BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja
Pytej mi się, a Ja ci się.
A tak na serio, to jak urosną duże to będe chciał je na nasiona, a ze smaku, to trzebaby przeczytać opis odmiany, bo to Bangor. 
- BobejGS

- Kontakt:
Sugerowałem się tymi dwoma zdjęciami, z uprawy tej odmiany z zeszłego sezonu.
http://pumpkin.pl/content/rekordowo-du-a-rzodkiewka
- sajmon0609
- 200p

- Od: 1 mar 2009, o 15:58
Wielkiej Brytanii są specjalne konkursy na wyhodowanie jak najładniejszych ,największych warzyw. Specjalnie hodowane żeby były wymuskane i śliczneBobejGS pisze:W necie można znaleźć takie sposoby na uprawę gigantycznych warzyw, że może się w głowie zakręcić.
Z tymi możliwościami nie jest tak kolorowo. Co chwile napotykam jakieś problemy, przez co muszę kombinować, wymyślać i szukać innych rozwiązań.
Daszek czeka już tylko na folię na dach.
Co do marchewek, to faktycznie liczą się tu pojedyńcze sztuki, a mam ich sześć czy siedem.
W prawie wszystkich gigantycznych warzywach zaczynam swoją przygodę i wciągu sezonu będe wyciągał wnioski na sezon kolejny i do samych uprawianych warzyw, jak i sposobu ich uprawy.
- BobejGS

- Kontakt:
Tak, wiem o tym.
Wiele osób z grupy Growing For Showing podglądam w ich poczynaniach. 
- BobejGS

- Kontakt:
Dzisiaj po powrocie planowałem założyć folię na dach daszku, a tu zaczyna coraz mocniej wiać.
W takim razie będe musiał się wziąć za coś innego.
na pewno wysieje dziś na rozsade trochę kukurydzy wysokiej, chciałbym też przesadzić do większych doniczek oberzynki Golden eggs, przesadzić bazylie i przyjrzeć się pomidorkom, czy aby nie potrzebują przesadzenia. Jeszcze przyjrze się oberzynce od Marcoo16(nadal nue wiem jak ją nazywać) i może jakieś nowe foty wstawie.
A tak w ogóle to chciałbym napełnić sobie beczki wodą do podlewania i podlać ziemię pod daszkiem, skoro i tak z nim dziś działać nie będe. Podleje też poletko koło domu pod dynie i poletko pod arbuzy.
Przeglądne też czy nie kiełkują wyłożone na waciki arbuzy i mysie melony. Obawiałem się, że będą nici z tych wysianych wcześniej, a tu jak wyłożyłem nowe nasionka na waciki, to dziś rano patrze, że dwa wyszły.
W takim razie będe musiał się wziąć za coś innego.
na pewno wysieje dziś na rozsade trochę kukurydzy wysokiej, chciałbym też przesadzić do większych doniczek oberzynki Golden eggs, przesadzić bazylie i przyjrzeć się pomidorkom, czy aby nie potrzebują przesadzenia. Jeszcze przyjrze się oberzynce od Marcoo16(nadal nue wiem jak ją nazywać) i może jakieś nowe foty wstawie.
A tak w ogóle to chciałbym napełnić sobie beczki wodą do podlewania i podlać ziemię pod daszkiem, skoro i tak z nim dziś działać nie będe. Podleje też poletko koło domu pod dynie i poletko pod arbuzy.
Przeglądne też czy nie kiełkują wyłożone na waciki arbuzy i mysie melony. Obawiałem się, że będą nici z tych wysianych wcześniej, a tu jak wyłożyłem nowe nasionka na waciki, to dziś rano patrze, że dwa wyszły.
- Rozana
- 1000p

- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierwszy raz widzę marchewkę w donicy. 
- BobejGS

- Kontakt:
Obiecuje kolejne dziwactwa. 
Tymczasem, dzień okazał się strasznie zabiegany i zanim skończyłem jedno, leciałem do drugiego. O żadnych zdjęciach nie było mowy, normalny chaos.
.
Jeszcze czeka mnie wnoszenie rozsad z foliaka do domu, także na zwykły opis co się działo, czas i siły zapewne znajde dopiero jutro.
Tymczasem, dzień okazał się strasznie zabiegany i zanim skończyłem jedno, leciałem do drugiego. O żadnych zdjęciach nie było mowy, normalny chaos.
Jeszcze czeka mnie wnoszenie rozsad z foliaka do domu, także na zwykły opis co się działo, czas i siły zapewne znajde dopiero jutro.
- BobejGS

- Kontakt:
To może na początek mała aktualizacja z growboxa.

A co do wczorajszego dnia, to wysiałem wysoką kukurydze, przesadziłem golden eggsy do większych doniczek, posiałem kilka kiełkujących arbuzów i podlałem poletka pod warzywa koło domu. To podlewanie mi zabrało masę czasu, bo ziemia powoli pobierała wodę, przez co robiłem kilka kółek.

A co do wczorajszego dnia, to wysiałem wysoką kukurydze, przesadziłem golden eggsy do większych doniczek, posiałem kilka kiełkujących arbuzów i podlałem poletka pod warzywa koło domu. To podlewanie mi zabrało masę czasu, bo ziemia powoli pobierała wodę, przez co robiłem kilka kółek.
- kamil211a
- 200p

- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Brak miejsca już w boxie 
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
- BobejGS

- Kontakt:
Jeszcze troszkę jest.
Z 10małych doniczek by się zmieściło. 
- BobejGS

- Kontakt:
Dziś poszły do donic cebule oraz pory giant. 

Zrobiłem też częściową segregacje słoneczników. Na dziś była sunzilla.

Dla wybranych będą specjalnie przygotowane stanowiska.
Skazańcy, czyli reszta, wypełni luki w przestrzeni. 

Zrobiłem też częściową segregacje słoneczników. Na dziś była sunzilla.

Dla wybranych będą specjalnie przygotowane stanowiska.
- emilka79
- 200p

- Od: 29 maja 2014, o 12:26
Piękne te słoneczniki
Masa roboty przed Tobą
-powodzenia 
Masa roboty przed Tobą
Pozdrawiam -Marta
- BobejGS

- Kontakt:
Tak. Co zakończe jeden etap przesadzania, to jest kolejny. 
Trochę ciąży finansowo, bo wczoraj poszły dwa worki ziemi, a ogólnie w tym sezonie to prawie 10, a gdzie tu do czasu wysadzania pomidorów do docelowych donic.
Na dziś planowane jest przesadzenie bakłażanów i wysiew arbuzów, które zdążą wykiełkować.
Muszę też wkońcu zrobić obmiar daszku, by wiedzieć ile foli na niego będe potrzebować.
Jednak wszystko jeszcze pod znakiem zapytania, bo może coś mi wypaść innego jak wrócę.
Trochę ciąży finansowo, bo wczoraj poszły dwa worki ziemi, a ogólnie w tym sezonie to prawie 10, a gdzie tu do czasu wysadzania pomidorów do docelowych donic.
Na dziś planowane jest przesadzenie bakłażanów i wysiew arbuzów, które zdążą wykiełkować.
Muszę też wkońcu zrobić obmiar daszku, by wiedzieć ile foli na niego będe potrzebować.
Jednak wszystko jeszcze pod znakiem zapytania, bo może coś mi wypaść innego jak wrócę.
- Milcia120
- 500p

- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ta cebula i pora to w donicach zostanie czy do ziemi pójdzie, ogrodnictwo to kosztowna sprawa ale ile radości daje jak rośnie i jak można zjeść dobre warzywa.