Lisia nora na "nowej" zarośniętej działce- co zrobić?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lisia nora na "nowej" zarośniętej działce- co zrobić?

Post »

No cóż - powyższy tekst zostawiam bez komentarza.
Kolega nie doczytał ze zrozumieniem -że chodzi o to aby nie pozwolić osiedlić się lisowi w pobliżu ludzkich posiadłości.
Nie jest dla kolegi w takim razie nic nowego , że lis ma parę wyjść i można mu pozostawić 1 aby uszedł z życiem. Nowe nory należy likwidować, zniechęcać do osiadania się w pobliżu człowieka. Łatwy dostęp do pokarmu w pobliżu osad ludzkich =większa populacja=problem dla lisa+człowieka a to skutkuje tym czym powyżej napisałeś
A bardziej jest humanitarnym jest męczenie żywego zwierzęcia? Gazowania, płoszenie, nękanie, trucie itp?
W czasie gdy lisice mają młode są pod ochroną a w innym okresie wg z tego co się orientuję są przy dużej populacji traktowane przez Koła Łowieckie jak szkodniki- czyż nie?
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hosta pisze:na co dzień, to ja zwykle strzelam do lisów. Ale nie niszczymy nor. Szybka śmierć ale nie męczenie.
Na co dzień do lisów, a w niedzielę i święta,do kogo naparzasz?
MayaN
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2015, o 13:02

Post »

Może w kwestii wyjaśnienia- "działka" jest ogródkiem działkowym o powierzchni 400m. W centrum miasta. Mam psa i małe dziecko i jakoś nie widzi mi się lokator który zagrażałby mojemu dziecku. Szczególnie na tak małej powierzchni.
Nie jestem za zabijaniem zwierząt i to w grę nie wchodzi. Chciałabym poznać wasze pomysły jak je wygodzić/wywieźć/odstraszyć by nie wracały.
Prosiłabym o nie prowokowanie kłótni, bo zakładając ten temat nie było to moim zamiarem. Dziękuję.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Jak masz psa, to on określi, czy nora jest zamieszkała. Po prostu będzie tam węszyć.

Ja już się przekonałam, że jak pies nie czuje świeżego tropu zwierzęcia to nie jest norami zainteresowany.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MayaN jak dobrze zrozumiałam jest to ,,ogródek działkowy" i ma Zarząd. Zgłoś do nich swój problem. Jeśli jest zamieszkała powinni zgłosić odpowiedniej instytucji aby lisy odłowić. Sama też możesz sprawdzić czy wokół nory są ślady łap. Widać to po deszczu czy nawet jak lekko zagrabisz przy wejściu do nory. Jeśli nie ma śladów to zakop norę.

Jeśli chodzi o nasze komentarze to uważam , że jest to normalna polemika ;:333
MayaN
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zgłaszałam, skonsultowałam. Kazali samodzielnie się tym zająć.
A mój pies jest mały i ma silny instynkt, spokojnie by w norę wszedł. Wolę go w to nie mieszać.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie znam przepisów ,,Ogrodów Działkowych" ale uważam , ze to Zarząd jest kompetentny w tej sytuacji - po prostu umywają ręce.
W każdym bądź razie jak będziesz chciała sprawdzić czy jest lokator w norze to myślę , że najlepszy czas to ok południa sprawdzić ślady przy wejściu do nory ewentualnie zagrabić i na drugi dzień sprawdzić. Zazwyczaj są widoczne przy norze osunięcia świeżej ziemi pod wpływem ich chodzenia. Jeśli podejrzewasz ich obecność to zgłoś to Straży Miejskiej, choć też nie wiem czy się nie będą odwoływać do Zarządu. Może się jeszcze okazać , że nie daleko będzie gdzieś jeszcze inna nora.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

Stonkę i ślimaki też zarząd ma przeganiać z działki?

Nie ma odpowiedniej "instytucji" na takim terenie.

Jeśli to tego rodzaju działka. Zakop tą norę jak najszybciej i bywaj na działce.
MayaN
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A może orientuje się ktoś z was czy w tej sprawie można wezwać leśniczego, by zwierzaka złapał i wywiózł do lasu? I jakie są ewentualne tego koszta?
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

możesz się zwrócić do leśniczego czy do kół łowieckich - ale pomoc będzie jedynie po linii koleżeńskiej. żadne przepisy tego nie regulują. Ale szybciej jakieś koło łowieckie będzie posiadać żywołapkę. Lub zapytaj w swoim urzędzie, czy wiedzą kto czymś takim dysponuje. Ostatecznie przyjdzie Tobie samemu taką skonstruować lub kupić. Jeśli jest u Was straż miejska - to czasem też posiada takie pułapki, jeśli problem dzikich zwierząt w miejscach publicznych jest częsty.
MayaN
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Częsta obecność człowieka zniechęci zwierzaka do przebywania na tym terenie. Chyba, że ma w norze młode. Wtedy nie ma mowy o zasypywaniu/uśmiercaniu lisiąt. Obserwować, porobić zdjęć, umieścić na forum. Lisy nie oswajają się łatwo, jest to wręcz niemożliwe. A raczej możliwe wyłącznie w krótkim okresie po urodzeniu. Odchowa- wyprowadzi się :)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”