Rudominkowe kolory

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rudominkowe kolory

Post »

No to wywołałaś mnie do tablicy! ;:306

1. Ta pierwsza różowa to Fascynation.
2. Ta druga to prawdopodobnie Bishop of Dover, ale nie jest to jego najlepsze wejście ;-)
3. Bardziej wygląda na Wittem niż Eveline, ale ode mnie jej nie masz, bo ani jednego ani drugiego nie miałam w zeszłym roku.
Snowflake się wyrodziła! Pokazuj jak jeszcze nie pokaże środka! :wink:
A ostatnia to nie Dagmara (trzeba podkreślić, że to nazwa robocza, bo Dagmara ma inną nazwę, ale mi nie znaną).
Ostatnia to Preference! Może coś pomyliłam ;:131

Gardenshow się po prostu zbiesił :evil: A taki on ładny! Mi też nie kwitnie :(

Cieszę się, że Ci wszystko tak ładnie kwitnie! :tan
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miłeczko, Ciebie to tylko daliami wywoływać :D
Dzięki za identyfikację moich nieznajomych. Ponieważ obie ciemnolistne kupiłam w tym roku wiosną na wystawie ogrodniczej, to pewnie w przyszłym pokażą na co je stać. Jeśli Twoje typy się sprawdzą, będę przeszczęśliwa :)
Niestety znaczniki wybladły i stąd zamieszanie - to pewnie ja pomyliłam. Sadziłam razem Garden show, Dagmarę i Preference. Jedna z nich okazała się Golden Scepter, druga Preference, trzecia raczej w tym roku nie zakwitnie...
Grunt, że ładnie kwitną :)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Aniu przyszłam się przywitać i co ja widzę - fanka daliowa z Ciebie ;:138
Miłka ma dar i umie przekonać do uprawy dalii a u Ciebie ładnie rosną więc sadź to będziesz mieć kolorowo od połowy lata do mrozów.
Odmianę Surprise Louise miałam wiele lat , az przyszła dziwna zima i te maluszkowe kłącza wyschły na wiórek . To nic , zrobiło się miejsce na inne.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p

Post »

Witam Cię Krysiu w moim kolorowym ogrodzie :) Coraz więcej osób lubi dalie - ja miałam z nich rezygnować ze względu na konieczność wykopywania i potem ponownego sadzenia, ale zamiast tego poszerzam kolekcję :;230 Anemonowe zauroczyły mnie ostatnio, ale coś mam z pojedynczymi kwiatami, bo takie róże też bardzo mi się spodobały ;:224

Najpierw ciąg dalszy dalii:
Ta moja prawie biała to faktycznie może być Wittem, bo obecne kwiaty mają coraz więcej fioletu:

Obrazek Obrazek

Snowflake - czy teraz lepiej się prezentuje? Ma mnóstwo kwiatów, mimo że jakieś podziemne zwierzątko wciąż ją podkopuje :evil:

Obrazek

Mystery Day ? lekko obgryziona :;230

Obrazek

I trochę różyczek:
William Shakespeare - tegoroczny zakup, jeszcze w tymczasowej doniczce, bo chciałam mieć pewność że to on

Obrazek

Abraham Darby

Obrazek

"urodzinowa" NN - ukorzeniła się w wazonie, kupiona w kwiaciarni w grudniu cięta, mam ją parę lat, dosyć chorowała, ale przesadziłam ją i pięknie rozkwitła :)

Obrazek Obrazek

żółta niska NN

Obrazek Obrazek

też NN, też żółta, ale wysoka i ma kształt kwiatu, który najmniej lubię u róż ;:224

Obrazek Obrazek

A następnym razem...będzie jesiennie :)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta żółta ostatnia róża jest piękna! Bardzo lubię takie kształty i kolory! I jest zdrowa, bo większość róż teraz jest "po przejściach" czyli po plamistości. Przynajmniej moich.
Ta żółta niska przypomina mi Friesię. Na razie jest niska, ale widzę, że ma tendencję do średniości :wink:
A Abraham Darby!!! ;:167 ;:173

