Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Post »

Dziewczyny, czy zgrabiać tę trawę wysypaną jesienią na kwietniku, czy zostawić? Strasznie poprzerastała gwiazdnicą i innymi drobnolistnymi chwastami. Myślałam,  że trawa je zagłuszy, bo nie mogę sobie z tym dziadostwem dać rady. Może jak zgrabię wszystko razem , póki nie ma nasion, to będę mogła dodać do kompostu.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Emilko ja z drobnymi chwastami robię tak - wyrywam i rzucam na ściółkę na rabacie. Możliwie korzeniami do góry ale nie zawsze trafiam. Chwaścior uschnie i stanie się nawozem.

Na kompost też można - oczywiście ;:215
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Ale wiesz, w zeszłym roku cały sezon wyrywałam - czym później, tym słabiej się trzymała gleby. Ostatnio jak byłam, urywały mi się nad ziemią, a w ziemi kłąb korzonków. Wyszło moje lenistwo: nie chciało mi się iść do garażu, otwierać i wyciągać gracki.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 21:16

Post »

Uff, nareszcie dolazłam do końca, i naprawdę gorąco dziękuję Ci Mariolu za założenie tego wątka i wszystkim, którzy się tu udzielają :wit , bo wiedzy nigdy dość. Ja do tej pory nagminnie ściółkowałam kompostowaną korą na rabatach kwiatowych, które nie wiem kiedy nagle, zmieniły się w różane ;:224 . U nas jeszcze można za friko dostać w tartaku taki towar, tylko sobie trzeba przywieżć, a przyczepka mała...a mąż na moje pi.... nie ma ni czasu ni ochoty. Najlepszą minę zrobił, gdy puściłam mu film "Back to Eden"zamiast zrozumienia, miał w oczach przerażenie ;:145 No i weź się z takim dogadaj : P, Koniecznie muszę w tym sezonie pokombinować z tą trawą, u nas na działkach wywalają całymi workami na śmietnik. Chyba zrobię obok tabliczkę, by tam składowali, tylko martwię się, żeby nie było z " prezentami", może dopisać że to dla królików ;:183 W tym roku w tunelu też zastosowałam korę, w tamtym była słoma, nie byłam zadowolona - troszkę zboża mi urosło ;:306 synowie wyrywali, bo mnie nie było.
Domagam się stanowczo by wątek kontynuować. Co, ma się zmarnować ?
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aiss - nie, nie, to drobne nieporozumienie.
Ruda2011 pisze:Mulczowanie nie jest tematem, na który można gadać w nieskończoność więc albo stwierdzamy, że temat wyczerpał się i zamykamy wątek albo ..... rozwijamy się i rozmawiamy o innych sprawach związanych z ekologią w ogródku (bo właściwie to jest ważne a nie samo ściółkowanie)
Tak brzmiało całe moje zdanie na temat celowości tego wątku ;:173
Na moją prośbę moderator zmienił trochę tytuł i gadamy sobie w najlepsze na temat sztuczek, które stosujemy w ogrodach a które są wolne od chemii.

Pomysł z ogromnym kompostownikiem dla całego ROD chodzi mi po głowie już od dawna. Też boję się śmietnika (przy okazji w worek z trawą wciepniętego). Przeciwnicy tej idei mieli by używanie ;:224
jps33
---
Od: 14 gru 2014, o 15:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja ściółkuję odpadami z młocarni. Drobno pocięte pędy ziół są super, szczególnie tymianek. W moim regionie zioła uprawia prawie każdy i co roku jest mnóstwo odpadów. Nie zauważyłem by garbniki czy inne substancje zawarte w ziołach źle wpływały na zdrowotność roślin. No i ściółka praktycznie za darmo. Jutro jadę zamówić kilka ogromnych worków.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jps33 mamy Cię ;:138

Skoro mieszkasz w rejonach ziołowych - już mam do Ciebie pytanie na temat tymianku :
Kiedy go ciąć ? Jak wysoko ? Raz czy dwa razy w roku ?
W tymianku jest podobno tylko ok 10% garbników - to chyba nie jest specjalnie dużo. Jeżeli służy to glebie - ściółkuj na zdrowie ;:215
jps33
---

Post »

