Ogród jol_ki 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2014

Post »

Piękne te puszki na sasankach :)
To nie narcyzów mało, ale teren masz duży i wszystko wydaje się mniejsze :wink: Ale za to jak zakwitną, to będzie super widok.
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Dorotko sasanka powoli się rozwija :D miałam jej cyknać zdjęcie, ale deszcz wygonił mnie z ogrodu :?
Uczciwie dziś popracowałam, zgrabiłam kolejną część trawnika (1,5h pracy) i jeszcze jakieś pół trawnika mi zostało na jutro. Mam nadzieję, że zdążę się jutro rozprawić z tą trawą.

Kilka dzisiejszych fotek:

Hiacynt w ulubionym przez moja młodszą córkę kolorze (starsza lubi bardziej fiolet i biegają po ogrodzie szukając kwiatów w "swoich" kolorkach :;230 )
Obrazek

Narcyzy
Obrazek
Obrazek

powojnik Josephine
Obrazek

powojnik Markham's Pink
Obrazek

Sprawdzałam dziś głóg Paul's Scarlet, pączki powolutku się rozwijają. A śliwa Pissardi cała w kuleczkach :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Melduję się jako pierwsza chętna do podziwiania głogu Paul's Scarlet, uwielbiam tą odmianę.
Jak pogoda, dalej wieje?
Słodki hiacynt, mój niebieski jest strasznie chudy, że nawet hiacynta nie przypomina :wink: Amelię mogę Wam dokooptować, fanka różowego i fioletowego :D
Jak kupisz clematisa JPII, to posadź go w takim miejscu, aby miał przysłonięte "nogi" i kilka cm wzwyż, ponieważ kwitnie w wyższych partiach i lepiej jest w tym przypadku eksponować górę.
A gdzie zdjęcie parapetów? :wink:
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Aluś niestety nadal wieje, a ja się dalej męczę z trawnikiem. Grabiłam łącznie już 5,5 godziny a jeszcze jakieś 1,5 godziny pracy przede mną :evil: Na dodatek trawnik wygląda okropnie, sam mech i chwasty, jak pomyślę, że praktycznie trzeba go będzie w niektórych miejscach od nowa robić to mi się od razu włącza planowanie nowych rabat :roll: I pewnie coś wymyślę w tych gorszych miejscach, ileż razy można trawę dosiewać?

Wczoraj noc mnie zastała na polu, do tego późnym wieczorem pikowałam jeszcze zatrwian i posiałam ostatnie nasionka (te od Sarah), Trafiły od razu do multiplat, pojedynczo, żebym się nie musiała już z ich pikowaniem męczyć.

W warzywniku wschodzi już rzodkiewka i groch. Muszę koniecznie przygotować agrowłókninę do okrycia grochu na wypadek przymrozków. Część czosnku też już ruszyła.

Dziś udało mi się zrobić parę fot, na początek obiecane parapety:

parapet wschodni
Obrazek

parapet południowy
Obrazek

szałwia trójbarwna
Obrazek

kosmos czekający na przepikowanie
Obrazek

pikowany wczoraj zatrwian, lekko przygrzany na słonku
Obrazek

i ogrodowo, najpierw kwitnąco:

brzoskwinia
Obrazek

idzie czosnek, ledwie się pokazał, a już liście usychają :roll:
Obrazek

hiacynt - na razie ma piękny kolorek
Obrazek

kolejne stadium sasanki
Obrazek

puszkinia
Obrazek

zaczyna miodunka
Obrazek

i na koniec forsycja
Obrazek

a teraz pokażę co w krzewach i drzewach piszczy

tulipanowiec
Obrazek

śliwa Piisardi
Obrazek

pęcherznica Luteus
Obrazek

głóg Paul's Scarlett
Obrazek

i jeszcze kociamordka :wink: , która po przesadzeniu już nie dorasta do gigantycznej wielkości
Obrazek

a na koniec nowy nabytek ogrodowy - Jurku ;:196
wiciokrzew Serotina
Obrazek

pokażę Wam jeszcze jak zmieniły się dwa miejsca w ogrodzie przez ostatnich kilka lat, lubię takie porównania:

