W objęciach tęczy

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W objęciach tęczy

Post »

Janeczko pięknie Ci zakwitła gloksynia a i skrętniki nie próżnują niedługo się doczekasz ;:196
Pochwale się że jeden ze skrętników od Ciebie mi kwitnie już 3 kwiatka rozwija ;:131 Pozdrawiam
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Gloksynia - piękna, naprawdę ;)
I pączki już na skrętnikach widać ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27

Post »

Piękna gloksynia !!! Moje dwie też już mają pąki ale na razie się nie spieszą z kwitnieniem.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Uff... w końcu mam kilka wolnych chwil dla siebie i moich zielonych przyjaciół.

Filigranowa27, i ja się cieszę, że gloksynia kwitnie. Jestem zachwycona jej kwiatami. Kwiatami wszystkich gloksynii. Są takie ogromne ;:167 Próbowałaś je kiedyś uprawiać? Pewnie tak, bo czegóż u Ciebie nie ma ;:oj

perla, wg mnie gloksynie nie są zbyt wymagające. Muszę Cię pocieszyć, że i moje listki słabo się ukorzeniały. Z moich kilka roślinek wyhodowałam, z zakupionych tylko jedną, i nie wiem czy zakwitnie bo słabo się prezentuje.

izary, gloksynie rozmnażam z listków, tak jak fiołki czy skrętniczki, jednak ja wsadzałam listki w podłoże i przykrywałam folią. Ale... w tym roku zamierzam zastosować się do wypróbowanego sposobu opisywanego przez naszych przesympatycznych przyjaciół z FO. Zastosuję więc ukorzenianie w wodzie, a z chwilą kiedy pojawi się bulwka, przesadzę do podłoża. Liczę na sukces :)

Arkadius121, Ty to potrafisz słodzić ;:306 No ale jakże by inaczej - mężczyzna kobiecie i jeszcze z powodu kwiatków.
Miło Cię gościć!

Karnova, skrętniki już za chwilkę pokażą kwiatki, nieliczne, jednak i to mnie cieszy. Nie wiem natomiast czy wszystkie moje gloksynie będą kwitły tak uroczo jak w ubiegłym roku. Mało czasu w tym roku poświęcałam moim roślinkom, więc i efekty mnie nie dziwią specjalnie.

justus27, pączki na skrętnikach są teraz moją wielką radością, zapaczkowane są: Jessica, Crystal Beauty, Pink Leyla. Inne też pokazują malusie pączki. Ale sporo jest jeszcze w stanie zawieszenia w próżni ;:174

2iza, muszę wpaść do Ciebie zatem z rewizytą. Jestem ciekawa Twoich gloksynii ;:108

KOCHANI, przepraszam, że zwracam się do Was dziś tak bezimiennie, ale wybaczcie mi. Nie wszystkich imiona pamiętam, więc żeby nikogo nie urazić, do wszystkich zwracam się używając nik :oops: Obiecuję poprawę!!!
Bardzo Wam dziękuję, że podzielacie moją radość z kwitnień roślinek z moich parapetów i zaglądacie do mojego wątku i pozostawiacie ślad nie szczędząc miłych słów ;:168 ;:196 Mimo, że ja ostatnio mało udzielam się w Waszych wątkach. Liczę, że już limit przykrych wydarzeń na ten rok się u mnie wyczerpał i że w końcu będę mogła wrócić do codzienności. A co za tym idzie, bywać częściej z Wami ;:65

Po raz kolejny pozostawiam Was z moimi gloksyniami. Życzę wszystkim udanej majówki ;:3 ;:3 ;:3

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

Janeczko, toż to uczta dla oczu, piękne kolory, a w dodatku takie zdrowe, gęste kwiatuszki. Muszę zapolować przynajmniej na jedną sztuczkę, bardzo mi wpadły w oko. Nie wiem tylko co na to moje parapety :)
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Izka, ta jednokolorowa to właśnie ostatnio upolowana w sklepie ogrodniczym. Właścicielka zapowiada kolejną dostawę.
Jednak ja wolę sadzić bulwki i patrzeć jak się roślinka budzi i wzrasta. Taka gotowa mniej cieszy serce, za to chyba bardziej cieszy oczy. Mojego chowu nie mają aż tak dużej ilości pąków. Ale w tym roku bulw nie spotkałam, więc pocieszyłam się roślinką już kwitnącą.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Wspomnienie ubiegłorocznych kwitnień

Obrazek
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Witaj! Piękne kwiaty! Ostatnio urzekły mnie skrętniki. Będę często Cię odwiedzać!

Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Halinko, witaj ;:168
Zaglądaj, będzie mi bardzo miło. Fotki skrętników niebawem :D
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Na kolejne kwiaty gloksynii przyjdzie mi troszkę poczekać, ale na pocieszenie rozkwitają skrętniki. Monotematycznie jeszcze na moim skrętnikowym parapecie, gdyż pojawiają się najczęściej różowe kwiatuszki, jednak i tak wprawiają mnie w nieustające zadziwienie ;:oj
Kocham te rośliny ;:167

Pink Leyla

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na fotce jest tylko jedna gałązka, która ma 4 kwiatki i jeszcze 6 pąków. Kolejne pędy z pąkami w drodze... Wielkość kwiatka 4,5 cm.
Nawożenie zaproponowane przez Grażynkę - Gracjellę daje efekty, jakich u mnie się nie spodziewałam ;:215 Grażynko dziękuję za dzielenie się z nami swoim doświadczeniem ;:196
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2014, o 20:01

Post »

Janeczko, cieszę się, że jest coraz lepiej ;:173

Kochana, a powiedz mi...(nie chciałabym wprowadzać zamętu w Twoim pięknym świecie), ale czy przypadkiem nie odwiedził Ciebie wciornastek?
Obrazek

Te białe kropeczki wskazują na bytność tego obrzydliwca :roll:
Może warto, byś spryskała kolekcję Karate, albo zastosowała doglebowy środek Confidor/ Kohinor ;:108
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim ser­cu wy­rośnie kwiat- świat wokół Ciebie sta­je się ogrodem.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Grażynko, dziękuję za czujność. Kochana jesteś ;:196

Białe kropki na kwiatku gloksynii to chyba rozsypany pyłek kwiatowy, albo jakieś śmiecie. Fotkę zrobiłam zaraz po przyniesieniu jej ze sklepu, w dodatku to ujęcie z bliska. Na szczęście to nie są robale. Chociaż nie zdziwiłabym się. Dziś byłam w tym sklepiku ogrodniczym i gloksynie, które pozostały w nim nie wyglądają najlepiej. Moja w pewnym momencie też dziwnie zaczęła wyglądać, ale już wraca do normy.

Fotka na gorąco, kwiatek czysty :heja

Obrazek

A przy okazji kilka ujęć młodej sadzonki skrętnika Jessica. Wielkość kwiatka - 6 cm.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Gloksynia wygląda na zdrowa, w pięknym kolorze ;)
Choć, ja bym ją obserwowała.

Jak ja lubię kwitnienia skrętnikowe...tak bardzo mnie cieszą ;:167
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Justynko, obserwuję tę czerwoną gloksynię, gdyż jak pisałam wyżej przeszła załamanie kondycji, szukałam przyczyny. Teraz ma się dobrze, kryzys minął ;:108

I ja lubię kwitnienie skrętników, tym bardziej, że moje strasznie się ociągały i nieliczne kwitną. Sporo jest zapączkowanych, ale mam też spóźnialskich, którzy jeszcze nie zamierzają obdarzyć mnie kwitkami.

Tym razem Pola - młoda sadzonka. Wielkość kwiatka 5,5 cm. Trochę trudno było zmierzyć, gdyż ma mocno pofalowane płatki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Crystal Beaty, tez młoda sadzonka, kwiat 4 cm.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

Jakie piękne poranno-poniedziałkowe widoki ;:138 ;:138
ODPOWIEDZ