Tulipany cz.3
Re: Tulipany cz.3
To na pewno wirus choroba Augusta, przywleczony pewnie z cebulami.
Z linka który podała Jolek:
- Konieczne jest usuwanie roślin porażonych ? zarówno z plantacji, jak i przylegających do niej upraw tulipana oraz lilii.
Usuwanie chorych roślin należy rozpocząć, zanim pojawią się mszyce
- Wykopane, porażone rośliny powinno się spalić.
Tylko współczuć. Może ci się rozleźć po ogrodzie w warzywa szczególnie. Wirus jest (też) przenoszony z cebulami chorych roślin oraz, w niewielkim stopniu, z sokiem tych roślin, podczas ogławiania, a zwłaszcza cięcia kwiatów nieodkażanym nożem.
Więc uważaj na nóż którym może już obcięłaś kwiaty.
Z linka który podała Jolek:
- Konieczne jest usuwanie roślin porażonych ? zarówno z plantacji, jak i przylegających do niej upraw tulipana oraz lilii.
Usuwanie chorych roślin należy rozpocząć, zanim pojawią się mszyce
- Wykopane, porażone rośliny powinno się spalić.
Tylko współczuć. Może ci się rozleźć po ogrodzie w warzywa szczególnie. Wirus jest (też) przenoszony z cebulami chorych roślin oraz, w niewielkim stopniu, z sokiem tych roślin, podczas ogławiania, a zwłaszcza cięcia kwiatów nieodkażanym nożem.
Więc uważaj na nóż którym może już obcięłaś kwiaty.
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ Tulap ? Jeśli chodzi o tulipany, to mam bardzo marnie i bardzo skromnie. Nie udają się na mojej glebie. Na kilkadziesiąt posadzonych odmian kwitnie mi może z dziesięć...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Tulap, ja w zeszłym roku miałam taki sam problem jak Ty z tulipanami. ( cebule też miały plamy)
Ja swoich nie wyrzucałam. Wykopałam je w maju z liśćmi, przez kolejny miesiac lezakowały w skrzynce. Na jesieni z powrotem je wsadziłam bez zaprawiania , ale w innej części działki.
W tym roku mam 100 pięknie kwitnących tulipanów bez najmniejszej plamki.
Magda piękne tulipany. Ten biały cudowny. W przyszłym roku muszę dokupić białych tulipanów. Moje balkonowe w tym roku opóźnione, a działkowe już kwitną.
Ja swoich nie wyrzucałam. Wykopałam je w maju z liśćmi, przez kolejny miesiac lezakowały w skrzynce. Na jesieni z powrotem je wsadziłam bez zaprawiania , ale w innej części działki.
W tym roku mam 100 pięknie kwitnących tulipanów bez najmniejszej plamki.
Magda piękne tulipany. Ten biały cudowny. W przyszłym roku muszę dokupić białych tulipanów. Moje balkonowe w tym roku opóźnione, a działkowe już kwitną.
Aga
No to super wiadomość
Dobrze,że jeszcze nie ściąłem
A wykopałaś rozumiem po przekwitnieniu,czyli z zielonymi liśćmi?

Dobrze,że jeszcze nie ściąłem

A wykopałaś rozumiem po przekwitnieniu,czyli z zielonymi liśćmi?
Samsu nie wierzę widząc jakie miałaś na balkonie
Pokaż zdjęcia z działki z ubiegłego roku to uwierzę że Twoje miały takie same objawy i podobnie wyglądały jak tulipany Tulap. Zauważ, że objawy można pomylić z szarą pleśnią i ja...trochę bałbym się radzić tak koleżance.

- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tulap wykopałam z zielonymi liśćmi w maju zaraz po przekwitnięciu ( zresztą tak robię co roku) i z liśćmi poszły do skrzynki. Jak chore liście zaczęły odpadać od cebuli to dopiero pooddzielałam cebulki, oczyściłam wszystko i czekały do jesieni na posadzenie. Nie zaprawiałam niczym.
Natomiast tulipany balkonowe to zupełnie inna bajka. Na koniec i tak lądują na działce.
Zdjęć poszukam( może udałoby się porównać zmiany ) natomiast nie wiem czy będę miała zdjęcia tulipanów w przybliżeniu.
U mnie na działce tulipany wyglądały tak jak u Tulap, ale co to była za choroba to nie mam pojęcia. Nie znam się na chorobach tulipanów. Ja Tulap nic nie radzę, ja opisałam jak to było u mnie i, że jeszcze w zeszłym roku na jesieni poszły do gruntu bez cackania się, a w tym roku są zdrowe i pięknie kwitną.pelikano11 pisze:Samsu nie wierzę widząc jakie miałaś na balkoniePokaż zdjęcia z działki z ubiegłego roku to uwierzę że Twoje miały takie same objawy i podobnie wyglądały jak tulipany Tulap. Zauważ, że objawy można pomylić z szarą pleśnią i ja...trochę bałbym się radzić tak koleżance.
Natomiast tulipany balkonowe to zupełnie inna bajka. Na koniec i tak lądują na działce.
Zdjęć poszukam( może udałoby się porównać zmiany ) natomiast nie wiem czy będę miała zdjęcia tulipanów w przybliżeniu.
Aga
To zrobię jak ty, ale po wykopaniu zamocze w kaptanie i wtedy jeszcze przed wsadzeniem.
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Mati-Tulap mnie się zdaje że to nie jest wina tulipanów a Twojej gleby. U mnie u jednych zrobiło się tak samo, ale na moich oczach w to miejsce załatwił się kot. Zaczęły tak brzydko rosnąć jak Twoje to ja podlałam nadmanganianem (3 tabletki na 10 litrów) oraz opryskałam nawozem dolistnym. Widać różnicę, oczywiście wykop tak jak radzą ale do tego czasu pomóz im. Mati miałam kompozycję tulipanów w środku czerwone a obok po dwóch stronach białe. Kot nasikał na te czerwone a białe obok kwitną cudownie.
Pozdrawiam Ela
Tyle ze u mnie kotów nie ma.
I mam ścieżkę 30 cm i zaraz inne rosną jesienią kupione bez tych plam.
A do tych z plamami dosadzilem jesienią 20.
Jutro jadę do Bydgoszczy to może gdzieś nadmaanganian.
I mam ścieżkę 30 cm i zaraz inne rosną jesienią kupione bez tych plam.
A do tych z plamami dosadzilem jesienią 20.
Jutro jadę do Bydgoszczy to może gdzieś nadmaanganian.
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nadmanganian kupisz w każdej aptece.
Te z plamami najlepiej wysadzić na przyszły rok oddzielnie. Jeśli w następnym roku cebula zastępcza jak i przybyszowe będą mieć plamki to niestety na bank choroba Augusta. A na razie proponuję opryskać Kaptanem lub Topsinem. Ewentualnie może być Sadoplon.