Mój mały ogród...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój mały ogród...

Post »

Aniu,
Kalinę jak najchętniej, Twoja jest naprawdę wyjątkowa. Umówimy się po świętach, dobrze?
Pazurki bez szwanku, ostatnio jestem fanką manicure hybrydowego, nic mu nie straszne.

Madzia
Właśnie zauważyłam, że nie widzę tej naparstnicy, mam nadzieję, że jeszcze jest za wcześnie a nie, że wypadła... Piwniczkę trochę przearanżowałam, dużo dosadziłam, trochę przesadziłam, mam nadzieję, że efekt będzie zadowalający...

Niestety rozpoczął się już, przynajmniej u nas, sezon na kleszcze. Uważajcie na siebie i zwierzaki.

Dobrego dnia!
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Uuu no to teraz dopiero mnie zaciekawiłaś. Już nie mogę się doczekać efektu finalnego :). Kleszcze są u mnie już od początku marca. Fokser miał jednego. Mimo że pryskany...
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Witajcie kochani

Uciekając przed paskudnie zimną Wielkanocą pojechałam spędzić ten czas we Włoszech.
Oczywiście żartuję, wyjazd był zaplanowany jeszcze jesienią, ale ? biorąc pod uwagę pogodę w Polsce ? cieszył podwójnie.

Bella Italia nie zawiodła ? pełne słońce, lazurowe niebo i temperatury sięgające 20 stopni przez większość pobytu mogły ucieszyć największych malkontentów.
Mieszkaliśmy na kampingu obok miasteczka Peschiera del Garda, nad pięknym jeziorem Garda:

Obrazek

Wiosna tu już naprawdę jest rozpanoszona.
Róże w pąkach:

Obrazek

Obrazek

Kwitnące forsycje to banał, ale kwitnący rozmaryn widziałam pierwszy raz w życiu.

Obrazek

A to cały szpaler:

Obrazek

Magnolie w Weronie właściwie już przekwitają:

Obrazek

Obrazek

Za to kwitną maki na skarpie nad Adygą:

Obrazek

I różne inne takie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A nawet owocują ;:306

Obrazek

Nie da się też ukryć, że jest jakby bardziej zielono:

Obrazek

Cdn?
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Snując dalej wątek włoski chciałabym pokazać coś, co podoba mi się szczególnie: balkony, balkoniki, ogrody na dachach i ogródki na parapetach. Ze względu na odległość (a raczej wysokość) zdjęcia niestety nie są najlepsze.

W Weronie:
Obrazek

I w Wenecji:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Są naprawdę piękne ? zwłaszcza te na dachach, z krzewami i małymi drzewkami nawet, a te najmniejsze ? urocze i wzruszające. A, ten kolor nieba nie został podrasowany, ono naprawdę było takie lazurowe ;:108

Oczywiście przywiozłam sobie trochę zielonych suwenirów. Może nawet się ukorzenią? :heja

Powrót do kraju był trudny, w kilka godzin z rozświetlonej słońcem, ciepłej Wenecji do, hm?. przedwiośnia? naprawdę bolał. A świeżutka opalenizna jakoś dziwnie kłóci się z zimową kurtką?
Dobrze, że dzisiaj pojawiło się już słońce i wszystko wygląda jakoś bardziej optymistycznie. W weekend zdaje się nawet ma być całkiem ciepło, będzie można się wyszaleć w ogrodzie.
Natchnięta śródziemnomorsko zamierzam obsadzić taras donicami z oleandrami, rozmarynem i lawendą.

Dużo słońca nam wszystkim!!!
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Witam w całkiem niebrzydką, wiosenną niedzielę

Wczoraj, przy wspaniałej pogodzie wreszcie podcięłam róże i opryskałam miedzianem. Korzystając z cennych rad Ewy-Constancji z jej świetnego wątku o kulkowaniu róż postanowiłam poeksperymentować z moimi. Zaszalałam, zwłaszcza z Crown Princess Margaretą:

Obrazek

Ciekawa jestem, jak zareaguje?

W ogrodzie jeszcze jednak ponuro, ale pojawiają się pierwsze kolorowe plamy. Mizerne, ale oczu nie męczą:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaraz zakwitnie pierwsza magnolia, Leonard Messel:

Obrazek

Obrazek

Bardzo jestem z niej dumna, ma mnóstwo pąków. Wygląda, jakby z nawiązką chciała nadrobić czas, kiedy nie kwitła bo leczyła rany po obgryzieniu.

Wspaniałego dnia wszystkim!
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko piękne święta miałaś. Klimat Włoch.. ahhh super wycieczka. Ale widzę że w ogródku też się sporo dzieje. Magnolia cudownie się zapowiada. Cieszy mnie każdy kwiat tej rośliny. Nawet jeśli na krzaczku jest tylko jeden.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Ewelinka.....cudne Włochy, bardzo lubię takie klimaty, ja to bardzo chętnie pojadę w taki kraj co cały rok wiosna i lato jest, jakoś nie przepadam za pozostałymi porami roku :? Byłam tam kiedyś na wycieczce....i naj naj przypadł mi do gustu Asyż (jako miasteczko i roślinność) , Padwa może być oraz San Marino....za to Wenecja wcale a wręcz jestem zawiedziona.
A rozmaryn u mnie kwitł jak szalony zeszłego lata ;:138
Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Aniu,
popatrz, nawet nie zwrócilam uwagi na te skrzynki. Hmmm, może by tak skopiować ten pomysł i tanim kosztem zrobić sobie stylowe, rustykalne osłonki na donice tarasowe? Muszę pomyśleć. Dziękuję za inspirację :)

