe

no i w końcu opielone cebulowe ,teraz jest prawidłowo.

Gieniu stojaczek do powojników ten wyższy metrowy w całej okazałości.

- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Ale przepięknie !!!
To dobrze że wnuczka już się interesuje ! Ja sam zacząłem w wieku 7 lat

To dobrze że wnuczka już się interesuje ! Ja sam zacząłem w wieku 7 lat

- Ebabka
Stojaczek metrowy cudeńko z gadżecikiem na czubku
A goździk kwitnie
chyba nowiutki, wprost z salonu ogrodniczego 

Pozdrawiam Eugenia
- Georginia
Mateusz ja też bardzo się cieszę że jest zainteresowana.Ale i tak najbardziej lubi ścinać róże i robić wodne bukiety.To Ty jesteś już stary ogrodnik
Gieniu przejeżdżałam i babcia miała na wózku przed domem po 5 zł pachnące, więc kupiłam dwa.A i babcia zarobiła.
Podobno zimują ale kto to wie 

Gieniu przejeżdżałam i babcia miała na wózku przed domem po 5 zł pachnące, więc kupiłam dwa.A i babcia zarobiła.

- Ebabka
Goździk wygląda mi na mieszańca pierzastego, one zimują, ale ja swoich nie umiem pielęgnować, żeby ładnie rosły, nadmiernie drewnieją łodygi i nie wygląda to dobrze
A Twój na razie piękny 

Pozdrawiam Eugenia
- Georginia
Też mam jednego takiego z czarnymi pędami i nie wiem co dalej.Może dziewczyny podpowiedzą co z nimi zrobić.
- Koleszko
- 500p
- Od: 14 wrz 2013, o 20:23
To się narobiłaś .
Stojaczek
.Masz tych piękności dużo .