2010
Obrazek

2015
Obrazek

wrzosowisko 2010 (w trakcie pielenia)
Obrazek

i dziś
Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jolu ;:196 Sama nie wiem, co najpierw chwalić...Czy parapetowe (wow, ale wysiewy- jestem pod wrażeniem), czy ogrodowe.. ;:224
Wszystko pięknie rośnie i chociaż powoli i pogoda niezbyt łaskawa, to jednak widać wiosnę na każdym kroku.

Super takie porównania w przekroju kilku lat. Dopiero na zdjęciach widać różnice. Wszystko bardzo urosło. Ślicznie prezentuje się wrzosowisko ;:138 Widać ile pracy włożyłaś żeby osiągnąć taki efekt ;:180
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Dorotko wrzosy ładne (tfu tfu :wink: ) ale ten trawnik normalnie masakryczny jest na tej górce wokół wrzosów - nie tylko zresztą tam tak słabo wygląda. Sam mech albo chwasty. Załamana jestem jego kondycją po tej zimie.
Dlatego właśnie chcę powiększyć wrzosowisko i rozciągnąć je na całą górkę.

Powinnam mieć więcej takich zdjęć porównawczych, poszperam może coś znajdę.
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ŁAdny, duży ogród, dużo przestrzeni :)
Zapowiada się pięknie jak wszystko rozkwitnie ;:3
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Aga dziękuję za wizytę i miłe słowa :D
Dziś zimno - max 8 stopni brr, do tego wiatr i grad, który dwa razy wygonił mnie z ogrodu :evil:
Uporałam się ostatecznie z grabieniem trawnika po wertykulacji ;:138 ;:138 ;:138
Skopałam też część nowej rabaty, teraz wygląda to tak - wciąż dużo pracy przede mną :roll:

Obrazek

Kupiłam dziś w biedronce trzy kule bukszpanowe - jedna na pewno powędruje do donicy, a dwie posadzę na rabacie.

Obrazek

Późnym wieczorkiem przepikowałam kosmos trójbarwny i trawkę ozdobną. Na razie spokój z pikowaniem, parapety pękają w szwach!!
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Jolu, nie męcz się dłużej z tym trawnikiem, tylko zakładaj nowe rabaty :wink: ale tak poważnie mówiąc, to w miejscach gdzie mech porasta, to najlepiej byłoby coś zasadzić, a to jakieś zacienione miejsca, z lekkim zastoiskiem wody?
Parapety prezentują się fantastycznie, tfu tfu, siewki bardzo ładnie i zdrowo wyglądają, dobre warunki im stworzyłaś najwyraźniej (u mnie jak zobaczysz, to wszystko niestety wybujałe).
Jak znalazłaś więcej zdjęć do porównania to wrzucaj na forum, fajnie tak popatrzeć, lepiej efekty ciężkich prac widać.
A wszystkie pączusie wykadrowałaś wprost "apetycznie" wiosennie. Aż czuć zapach świeżej zieleni :wink:
Kocimiętka juz nie jest giga-rośliną? Szkoda, zabawnie wtedy wyglądała (nieopodal niej chyba rosła jakaś druga już o normalnych rozmiarach?). Wrzuć starą fotkę dla przypomnienia olbrzyma.
Ale duża będzie ta rabata, teraz lepiej widać, ładna trawa tam rośnie, może ja przenieś w kawałkach w miejsca, gdzie porasta mech?
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