Tak rzeczywiście dalia wygląda na Wittem!
Dalie mają różne kwiaty - i piękne i takie "be"! Te "be" to obcinam od razu, żeby roślina sie nie męczyła.
Moja Nuit d'Ete też mizerna w tym roku, niedawno zaczęła kwitnąć, puszcza dopiero drugiego kwiatka. :evil:
Miłka
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne rozchodniki. ;:215
Co do żywopłotów z "iglaków".
My w testujemy 2 rozwiązania:
- męża - 20 metrów Aureospicaty,
- mój - 15 metrów mieszanych.
Nie do końca da się je porównać, bo mają różne stanowiska i wiek, ale ...
Jednorodny (Aureospicata wymaga przycinania i tylko wtedy jest ładny, ze Szmaragdem byloby pewnie łatwiej) stanowi ładne tło i osłania przed nawiewaniem i świetnie gnieżdżą się w nim ptaki.
Mieszany też trzeba przycnać, a rośliny rosną w różnym tempie i niektóre wydają się mizerne przy sąsiadach. A są po prostu inne. Choć, rzeczywiście, jak nie sprawdziła się Aurea Nana, zastępiłam ja czymś innym. I nie rzuca się to tak w oczy. No i przy mieszanym trzeba uważać na rozmieszczenie, żeby nie zrobiły się dziury wynikające z różnego pokroju roślin. Za to jest atrakcyjny sam w sobie, nie tylko jako tło.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wykopałaś już dalie ? Bo moja (jedna tylko) akurat teaz najładniej kwitnie.
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p

Post »

Jeszcze nie, są obsypane kwiatami, mam nadzieję, że najbliższe przymrozki nas ominą i długo się nimi nacieszę ;:108 Zwłaszcza, że dalia Gardenshow właśnie rozwinęła pierwszy kwiatek ;:224
Miłko, te zdjęcia to były robione w lipcu chyba, dlatego takie ładne :) Ale teraz różyczki zregenerowały się po plamistości i znów wyglądają ładnie i kwitną :)
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Oj koleżanko coś cicho u ciebie.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p

Post »

Cicho, cichutko, bo kompletnie nie mam czasu na bieżąco pisać. Zdjęcia robię cały czas, ale przejrzeć je, wrzucić na serwer to już więcej spokoju potrzeba. Ale postaram się poprawić :)

Troszkę historycznie, bo po krokusach i irysach żyłkowanych zostały tylko liście ;:224

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Bardziej bieżące fotki już wkrótce :wit
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to pisz z doskoku :wink: Wiem jak to jest! Ale ja się sprężam, bo trochę traktuje to forum, jak dziennik prac i pamiętnik kwitnień ;:173
Krokusy piękne! U mnie jeszcze kilka kwitnie tych późniejszych!
Miłka
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p

Post »

Miłeczko, staram się jak mogę :) Ale zaraz obudzi się najmłodsza i nie wiem, czy nie będę tego wpisu kończyć w nocy :)

Tak więc szybciutko:
Wysadziłam już rozsadę sałat -różne rodzaje: rzymska, listkowa - zielona i czerwona, chyba nawet 4 staggioni jest :) Bób też już na miejscu, za tydzień, może dwa wysieję już do gruntu kolejną porcję.
Pomidorki już na tarasie, chyba od jutra będą zostawać na noc, dziś jeszcze je zabiorę, bo ma być tylko 3 stopnie.
W ogóle posiałam mnóstwo różności i wszystko jest na tarasie - część zupełnie na zewnątrz, część w namiociku foliowym. A są tam: fenkuł, por, seler naciowy, papryka słodka i ostra oraz: werbena patagońska i ogrodowa, petunia Bicola, nemezja, cynia, ogórecznik, chaber bławatek, dzwony irlandzkie, portulaka, dziewanna mix, gailardia, fasolnik egipski i pewnie parę innych :)

Obrazek

A jeśli chodzi o kwiatuszki w ogrodzie, to teraz królują pierwiosnki, sasanki, szafirki, hiacynty, magnolie i forsycje.

Trochę fotek? Proszę bardzo ;:3

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Niestety, hiacynty strasznie się kładą i muszą być podwiązane do palików, co urody im nie dodaje :(

Parę widoczków ogólnych

Obrazek Obrazek

różne różności

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I kosmita na zakończenie :;230

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Aniu takich dorodnych hiacyntów to ja dawno nie widziałam - brawo !!!
Nic dziwnego,że kładą się więc patyczki mile widziane. Ze swoich zrezygnowałam bo w pierwszym roku ładne ale potem ... lichoty ;:306
Ten kosmita to kto ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”