Madzia,
Mnie też magnolie cieszą szczególnie. Ta dzisiaj rano już rozkwitła (widzę ją z okna kuchennego, więc poranna krzątanina była przyjemniejsza!), zrobiłam szybko zdjęcie, ale komórką, więc słabe. Wygląda jak duży bukiet :tan

Grażynko,
co zrobiłaś rozmarynowi, że kwitł? Mi się jeszcze nigdy nie udało...
Co do Włoch... Ja je uwielbiam całościowo, choć na dobrą sprawę dopiero je zaczynam poznawać. Czasami jeżdżę jeszcze służbowo do Werony, wtedy tez staram się pobyt maksymalnie wykorzystać. W Padwie też byliśmy, ale tylko na krótkim spacerze, w drodze "tam".
San Marino podobno jest przepiękne, cóż wszystko przede mną.
A Wenecja... Szkoda, że Ci się nie spodobała. Mnie urzekła. Ale ja mam duży sentyment do miejsc, które umierają, i zawsze patrzę na nie trochę inaczej. Nie bez znaczenia jest może też fakt, że nie zwiedzaliśmy jej jakoś planowo, tylko po prostu przeszliśmy z Piazale Roma na Plac św. Marka, tak trochę na azymut i unikając tłoku. Może dlatego, paradoksalnie, udało się zobaczyć więcej i inaczej? Na przykład obsesyjnie wyszukiwane przeze mnie Madonny wtopione w mury domów? Mozaikowe, kamienne, za szkłem?
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Ależ, Aniu, jaka proza. Wszak to sam smak życia ;:108

Dzisiaj pochmurno, mokro i trochę ponuro, więc pierwsza magnolia powinna rozjaśnić dzień.

Obrazek

Oczywiście, ten deszcz jest bezcenny, jednak już było bardzo sucho. Nie narzekam i wierzę w pogodny (może być nawet chłodny!) weekend.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękna magnolia. Popisała się. Mnie nawet pierwsze kwiaty nie cieszą. Dość mam już tego zimna i wiatru.
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Piękna magnolia. Dobrze pamiętam, że masz też żółtą? Czekamy:). A czy te pierwiosnki to kandeblarowe?? Bo jeśli tak to mam pytanie. Siałam je w zeszłym roku, na jesień wsadzałam spore sadzonki do gruntu. Ani jeden nie zakwitł...Coś im nie pasuje czy są zbyt małe i młode?
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Karolinko,
Tak, mam żółtą Yellow Bird", już jest w lokach startowych... Jeżeli chodzi o pierwiosnki, to nie są kandelabrowe. Nie wiem jakie, na dobra sprawę. Kupiłam po prostu sadzonki na targu. Dobrze się rozrastają, nawet bardzo dobrze, ładnie kwitną... Niestety nigdy żadnych pierwiosnków nie siałam, nie mam doświadczenia w tym temacie.

Magda,
Już coraz cieplej, coraz lepiej, prawda? Patrz, kalina koreańska zakwitła:

Obrazek

Dużo słońca nam wszystkim ;:3
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Czy to kalina z ubiegłego roku od T.? Jestem ciekawa Twojej magnolii Yellow Bird ;:65 Moja jedyna nadal uparta, zastanawiam się, czy jej czymś nie zasilić na wytworzenie pąków na przyszły sezon - tylko kiedy? Teraz czy trochę później? Jak radzisz?
Pierwiosnki to może ząbkowane? Dziś powinna dotrzeć przesyłka z pierwiosnkami (jeśli nie, to się bardzo zezłoszczę - rośliny przezimują w sortowni do poniedziałku...), jak się rozrosną, będzie co mnożyć :D
Udanego majowego! ;:196
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

A nie, Milenko, to jest ta wcześniejsza, którą roboczo zidentyfikowałam jako koreańską.

Angielska, od Tomszaka wygląda teraz tak:

Obrazek

za chwilę powinna już kwitnąć. Są pewne różnice w budowie kwiatu i terminie kwitnienia, więc chyba mogę powiedzieć, że mam dwie rożne.

Pierwiosnki - oczywiście, że ząbkowane, dziękuję Ci bardzo za przypomnienie. Co do magnolii - zasilenie nigdy nie zaszkodzi, ale pamiętaj, że czasem trzeba jednak poczekać na kwiaty, zwłaszcza u kwasolubów. Ja mam na przykład rododendrona, sadzonego w 2011, który chyba, tak mi się wydaje, powinien mieć w tym roku już jeden (tak, jeden!) kwiat.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Pamiętam, pamiętam, ale czasem naturę też trzeba wspomóc :D A przynajmniej nie zaszkodzi spróbować.
Strasznie mnie intryguje ta kalina na działce na zakręcie, przyjrzysz się kiedyś w wolnej chwili? Jeszcze kilka dni temu widziałam na niej czerwone owoce. Pewnie niedługo zakwitnie - jak wypatrzę, dam znać i poproszę Cię o wnikliwą ocenę :wink:
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”