Jak i kiedy ciąć róże wiosną ?

ODPOWIEDZ
Anastazja80
500p
500p
Od: 20 mar 2014, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak i kiedy ciąć róże wiosną ?

Post »

Witam
Może ktoś mnie oświeci, róże przycięłam dwa tygodnie temu ale czy mogę już rozgarnąć kopczyki wokół róż?
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
a_g_a
200p
200p
Od: 25 sie 2011, o 13:24

Post »

Anastazja80 pisze:Witam
Może ktoś mnie oświeci, róże przycięłam dwa tygodnie temu ale czy mogę już rozgarnąć kopczyki wokół róż?
Ja już bym odgarnęła. W tym roku nie kopczykowałam róż wcale ( jedna jedyna noc w grudniu gdzie temp wyniosła -6 stopni najniższa temperatura przez całą zimę), ale robię to gdy temperatura spada do -5 stopni ( i ma utrzymać się przez kilka dni), a odgarniam kopczyki w porze kwitnienia forsycji ( jak je przycinam).
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

Mam róże EDEN ROSE i Teasing Georgia obie powypuszczały już listki czy mam je poprzycinać czy zostawic tak jak jest ?
a_g_a
200p
200p

Post »

zuzola11 pisze:Mam róże EDEN ROSE i Teasing Georgia obie powypuszczały już listki czy mam je poprzycinać czy zostawic tak jak jest ?
Najłatwiej określić termin cięcia róż na podstawie kwitnięcia forsycji...Forsycja zakwitła-sekator w rękę. Sprawdź tylko prognozę pogody, bo jeśli zapowiadane są opady, ja róż w ten dzień nie tnę. W moim regionie ten tydzień ma być ciepły, tak więc wczoraj przycięłam już połowę róż ( więcej nie zdążyłam).
Tutaj masz wskazówki, jak ciąć:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=32761
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chciałam się zapytać czy ktoś z Nas Forumków ma róże z Auchan ,nazwa było po prostu angielka różowa ,wyrósł solidny krzak (sadzona ubiegłej jesieni) i ma takie długaśne baty ok 2 metrowe co proponujecie na 2-3 oczka czy na 40 cm ?
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przy cięciu angielek bardzo ważne jest żeby to co zostaje było grube i silne. Zasada zostawiania tylko pędów o grubości ołówka jest tutaj w pełni na miejscu. Inaczej nowe pędy i ciężkie kwiaty pokładają się na ziemi, bo to co pozostanie po cięciu nie jest w stanie ich utrzymać. Zostawiłam kiedyś angielki zupełnie bez cięcia i efekt był opłakany- pędy się pokładały a kwiaty były małe i ginęły w gąszczu liści ;:222 .
Jeśli róża jest młoda to lepiej ją przyciąć krócej żeby wypuściła jak najwięcej pędów z dołu.
Pozdrawiam. Sławka
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Właśnie tak sobie to zaplanowałam ,brakowało mi tylko potwierdzenia z czyjegoś doświadczenia ,a to jest bezcenna wiedza ;:196 Sawko .
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

Moje róże przycięte 2 tygodnie temu. W tym roku zaszalałam i prawie wszystkie ( mam głównie angielki i nostalgiczne) przycięłam bardzo nisko, bo mają 3 lata, a nie chcą się krzewić.
Marta
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

:wit
To jest angielka Crocus Rose posadzona i przycięta wiosną 2013r. W 2014 wiosną wycięte tylko przemarznięte i złamane gałązki. Wysokość około 80 - 90cm. Doradźcie, bo zgłupiałam nieco i nie wiem, ciąć nisko, wysoko, wyciąć niektóre, czy zostawić jak jest :?
Obrazek
Pozdrawiam Eugenia
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02

Post »

Moja rada jest taka, jak pisałam już wcześniej, żeby wyciąć WSZYSTKIE cienkie pędy. Zostawić tylko grube (o ile dobrze widzę na zdjęciu to będzie ich 7) i przyciąć na grubość ołówka lub krócej. Twoja róża jest jeszcze młoda, więc lepiej krócej żeby się rozkrzewiła.

Jak na takiego młodziaka to wyrósł piękny krzew. Gdzie go kupiłaś?
Pozdrawiam. Sławka
bietka1964
200p
200p
Od: 19 mar 2013, o 16:19

Post »

Dostałam różę pnącą w ubiegłym roku.Zimę przeżyła i co teraz?Tnie się pnącą w 2 roku czy nie?Ma pędy z 1,2m.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Dziękuję Sławko :) Bardzo udany egzemplarz z Floribundy. Przy innych nie ma dylematu, dużo mizerniej się prezentują i ciąć nie szkoda :wink:
Pozdrawiam Eugenia
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

Do kiedy najpózniej mogę ciąć róże , moje mają już listki ale nie mam szans na cięcie w tym tygodniu .
duduś
a_g_a
200p
200p

Post »

duduś pisze:Do kiedy najpózniej mogę ciąć róże , moje mają już listki ale nie mam szans na cięcie w tym tygodniu .
Myślę, że maksymalnie do końca kwietnia.
filipekS
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 mar 2015, o 11:54

Post »

Ja już przyciąłem w zeszłym tygodniu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”