Ogródek Gosi cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 14

Post »

Gosiu jak tyś to zrobiła ... jedno olśnienie i tyle nowych roślin posadziłaś ... a ciągle mówisz,że miejsca juz brak i nic nie wciśniesz :D
Wiosennie i kolorowo dzięki prymulkom więc jest czym oczy cieszyć . Tez czekam na ciepełko bo praca ma byc przyjemnością a nie karą ;:306
U mnie także nie wszystko ruszyło, przy sprzątaniu po zimie i wstępnym pieleniu już 2 rośliny solidnie naruszyłam.
Mam znaczniki prawie wszędzie ale po zimie większość jest wypchnięta a nawet poprzewracana.
Mąż pomagał mi pielić ostatnio bo późno poszliśmy, zaczął od rabaty z liliowcami i po końcowym grabieniu wręczył mi garść znaczników , które luzem leżały - szok !!!
Miałam większość oznaczonych i znów muszę zacząć od nowa ...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alinko, no niestety tak to jest jak się człowiek nie zna. ja teraz niby już wiem jak powinnam sadzić, ale mimo to nadal za ciasno sadzę, nie tak jak kiedyś, ale jednak.
Ciemierniki u mnie bardzo długo się aklimatyzują. Tna kwiaty bardzo długo czekałam. Mam kilka, które do tej pory nie kwitły

Krysiu, ja żeby coś wsadzić nowego muszę wywalić coś starego. W zeszłym roku wyrzuciłam chorującego cyprysika. Duży był, więc duzo miejsca powstało. Dodatkowo poobcinałam płożącego jałowca i ostrokrzew zyskałam dodatkowe metry. Mam świadomość, że biorąc pod uwagę faktyczne rozmiary roslin, które posadziłam znowu, mogę po paru latach przesadzać. No, ale ja lubię takie prace :D
Jak kieyś Ci pisałam, nie przywiązuję wagi do nazw odmianowych. Wiem jak się nazywa gatunek to najwazniejsze. Tylko problem jak ktoś mnie pyta. Wtedy wstyd
Ciekawe co powyrzucało znaczniki
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, ja nie pracuję w niedzielę ze względów religijnych :) nawet jeśli ta praca miałaby być przyjemna, poza gotowaniem :? niedziela jest dla ducha :)
Ja ciągle sadzę rośliny za gęsto i potem włażą jedna na drugą, co nie jest dobre. Ponadto te posadzone dawno temu blisko żywopłota, to prawdziwe utrapienie... Tuje rosną w górę i na boki, a pod ziemią multum korzeni, które wzajemnie się przenikają, i jak chce coś przesadzić, to prawdziwe utrapienie z tą plątaniną "nici".
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Gosiu -dziś w Biedrze nabyłam znaczniki. Bardzo praktyczne i niedrogie - paczka 10 sztuk + pisak za 3,99 zeta.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolko, ja wiem o co Ci chodzi. Tylko, że ja uważam, że obcując z naturą jest się najbliżej Boga. Ale to indywidualna sprawa każdego. Ja co roku staram się przecinać szpadlem korzenie Tui, żeby nie właziły na rabatę. Może jak już obrobię się ze wszystkim zrobię wykop i postawię zaporę tym korzeniom? Ale to jest spore wyzwanie, dlatego odkładam co roku.

