Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)
-
- 100p
- Od: 30 wrz 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa)
Udało mi się nałożyć folie na przód i tył mojego tunelu. Jutro, jak pogoda pozwoli, postaram się coś podziałać. Folia na obu końcach będzie miała zrobione zgrzewy. Przez rękaw będzie przeciągnięty sznurek plecionka 6mm. Teraz pojawia się pytanie, do czego przywiązać końce tego sznurka? Ten rękaw ma iść do samego spodu, czy trzeba go przeciąć gdzieś wyżej?

- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
Zgrzewałem ostatnio folię zwykłym zelazkiem zeby zrobic tunel do sznurka .
Zagiąłem odpowiednią szerokosc foli na tunel wkładając do środka sznurek i prasowałem żelazkiem nastawionym na max temperature .
Prasowałem folie kładąc na nią papier do pieczenia i szło sprawnie.
Zagiąłem odpowiednią szerokosc foli na tunel wkładając do środka sznurek i prasowałem żelazkiem nastawionym na max temperature .
Prasowałem folie kładąc na nią papier do pieczenia i szło sprawnie.
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Michał, ja bym wykopał też rowek na sznurki tak jak kopiesz po bokach, w rowkach wbiłbym jakieś szpilki do mocowania sznurka, a całość tradycyjnie przysypał.
Bzeltynka, może napisz jaką konstrukcje ma ten foliak, bo jeśli drewnianą to wystarczy pare listewek do naprawy tej foli.
Bzeltynka, może napisz jaką konstrukcje ma ten foliak, bo jeśli drewnianą to wystarczy pare listewek do naprawy tej foli.
Pręty metalowe, samoróbka pewnie 30letnia ;) sama konstrukcja trzyma się bardzo dobrze
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja konstrukcja jeszcze nie dokonczona, w skrócie o samym tunelu 24m? 6m długi 4m szer wys 2,5m w najwyższyzm punkcie. Robiony ze stempli budowlanych ktore pozostaly po budowie i oknach które dostałem niedawno za friko. do tej pory spędziłem przy nim okolo 12h ale w ratach bo nie zawsze pogoda pozwałała na prace.
Pozdrawiam Kamil!

Pozdrawiam Kamil!

- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Wiosna, widzę obfituje w wysyp szklarni i tuneli.
Życzę zadowolenia użytkownikom. Dzięki tym konstrukcjom, możemy przyspieszyć i przedłużyć naszą zabawę z warzywami. Od razu pomyślcie o magazynowaniu deszczówki. Polecam kontenery plastikowe. Tylko żeby były po środkach spożywczych. Na tabliczce często jest karta produktu.

Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- 100p
Niestety pogoda mi dzisiaj nie dopisała. Rano było jeszcze znoście ( 3 stopnie powyżej zera), jako iż w ciągu tygodnia nie mam czasu postawiłem nie marnować wolnej soboty. Niestety potem było już tylko gorzej, okropnie wiało, trzeba było się trzymać na drabinie
. Mimo wszystko szkielet stoi, jednak nie założyłem foli na górę. Szczerze to miałem już dość tej kapryśnej pogody, potem jeszcze zaczęło na zmianę deszcz albo deszcz ze śniegiem. Dałem za wygraną, jakoś nie wyobrażam sobie naciągania foli w deszczu, albo śniegu
Mam nadzieje, że przyszły tydzień będzie dla mnie łaskawszy. Tyle udało mi się dzisiaj zdziałać...

- zenmach
- 200p
Michał konstrukcja fajna ale ja bym zmienił te górne zastrzały, teraz ich dzialanie przypomina mi podnośnik trapezowy w samochodzie, naciskasz z góry i boki się rozchodzą, jeśli już dajemy górne zasztrzały to robimy to w kształt litery Y wtedy zastrzały sa kontrą dla siebie, dolne są w porzadku bo przenoszą siły na dolny profil który jest osadzony na gruncie i tu kontrą jest podłoże. Warto zrobić to dobrze. Gdy tej zimy nawaliło mi śniegu na foliaku, to widziałem jak to wszystko pracuje i jak naprężone sa kantówki, zwlaszcza że nie mają lekkich warunków w foliaku, ciągła wilgoć i wysokie temp. powodują wypaczanie się podpór itp. konstrukcja też siada po pewnym czasie i się układa nie zawsze tak prosto jak byśmy tego chcieli, a lekki odchył od pionu i śnieg może nam to złożyć.
-
- 100p
Dziękuje za zainteresowanie, jednak nie do końca rozumie jak to ma wyglądać. Mógłbyś mi to tak prowizorycznie naszkicować? Chodzi Ci o te zastrzały na bocznych ścianach, czy te które łączą słupek pionowy z poziomą belką od dachu?
- zenmach
- 200p
http://www.dachy.info.pl/imgs_upload/pH ... kcje/2.jpg
Na grafice masz opisane jako MIECZ, i tak powinny wyglądac też u Ciebie, w tej konfiguracji spełniają swoje zadanie.
Na grafice masz opisane jako MIECZ, i tak powinny wyglądac też u Ciebie, w tej konfiguracji spełniają swoje zadanie.
-
- 100p
- darbo
Chodzi o to, żeby usztywnić konstrukcję i przenieść ciężar na słupy pionowe. Równomiernie.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- 100p
Teoretycznie to wiem o co chodzi, aby nie obciążyć któregoś z elementów konstrukcji zbyt mocno, gdyż to może doprowadzić do jego zniszczenia. Lepiej, aby wszystkie przenosiły porównywalne obciążenia. Niestety gorzej z praktyką, nie wiem jak to dokładnie powinno wyglądać. W którym miejscu powinny być te zastrzały, a w którym nie.
- darbo
Na ostatnim rysunku jest dobrze. Góra tak powinna wyglądać. Na dole natomiast, możesz dać jedynie na krańcach, tzn. rogach krańcowych. Znacznie usztywnią całość.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz