Witam mam problem z pomidorami (siane 11.03.2015) zasychają liście dolne od brzegów, aż do załkowitego zwiędnięcia i to liście właściwe pierwsze nad liścieniami i na czubkach liście.
Te malutkie maja niektóre suche końcówki, nie wiem czy to ziemia, do której je pikowałem (31.03.2015) gardenic uniwersalna do kwiatów pH 5,5-6,5 była może za kwaśna(torf wysoki H3-H4 40%, torf wysoki H4-H5 35%, 22% kory zmielonej kompostowanej, piasek 3% nawóz hydrocomplex 1,2kg/ m3, kreda 6-7 kg/m3) , ale wymieszałem ja z lekka ziemią uniwersalną, w której wschodziły 2/3 tej z biedronki do 1/3 tej z siania.
Opryskałem je wczoraj amistarem Opti 480 SC na szarą pleśń i zaraze, ale dziś gorzej wyglądają niz na zdjęciach,
pojawiły się zasychające końcóweczki listków tych młodych na czubkach, wczoraj je tez podlewałem i podałem nawóz Target nawóz do pomidorów i ogórków z mikroskładnikami (N 9%, N-NH3 1,5%, N-NH4 7,5%, P2O5(rozp w wodzie i obojetnym rozt cytrynianu amonu) 7%, P2O5 (rozp w wodzie) 5,5%, K20 12%, MgO 2%, S 8%, Zn 0,04%, B 0,02%, Fe 0,05%, Cu 0,04%, Mn 0,05%). Tutaj znalazłem, że może być to brak Ca wapnia
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=11 , ale nie chce nic więcej na razie podawac bez waszej pomocy.
Chwile miały przeciągu, bo otworzone zostało okno przy nich jak mnie nie byłow domu to myslałem, że to to, ale teraz jak te górne zaczeło zasychać dzisiaj to już nie wiem co to może być, raz były trochę przelane póltora tygodnia temu.
Teraz są pilnowane, żeby przesychało podłoże co to może być, ładnie wzeszły rosły tak do 4 dni temu bez problemów,
az zoabczyłem te zmiany i szybko one postepują, czy zastosowac jakiś nawóz z Ca dolistny aby szybko je ratować czy co najeiej?
Dopiero w czwartek/ piątek będe je wsadzał do szklarni u rodziców i co zrobic, aby do tej pory nie były zaschnięta kupka liści (wtedy dostana juz własciwego podłoża pod pomidory wymieszanego z suchym obornikiem jak co roku), ale do tej pory musza jakos wyglądać ?
Zdjęcia robione wczoraj dziś te zasychające liście były całkiem klapnięte i je uszczyknołem paznokciem przy łodyce bo już nic z nich nie było
Z dziś cała sadzonka, czubek na jednym z pomidorów i dolne na tej sadzonce co zrobiłem jej całe zdjęcie.
Od 6 lat robie sam rozsady i peirwszy raz mam az taki problem na 75% pomidorów, a reszta pewnie niebawem dołączy bo z każdym dniem widac bardziej te objawy,.
Chciałbym, żeby w czw/pt nie wsadzać kupowanych od kogos bo się namęczyłem nad nimi i mam 6 różnych odmian hodowanych pod swoje potrzeby na dwóch krzakach już widze paczki się pojawiaja kwiatowe, sadzonki maja 20-30 cm grubośc łodygi 4-8 mm, więc ładnie wyglądały do 4 dni temu i zdrowo, jak widzie ani nie sa jakos wybiegnięte to wszystko odmiany pomidorów szklarniowych wysokich.
Zaniepokoiłem się bardzo tymi czubkami, bo o ile dolne moge oberwac i wsadzic sadzonke głębiej to jak góra się zniekształci to będzie słabo. Po wejściu w album będzie widac duże foty.
Jak to wina tej ziemi z biedry to jej juz nigdy nie kupie, widzice jaka mam odległośc do niej z domu dlatego mnie skusiła, bo mieszkam tu od czerwca/2014 wczensiej byla tlyko ziemia z ogrodnika ( na jednym ze zdjec widac)...
Link do albumu:
http://www.fotosik.pl/u/Bartekb89/album/1766284