Katalpa / Surmia - pielęgnacja,rozmnażanie,problemy
Re: Katalpa / Surmia ; samodzielne rozmnażanie i pielęgnacja
Kiełkują w ciągu kilku dni.Sadzonki ukorzeniałem w piasku,perlicie,co miałem pod ręką,tego używałem.
Latem,liście mocno skracałem,gałązki z piętką.
Latem,liście mocno skracałem,gałązki z piętką.
- Prymulka
- 100p
- Od: 17 lut 2015, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję za odpowiedź:) Nasiona mają około 2 lat więc dlatego zastanawiam się czy zaszczycą mnie swoją obecnością:) Również po podrośnięciu zamierzam skracać.
Pragnę i potrzebuje większego ogrodu:)
- Kawu
- 200p
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
Skiełkują na pewno. Jak wysypiesz ok.100 szt, to może 30% wyjdzie z ziemi. Duży ubytek występuje podczas przesadzania w inne miejsce, lub do doniczek. Zimowanie w gruncie takich małych roślin jest ryzykowne.
- Prymulka
- 100p
Więc jeżeli już roślinka wzejdzie i będzie miała się dobrze lepiej w pierwszym roku zimować ją w pokoju jak doniczkowe? Czy w piwnicy?
- Kawu
- 200p
Do jesieni podrośnie do 20-40 cm przy odpowiedniej pielęgnacji. Mieszkanie nie jest dobrym miejscem dla tego drzewa. Nadmiernie nasłoneczniony balkon również. Najlepszym miejscem do wzrostu Catalpy jest grunt na działce. Zimę przechowywać w gruncie z doniczką okrywając nieco, ale wierzchołek i tak zmarznie na kilka cm. Wiosną odbije poniżej kilka pędów i należy wybrać jeden najbardziej silny, usuwając pozostałe.
- Prymulka
- 100p
Moje nasionka są akurat z parku z Lubina
a herbatki to raczej nie chciałabym pić, jednak blisko ulica i to nie jedna
o sadzonkach z gałązek pomyślę jak nasionka nie wzejdą, ale dzięki 

- Kawu
- 200p
Z nasion jest szybciej, prościej i fachowo. Sadzonki są dobre przy ukorzenianiu iglaków, ale jak ktoś ma czas, to może bawić się w sadzonkowanie Catalp.
Katalpa- kiedy obudzi się po zimie?
Mam Katalpę szczepioną na pniu (wysokość ok 3 m), którą sadziłem w sierpniu zeszłego roku.
Jeszcze nie puściła na wiosnę liściowych pąków.
Przeczytałem na którymś forum, że Katalpy bardzo długo śpią po zimie. Pierwsze liściowe pąki pojawiają się dopiero w drugiej połowie maja, a wcześniej drzewko wygląda jakby uschło albo zmarzło, podczas gdy reszta ogrodu już od dawna buzuje pełnią życia.
Jak rozpoznać czy moje "jeszcze śpi" po zimie w oczekiwaniu na cudowne przebudzenie, czy np. przemarzło po zimie, lub się po prostu nie przyjęło (po posadzeniu wyglądało ok i zgubiło liście na zimę- trudno mi było ocenić czy się przyjęło)?
Przeczytałem też, że Katalpy są dość wrażliwe na wiele chorób grzybowych. Dlatego drzewa te wymagają wyjątkowo czujnej obserwacji ogrodnika i szybkiego reagowania w razie pojawienia się pierwszych oznak choroby.
Czy jest możliwe, że to, że nie puściła liści to oznaka choroby? jakie są oznaki chorób grzybowych na Katalpie (na co zwócić uwagę)?
Jeszcze nie puściła na wiosnę liściowych pąków.
Przeczytałem na którymś forum, że Katalpy bardzo długo śpią po zimie. Pierwsze liściowe pąki pojawiają się dopiero w drugiej połowie maja, a wcześniej drzewko wygląda jakby uschło albo zmarzło, podczas gdy reszta ogrodu już od dawna buzuje pełnią życia.
Jak rozpoznać czy moje "jeszcze śpi" po zimie w oczekiwaniu na cudowne przebudzenie, czy np. przemarzło po zimie, lub się po prostu nie przyjęło (po posadzeniu wyglądało ok i zgubiło liście na zimę- trudno mi było ocenić czy się przyjęło)?
Przeczytałem też, że Katalpy są dość wrażliwe na wiele chorób grzybowych. Dlatego drzewa te wymagają wyjątkowo czujnej obserwacji ogrodnika i szybkiego reagowania w razie pojawienia się pierwszych oznak choroby.
Czy jest możliwe, że to, że nie puściła liści to oznaka choroby? jakie są oznaki chorób grzybowych na Katalpie (na co zwócić uwagę)?
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Katalpa / Surmia - pielęgnacja,rozmnażanie,choroby
Spokojnie. Połowa kwietnia to dla katalpy bardzo wcześnie. Na mojej też nic jeszcze nie ma. Jak chcesz zobaczyć czy żyje możesz zdrapac delikatnie skórkę i zobaczyć czy jest zielona.
- Kawu
- 200p
Nic nie musisz drapać. Poczekaj jak wypuszczą swoje listki pędy winorośli. Te dwie rośliny wypuszczają w podobnym okresie, czyli późno. Jak trafią się przymrozki, to wspólnie im te świeże listki zaschną. Później wypuszczą nowe, ale odbije się to na intensywności kwitnienia (u Catalpy)
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje drzewka przeżyły zimę ( tak mi się przynajmniej wydaje) i nadszedł czas aby wsadzić je na miejsce docelowe czyli blisko altany.
Ile miejsca zarezerwować dla 1 egzemplarza?
Czy 2 metry od altany to nie za mało?
Jak lepiej je sadzić, jako solitery czy w szpalerze?
Ile miejsca zarezerwować dla 1 egzemplarza?
Czy 2 metry od altany to nie za mało?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
whitedame pisze: Czy 2 metry od altany to nie za mało?
Zależy jak będzie drzewo prowadzone. Surmie najlepiej wyglądają jako solitery.
- whitedame
A kiedy należy zacząć prowadzić takie drzewko na solitera? Widziałam zdjęcia okazu z fajną parasolowatą budową, to chyba efekt odpowiedniego cięcia?

- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Wyprowadź prosty pień na daną wysokosć i potem formuj koronę przycinając zawsze jakieś 90% przyrostów na wiosnę.
Pewnie widziałaś odmianę Nana.
whitedame pisze:Widziałam zdjęcia okazu z fajną parasolowatą budową, to chyba efekt odpowiedniego cięcia?
Pewnie widziałaś odmianę Nana.
- whitedame
Faktycznie widziałam Nanę. Ja mam zwykłą, wysianą z nasion. Mam pewne doświadczenia z cięciem drzew owocowych spróbuję więc swych sił na Katalpie. Powiedz mi jeszcze na jakich pędach ona kwitnie? Jednorocznych?