WC na działce.
-
- 50p
- Od: 7 wrz 2011, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: WC na działce.
Wymyśliliście genialny patent na wc z wodą ale żaden geniusz nie pomyślał, że woda będzie wam podmywać teren i wasza genialna konstrukcja się zacznie zapadać i rozłazić. W końcu ktoś po coś wymyślił kanalizację
Osobiście na działce mam klasyczny wychodek i sypie wapnem i póki co wszystko gra i nikt sie nie skarży ;)
Pozdrawiam
Kada!

Osobiście na działce mam klasyczny wychodek i sypie wapnem i póki co wszystko gra i nikt sie nie skarży ;)
Pozdrawiam
Kada!
Czy lepiej pod drewnianym wychodkiem wykopać dołek czy postawić wkopaną beczkę??
Pozdrawiam Ewa
- lukas_ana
- 100p
- Od: 14 cze 2012, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja zrobiłem u siebie namiastkę normalnej toalety!
Nic nie śmierdzi itd A WC mam przy samym domku włąsciwie to pod jednym dachem:)
Całość wygląda tak:
Od punktu głównego tj. Miska ustępowa z deską jak w tolaecie - od tego musiałem zrobić wykop i odprowadzić rurą kanalizacyjną "zanieczyszczenia" - rura oczywiscie ze spadkiem i idzie sobie do zakopanej pod ziemią beczki po oleju.Wszystko zasypane, pod chodniczkiem, niewidoczne itd! Beczka jest oczywiście bez dna tak żeby wszystko mogło sobie z czasem wsiąknąć. Dodam że beczka wkopana dosyć głęboko, w moim przypadku dokopałem się do piasku i żwirów więc mam naturalny filtr do przesiąkania.
Nasza działka jest położona na nasypie przy wałach więc jest kilkadziesiąt cm ziemi a potem właście jakieś gruzy, piach itp.
Korzystamy z tego juz ponad 2 lata a jesteśmy często na działce i nic się nie dzieje!! Nic nie smierdzi, nic się nie zapycha itd. Od czasu do czasu można wrzucić kostki z bakteriamy do szybszego rozkładu.
Jedyna niedogoność to samo spłukiwanie bo wiaderko z wodą trzeba nosić [albo napełniać wodą dolnopłuk bo nie mamy wody bierzącej ] ale w stosunku do wychodków itd to i tak klasa sama w sobie:)
Nic nie śmierdzi itd A WC mam przy samym domku włąsciwie to pod jednym dachem:)
Całość wygląda tak:
Od punktu głównego tj. Miska ustępowa z deską jak w tolaecie - od tego musiałem zrobić wykop i odprowadzić rurą kanalizacyjną "zanieczyszczenia" - rura oczywiscie ze spadkiem i idzie sobie do zakopanej pod ziemią beczki po oleju.Wszystko zasypane, pod chodniczkiem, niewidoczne itd! Beczka jest oczywiście bez dna tak żeby wszystko mogło sobie z czasem wsiąknąć. Dodam że beczka wkopana dosyć głęboko, w moim przypadku dokopałem się do piasku i żwirów więc mam naturalny filtr do przesiąkania.
Nasza działka jest położona na nasypie przy wałach więc jest kilkadziesiąt cm ziemi a potem właście jakieś gruzy, piach itp.
Korzystamy z tego juz ponad 2 lata a jesteśmy często na działce i nic się nie dzieje!! Nic nie smierdzi, nic się nie zapycha itd. Od czasu do czasu można wrzucić kostki z bakteriamy do szybszego rozkładu.
Jedyna niedogoność to samo spłukiwanie bo wiaderko z wodą trzeba nosić [albo napełniać wodą dolnopłuk bo nie mamy wody bierzącej ] ale w stosunku do wychodków itd to i tak klasa sama w sobie:)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
Lukas & Ana
A czy zwykły dołek wystarczy pod takim zwykłym drewnianym kibelkiem?? Bo taki kupiliśmy,czy musi być jakiś pojemnik??
Pozdrawiam Ewa
Do lukasa: oby się nie okazało, że ta żyła piasku łączy się z czyjąś studnią...
- lukas_ana
- 100p
Spokojnie - i to zostało rozważone. Jak pisałem, działkę mamy na nasypie przy wałach i odwiert do zwyczajenj abisynki musi mieć 10m żeby złapac jakąkolwiek wodę. [ w tamtym roku robiliśmy nową pompę, to głębokość potwierdzona ]wojteks2 pisze:Do lukasa: oby się nie okazało, że ta żyła piasku łączy się z czyjąś studnią...
Więc na tę głębokość nic nie dojdzie - nawet gdyby było przy samym ujęciu.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
Lukas & Ana
- Dzialkowiec93
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 mar 2015, o 17:33
Jeśli temat był o tym czym zasypywać itp. To ja polecam tabletki lub płyn do ubikacji turystycznych.
Stosowany w ubikacji turystycznej wszystko pięknie rozkłada, a jak się uzupełni to wysypuje się tylko proszek bezzapachowy
Link usunięto.
Stosowany w ubikacji turystycznej wszystko pięknie rozkłada, a jak się uzupełni to wysypuje się tylko proszek bezzapachowy

Link usunięto.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dokładnie.wojteks2 pisze:Do lukasa: oby się nie okazało, że ta żyła piasku łączy się z czyjąś studnią...
Gorzej jak za kilka lat sam będziesz narzekał na jakość wody.
- lukas_ana
- 100p
Mariola54 pisze:Dokładnie.wojteks2 pisze:Do lukasa: oby się nie okazało, że ta żyła piasku łączy się z czyjąś studnią...
Gorzej jak za kilka lat sam będziesz narzekał na jakość wody.
jak już pisałem powyżej:
Spokojnie - i to zostało rozważone. Jak pisałem, działkę mamy na nasypie przy wałach i odwiert do zwyczajenj abisynki musi mieć 10m żeby złapac jakąkolwiek wodę. [ w tamtym roku robiliśmy nową pompę, to głębokość potwierdzona ]
Więc na tę głębokość nic nie dojdzie - nawet gdyby było przy samym ujęciu.
Lukas & Ana
Lukas & Ana
WC-wiatrak jest przepiękny! Aż zazdroszczę pomysłowości i talentu.
Pozdrawiam Balbi
- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wiatraczek piękny i jaki praktyczny
tylko on tak bez drzwi ?????