O jakie cięcie chodzi? Do suszenia dla siebie czy uprawa towarowa? W towarowej uprawie normalnie ścina się go późną jesienią, czyli raz. Cięcie tuż nad ziemią
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Weeeeźźźź przestań ;:306 , uprawa towarowa na działce ROD ;:131 ;:306
Tak sobie - amatorsko. Aby mieć dla siebie i aby wzmocnić krzewinkę.
Pokażesz przy okazji łany kwitnącego tymianku ?
Wyobrażam sobie jaki na polach zapach i ile pszczół tam grasuje ;:oj I ten blado niebieski kolor kwiateczków - uuuuchchch
Prowansja ze swoją lawendą niech się schowa
U mnie rok temu tak kwitł i zachwyt wzbudzał
Obrazek
jps33
---

Post »

Niestety tymianku nie uprawia moja rodzina od ładnych kilku lat. Uprawa czegokolwiek w Polsce przestaje się opłacać. Sąsiedzi też powoli zaprzestają. Pokolenie rodziców już przechodzi na emeryturę, a młodsze pokolenie wyjechało za granicę szukać normalnego życia.
Zdjęć nie mam i nie mam kiedy zrobić, gdyż w Polsce bywam zanim tymianek wyrośnie i drugi raz gdy już zebrany jest z pól.
A jeśli myślisz, że to takie fajne powinnaś się przekonać jaka to fajna praca taka uprawa ziół. Całe lato na kolanach wyrywasz chwasty w palącym słońcu, później wdychasz kilogramy kurzu podczas zbioru i omłotu. A później loteria czy ktoś to kupi, czy będzie ognisko...
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie było moim celem kpienie z pracy plantatora ziół. Jeżeli uraziłam Cię - przepraszam ;:167
To wątek o ogrodowych sztuczkach i tak potraktowałam Twój post

Ostatni post otworzył mi oczy szerzej. Rozumiem, że nie uprawiasz i nie masz zdania na ten temat - cofam pytanie.
jps33
---

Post »

Nic absolutnie mnie nie uraziło :wink:
Nie siedzę w biznesie już od dłuższego czasu.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyściłam dziś clematis Piilu z zeszłorocznych liści. Wkurzało mnie , że tych liści zeschłych było najwięcej w miejscu, gdzie tworzą się nowe pąki liściowe
Obrazek

Gdy prawie kończyłam - przyszło olśnienie. To roślina, mądra roślina otulała starymi listkami młodziutkie pędy, broniła je przed zimnem. Jestem farciarą :uszy , nie przyszedł mi do głowy pomysł czyszczenia wcześniej - w ciepłe marcowe dni . Takie duże to już chyba dadzą radę .
Obrazek
filan
100p
100p
Od: 16 maja 2012, o 22:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam.
Ja w tym roku chcę eksperymentalnie zrobić mieszaną gnojówkę tzn. z łupin cebuli, czosnku oraz pokrzywy i mniszka. Mam jedną bardzo dużą beczkę i w niej mam zamiar zrobić nastaw. Zobaczę co mi z tego wyjdzie. Jakoś nie uśmiecha mi się to, by obstawiać się różnymi pojemnikami.
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Aniu, gdzieś czytałam, że nie należy łączyć cebuli i czosnku. Ponoć nawet niezbyt dobrze rosną posadzone obok siebie. Może ktoś ma doświadczenie i napisze.

Przez dwa lata zajmowania się działką robiłam bardzo dużo gnojówek. W cukierni kupiłam po 1 zł wiadra plastikowe 10 litrowe po marmoladach, kremach. Wiadro zapełniałam zielonką na gnojówkę, zalewałam wodą i mieszałam, gdy przechodziłam i mi się przypomniało. Początkowo trzeba było długo czekać, więc przypomniało mi się, że aby mi się szybko zsiadło mleko, dolewam zawsze trochę zsiadłego. I tak zaczęłam robić, do nowego nastawu dolewałam trochę gnojówki. Proces zamiany ziół w gnojówkę, przebiegał bardzo szybko. Gdy miałam nadmiar tego śmierdzącego skarbu, przecedzałam go i wlewałam do butelek 4 litrowych po płynach oraz do zamykanych wiader. Ale butelki są wygodniejsze.

Miałam też gnojówkę w beczce i nie jestem zadowolona. 10-litrowe wiadro łatwo podniosłam i przecedziłam jego zawartość. A z beczki musiałam wybierać litrowym wiadereczkiem, zawsze się trochę ubrudziłam i niestety nawąchałam. Miałam też gnojówkę w 20 litrowym wiadrze, ale było zbyt ciężkie. Takie są moje doświadczenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”