O matuchno... ;:202 tyle tego wszystkiego... masz dziewczyno roboty co niemiara... ;:333
Fajne te porównania... też czasami oglądam stare zdjęcia i trochę mi żal, że tak wszystko poprzewracałam do góry nogami... ;:306
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Jaką Ty masz plantację na parapetach . :lol: Masę pracy wykonujesz . :shock: Dzieje się na maxa u Ciebie i to mi się podoba . ;:215 Bo co to za ogród , w którym nic się nie dzieje ? :lol: Fajne bukszpany , chyba i ja jutro muszę wpaść do Biedronki . :lol:
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Joluś żebym tak bliżej mieszkała, to darninę miałabyś zdjętą. Lubię to robić i mam już niezłą wprawę :wink:
Rabata zapowiada się świetnie ;:224 Żeby już tak był czerwiec...
Kusicie tą B i kusicie. Chyba jutro się tam wybiorę. Może upoluję coś ciekawego...A miałam już nic zielonego nie kupować :roll:
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Alutka ;:196 nowe rabaty na pewno będą, trawnik cały w mchu, u mnie cienia jak na lekarstwo więc cała trawa jest nasłoneczniona, nigdzie nie stoi woda. Podejrzewam, że to wina słabej ziemii, nie była uprawiana przez kilkanaście lat, potem posiałam na niej trawę więc stosunki powietrzno - wodne nie są w niej poprawne. Nic to, będę po trochu pomniejszać trawnik.
Co do parapetów.. to wiedziałam, że kiedyś do czegoś się przydadzą :;230 Siewki póki co maja się dobrze (tfu tfu) :wink:
Poszukam zdjęć w archiwum i zrobię bieżące fotki tych samych miejsc dla porównania, przy okazji na pewno trafię na kocimiętkę :D
Trawa wygląda tak ładnie na tej tworzonej rabacie, bo nie była koszona w tym miejscu.

Gabryś u mnie też sporo rewolucji, tam gdzie kiedyś były pierwsze rabaty teraz jest warzywnik. A pracy rzeczywiście sporo, ale nie narzekam.

Paweł
masz rację, musi się coś dziać, inaczej byłoby nudno. Może za kilka lat w końcu stwierdzę, że to jest to i choć przez chwilę nie będę nic kombinować, kto wie?

Dorotko z ta darnią strasznie długo mi schodzi :evil: Może w tym tygodniu się w końcu z nią uporam. Chciałabym w weekend posadzić tam wiśnię Shirofugen. No i oczywiście będę musiała dokupić róż na nią, ale to już jesienią, chyba, że będą w donicach dostępne fajne odmiany to może w sezonie coś przybędzie. Na razie na tej rabacie pustki.

Dziś strasznie wiało, jak już pisałam u Ali. Chciałam zrobić oprysk na winogrona i piwonie, ale niestety nie dało rady :evil: Wczoraj podlałam powojniki Switchem, mam nadzieję, że uchroni je to przed uwiądem (jakoś do tej pory się udawało).
Dziś podlewałam Rosahumusem, nie udało mi się podlać wszystkiego, zostało pół rabaty żwirowej i wrzosy, a i tak przeniosłam 350 litrów wody :roll:

Kilka dzisiejszych fotek:
narcyz Minnow
Obrazek

tulipan Czerwony Kapturek
Obrazek

szafirkowo
Obrazek

Obrazek

narcyzy Ice Follies
Obrazek

w warzywniku groch wkracza do akcji
Obrazek

i inne..
jarzębina
Obrazek

lilak
Obrazek

migdałek
Obrazek

obiela
Obrazek

pigwowiec
Obrazek

powojnik Markham's Pink
Obrazek

i obiecana Ali LO
Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

No tak .Jak za kilka lat Ci się skończy już trawnik to nie będziesz kombinowała . :lol:
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Joluś czym podlewasz powojniki, żeby nie łapały uwiądu? Ja się na tym kompletnie nie znam :oops: Muszę się dopiero uczyć, dlatego liczę na Waszą pomoc.
Powojnik Purple Drem ma już pąki kwiatowe? ;:oj To jakaś wcześnie kwitnąca odmiana?
A szafirkowe kępy ;:224 A ja nie mam szafirków ;:223 Widzę, że muszę to zmienić, bo pięknie wyglądają w tych niebieskościach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”