Trzy rabatki adamanny
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Trzy rabatki adamanny
No cóż, jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.
Powiem Ci że sporo z tych roślin jest u mnie więc może dlatego nie mam ślimaków.
Całkiem niechcący...
Powiem Ci że sporo z tych roślin jest u mnie więc może dlatego nie mam ślimaków.
Całkiem niechcący...
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Super działeczka. Podoba mi się płotek drewniany przy rabatkach, też bym taki chciała, ale pewnie drogi. ładnie wygląda. Może jak trochę zagospodaruję teren to się na niego skuszę. Pomalutku urządzisz swój ogródek. Dokup kilka ładnych krzewów kwitnących przy nich chyba najmniej roboty i ładnie wyglądają, a w ich pobliżu rabatki. Fajnie jest jak pachną krzewy, są większe i widać je z daleka. Uwielbiam. Martwiz się , że masz tylko 3 rabatki, ja też jakoś tak. Na moim dużym terenie to one giną, dlatego teraz nasadziłam róż pnących, parkowych i innych krzewów.
miłej niedzieli.

- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:

W domu kilkanaście donic z kannami i innymi dobrami na które skusiłam się w średnio odpowiednim czasie w sklepie - tj. tak koło końca lutego , a one chciały już żyć teraz się z nimi uganiam, ale nie wysadzę bo rozhartowane i musza czekać na piękną pogodę.
W drugiej części działki są stare prawie 40 letnie drzewa - jabłonie i orzechy - coraz bardziej nachodzi mnie żeby je wykarczować bo nie potrafię ich przeciąć i tak sobie rosną jak chcą teoretycznie owocują , ale owoce to głownie ptaki zjadają - dobre i to - głodne przynajmniej nie latają

A z drugiej strony to mam do nich sentyment - bo wszystko to pamięta jeszcze moich śp. rodziców i jakoś żal do nich z siekierą podchodzić.....
- witch
- 1000p
Drzewa owocowe można z powodzeniem przycinać na wiosnę, wtedy lepiej owocują ale orzechy nie znoszą przycinania.
W cieniu drzew można pomyśleć o miejscu na grilla.
W cieniu drzew można pomyśleć o miejscu na grilla.
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Moje rabatki się rozciągają. A jak dosadziłam róślin to tu to tak to trzeba połaczyć je w rabatce bo jak kosić trawę pomiedzy nimi
. Zastanawiam się czy aby korą nie wyłożyć rabatki tam gdzie posadziłam hosty i tawułki. Tam gdzie nie będzie jednorocznych kwiatów. A w ogóle to jest tak, że jak człowiek dokupi coś nowego to trzeba gdzieś to posadzić i same rabatki powstają spontanicznie. 

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
A ja od kiedy ślimaki zaczęły mi dziurkować hosty,przestałam się z nimi pieścić,kupuję granulki i mam święty spokój
- adamanna
- Kontakt:
Szczerze mówiąc i ja jestem coraz bliższa kupienia niebieskiego smakołyku dla ślimaczków, ale jeszcze się wstrzymywałam ze względu na psy, a i jakąś ropuszkę , jaszczureczkę od czasu do czasu widzę - szkoda by było jakby tez zjadły i się potruły.
masz rację Martuś że rabatki to tak jakoś same się powiększają, pojechałam na zakupy spożywcze i co ......zupełnie przypadkiem obok był ogrodniczy ..... i migdałek trójklapkowy wlazł był mi do auta
masz rację Martuś że rabatki to tak jakoś same się powiększają, pojechałam na zakupy spożywcze i co ......zupełnie przypadkiem obok był ogrodniczy ..... i migdałek trójklapkowy wlazł był mi do auta

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
U mnie i żabki i jaszczurki też się pojawiają,ale jakoś nigdy nie widziałam aby któraś z powodu niebieskich cukierków żywot zakończyła
Już nie mogę doczekać się wyglądu tych rabatek w pełni kwitnienia 

- adamanna
- Kontakt:
Ja też czekam z niecierpliwością. Zaraz jadę na działke posadzić kolejne ślicznotki - więc będą nowe fotki , bo coś powinno zakwitnąć w tak zwanym międzyczasie, chyba że nornice do spółki ze ślimakami zrobiły sobie ucztę i zżarły wszystko 

- witch
- 1000p
Oj Adamanno, te wszystkie wstrętne i okropne rośliny tak mają że łażą za nami i same do koszyków wskakują a Ty się nawet nie orientujesz kiedy płacisz 

- adamanna
- Kontakt:
No i wykrakałam po tulipanach, jednych hiacyntach i kawałku drugich nie ma śladu
nornica wpałaszowała je na kolację. To co ocalało choć to nie pora przekopałam do doniczki, się paskuda zdziwi jak przyjdzie na śniadanie
Zdjęć mam niewiele bo jak się połapałam to ciemno się zrobiło i kiepskie wyszły
takie jedno na dobranoc

Zdjęć mam niewiele bo jak się połapałam to ciemno się zrobiło i kiepskie wyszły
takie jedno na dobranoc

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu chciałam się przywitać.
Niedawno wyprowadziłam się z Rz i zaczęłam życie wieśniaczki.
Ciebie też ogrodnictwo zaczyna pasjonować. Z trzech rabatek pięć, potem rarytasy i powstanie piękny ogród.
Tyle już kolorów masz, a tulipany pewnie do koszyków lub do donic.

- witch
- 1000p
Śliczne są 

Dobrze , że ta paskuda nie zjadła wszystkich . U mnie część tulipanów z koszyczków jakieś ptaszysko wydziobało .