Lucynko, dzięki za info, ale ja nie używam znaczników dlatego, że nie chcę ich kupować, ale dlatego, że jakoś nie przywiązuję wagi do nazw. Jak pamiętam to zapisuję sobie nazwę w zeszycie. Wtedy pamiętam gdzie dana roslinka rośnie. Ale często zapominam tego zrobić, a potem nazwa ulatuje.
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Margo2 pisze:Asiu,
Na siewki jeszcze zdecydowanie za wczesnie. W zeszłym roku wyszły dopiero w połowie maja. Jak u mnie będą się pojawiały dam znać
A to super ;:138 . Dzięki Gosiu za info ;:196 . W takim razie mogę spokojnie plewić - bałam się, że wyplewię werbene, a tego bym nie przeżyła.
Serdeczności
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Gosiu ja podobnie jak ty nie przywiązuje wagi do nazw bo raczej kolekcjonerką nie jestem, dla mnie liczą się dobrze skomponowane rabaty, kolorystyka ogólnie piękno ogrodu. Jestem ogromną estetką dlatego lubię ładne otoczenia i staram się tworzyć mój dla przyjemnego oglądania. ;:108
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Gosiu widzę, że już działasz. :D
Ciemiernik Ci ładnie zakwitł. Moje malutkie sadzone w ubiegłym roku.
Przycięłam wilczomlecz, nie za wcześnie?
Widzę u Ciebie w tulipanach kamień. Śliczny. :wit
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Gosiu, ilekroć ciacham korzenie iglaków, zastanawiam się, czy to im nie szkodzi, czy nie zaczną np gubić igieł, czy podsychać. U mnie żywopłot jeszcze młody, a już takie problemy :(
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dziękuję za informację o werbenie. Do tej pory nic nie sprzątałam z okolic kwitnienia werbeny, a pojawiło się tam mnóstwo rozmaitych siewek od innych roślin. Strasznie bym chciała mieć znowu te werbeny u siebie, zresztą dzieciaki Twojej :D
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Gosiu - mam tak samo ...sadzę - bez ładu , bez składu ..a potem - gdy wszystko zacznie kwitnąć - stoje i patrzę - co by tu przesadzić . Tak , że roboty w ogrodzie sobie same dokładamy niepotrzebnie . No , ale jak tu sadzić , gdy nie wiadomo gdzie co rośnie w ziemi ?
Co innego - zakładając nowy ogród - układa się zgodnie z planem - rozmieszczając kompozycje - gdzie , co i jak ...

Pozdrawiam serdecznie ;:196 :wit
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

;:196 Wpadłam się przywitać, bo choć podczytywałam nie bardzo miałam jak odpisać. U Ciebie nawet ,,same patyki" wyglądają porządnie! ;:333
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnio mam strasznie mało czasu w domu, za to miałam trochę luźniej w pracy. Dzisiaj odebrałam m. ze szpitala. Wiecie jak to jest kiedy facet chory ;:173

Asiu, z tym plewieniem to uważaj, żebyś zawiązków siewek nie zniszczyła. najlepiej zostaw fragment gdzie przypuszczasz, że się rozsiała. W razie czego znowu wyślę :wink:

Aniu, ja tam ani nie jestem kolekcjonerką, ani estetką. Po prostu kocham rosliny. Może nie chcę mieć wszystkich jednego gatunku, ale chciałabym mieć jak najwięcej gatunków. Wszystko mi sie podoba. Właśnie nabyłam przetacznika goryczkowatego. :D Ale też lubię jak się przyjemnie ogląda rabaty. Dlatego staram się sadzic w miarę składnie.

Marylko, chyba trochę za wcześnie przycięłaś, bo on tak naprawdę dopiero zaczął kwitnienie. Ja obcinam jak na końcach zaczynają tworzyć się nasienniki. Także w tym roku Ci się nie wysieje
Uwielbiam kamienie. Strasznie żałuję, że nie mam kasy na ich kupowanie, a poza tym zajmują miejsce :wink:

Mariolko, z tego co wiem, to czasem celowo ucina się korzenie, żeby ograniczyć wzrost. Ja tnę korzenie regularnie. Na tuje wcale to nie działa.

Wandziu, jestem ciekawa jak to będzie u mnie z tą werbeną, bo jakoś w tym roku mam bardzo mało siewek i bratków i naparstnic. Chyba to wynik moich prac przeprowadzkowych jesienią. W tym roku muszę zadbac o to, żeby jak najwięcej się wysiało

Jagódko, to chyba nie kwestia zakładania nowego ogrodu, bo przecież my kiedyś też zakładaliśmy, ale raczej znajomości rzeczy. No i kasy, bo jakbys mogła od razu kupić wszystko i posadzić to by nie było dosadzania, przesadzania. Żeby nie przesadzać trzeba sadzić zgodnie z planem, a my takich ogólnych planów nie robimy, a nawet jeśli to nie zawsze bierzemy pod uwagę faktyczne rozmiary roślin. I dlatego ciągle przesadzamy :D
Tylko, że ja to bardzo lubię

Renatko, nie żartuj. Patrząc na inne ogrody mam wrażenie, że u mnie jest totalny nieład i chaos. Ale chyba tego juz nie zmienię ;:173
Kiedy przyjedziesz?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

Gosiu zamów na jutro pogodę to jutro wszystko sobie obejrzę w realu :heja
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47

Post »

Gosia u ciebie jest pięknie, ;:215 , niech no tylko zakwitnie to wszystko na tle iglaków. Tulipany kępiaste -śliczne :D
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”