Ostrzenie noży do kosiarki
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
co kraj, to obyczaj. To co pokazałem to ręczna gumówka.
A nazwa taka dlatego, że tarcza początkowo była miękka sprawiała wrażenie gumowej.
Teraz już się takich nie stosuje ale nazwa pozostała.
Szlifierka kątowa posiada tarczę ścierną, która szlifuje płaszczyzną ścierną. Szlifierka kątowa z założoną tarczką metalową lub z tworzywa przecina materiał krawędzią i taką nazywa się gumówka.
Gumówką, nazywa szlifierkę kątową wiele regionów kraju. Poniżej kilka przykładów. Więcej w internecie pod hasłem "gumówka".
bron.iweb.pl :: Zobacz temat - Obróbka drewna ...
Moonforge: Płatnerstwo
Plexi - Forum.Dzikie.NET
A nazwa taka dlatego, że tarcza początkowo była miękka sprawiała wrażenie gumowej.
Teraz już się takich nie stosuje ale nazwa pozostała.
Szlifierka kątowa posiada tarczę ścierną, która szlifuje płaszczyzną ścierną. Szlifierka kątowa z założoną tarczką metalową lub z tworzywa przecina materiał krawędzią i taką nazywa się gumówka.
Gumówką, nazywa szlifierkę kątową wiele regionów kraju. Poniżej kilka przykładów. Więcej w internecie pod hasłem "gumówka".
bron.iweb.pl :: Zobacz temat - Obróbka drewna ...
Moonforge: Płatnerstwo
Plexi - Forum.Dzikie.NET
Jakub . . . . .
- Józef
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jakub..przeglądnąłem podane linki ale czytając taki tekst
Wyzynarka
Dremel
Jak nie masz nic z tych zeczy bo ja tez nie mialem ;p to jazda Gumówka (szlifierka kontowa) zaakladasz tarcze o malej srednicy i jazda tylko uwazaj zebys za mocno nia nie jechal bo ci sie farba bedzie czarniec od ciepla ;p. Albo daj do blacharza ale to juz nie bedzie twoj mod
nie sadzę żeby to pisał jakiś wybitny fachowiec.
Ja w branży metalowej pracuję od 30 lat i na codzień mam do czynienia z wszelkimi urządzeniami od wspomnianej ręcznej szlifierki po sterowane komputerem wypalarki i zaginarki..teraz np budujemy takie małe....

no cóż..człowiek uczy się całe życie.......
Wyzynarka
Dremel
Jak nie masz nic z tych zeczy bo ja tez nie mialem ;p to jazda Gumówka (szlifierka kontowa) zaakladasz tarcze o malej srednicy i jazda tylko uwazaj zebys za mocno nia nie jechal bo ci sie farba bedzie czarniec od ciepla ;p. Albo daj do blacharza ale to juz nie bedzie twoj mod

nie sadzę żeby to pisał jakiś wybitny fachowiec.
Ja w branży metalowej pracuję od 30 lat i na codzień mam do czynienia z wszelkimi urządzeniami od wspomnianej ręcznej szlifierki po sterowane komputerem wypalarki i zaginarki..teraz np budujemy takie małe....

no cóż..człowiek uczy się całe życie.......
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Jak dobrze, że powstał taki temat 
Rok temu kupiłam elektryczne nożyce do żywopłotu z dodatkowym sprzętem do cięcia trawy. I co? Leżą, bo noże się lekko "mijają" i nie dociskają dostatecznie tak, żeby ciąć. Dzięki temu albo nie łapią trawy, albo ją wyrywają. Żywopłotu jeszcze nie mam, więc nie cięłam. Gdybym miała gwarancję, to nie byłoby sprawy, ale kupiłam sprzęt tani, bo używany. I mam za swoje. Firma niby niezła (nie z tych najlepszych, raczej średnia półka), ale coś trzeba dokręcić czy dobić, a nie wiem za bardzo CO. Zdjęć nie mam, bo urządzenie wywiezione zostało na działkę, ale to model ASGATEC AK14,4 , coś podobnego do tych nożyc. Kto coś doradzi?

Rok temu kupiłam elektryczne nożyce do żywopłotu z dodatkowym sprzętem do cięcia trawy. I co? Leżą, bo noże się lekko "mijają" i nie dociskają dostatecznie tak, żeby ciąć. Dzięki temu albo nie łapią trawy, albo ją wyrywają. Żywopłotu jeszcze nie mam, więc nie cięłam. Gdybym miała gwarancję, to nie byłoby sprawy, ale kupiłam sprzęt tani, bo używany. I mam za swoje. Firma niby niezła (nie z tych najlepszych, raczej średnia półka), ale coś trzeba dokręcić czy dobić, a nie wiem za bardzo CO. Zdjęć nie mam, bo urządzenie wywiezione zostało na działkę, ale to model ASGATEC AK14,4 , coś podobnego do tych nożyc. Kto coś doradzi?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Nalewko mam dokładnie te same nożyce do cięcia żywopłotu.Nalewka pisze:Rok temu kupiłam elektryczne nożyce do żywopłotu z dodatkowym sprzętem do cięcia trawy. to model ASGATEC AK14,4
Kupiłam je 4 lat temu w Leroy i jestem z nich naprawdę zadowolona.
Dwa razy w sezonie jest cięty mój 15 metrowy żywopłot z brabantów i szmaragdów.
Albo jakiś spec ciął grube gałęzie i zniekształcił prowadnicę, albo w ogóle felerny towar; spróbuj zanieść do specjalistycznego warsztatu - niech ocenią koszt naprawy i przeanalizuj, czy warto ruszać. Tak jest z takim używanym sprzętem...Nalewka pisze:Jak dobrze, że powstał taki temat
Rok temu kupiłam elektryczne nożyce do żywopłotu z dodatkowym sprzętem do cięcia trawy. I co? Leżą, bo noże się lekko "mijają" i nie dociskają dostatecznie tak, żeby ciąć. ale coś trzeba dokręcić czy dobić, a nie wiem za bardzo CO. Zdjęć nie mam, bo urządzenie wywiezione zostało na działkę, ale to model ASGATEC AK14,4 , coś podobnego do tych nożyc. Kto coś doradzi?
Pozdrawiam. Jacek.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Ja nie jestem niezadowolona, ja jestem nieźle w...ona
Poszukam, jakiś serwis na pewno znajdę, taką mam przynajmniej nadzieję. A jeśli nie znajdę, to poszukam jakiegoś pana Kazia - złotej rączki ((nie urażając, rzecz jasna, żadnego z panów Kaziów być może obecnych na forum
).

Poszukam, jakiś serwis na pewno znajdę, taką mam przynajmniej nadzieję. A jeśli nie znajdę, to poszukam jakiegoś pana Kazia - złotej rączki ((nie urażając, rzecz jasna, żadnego z panów Kaziów być może obecnych na forum

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ostrzenie nozy do kosiarki
Nojm skromnym zdaniem naostrzyc noze do kosiarki mozna pilnikiem do metalu lub na szlifierce(albo stacjonarnej lub biaksem czyli szlifierka reczna katowa). gumowka to rodzaj tarczy ktora sie zakłada na szlifierkie (obojetnie czy na stacjonarna czy na katowa.Tak jak juz mowiłem noze mozna ostrzyc pilnikiem ko metalu lub szlifierka To tylko zalezy z jakiego materjału sa one zrobione Pozadne firmy robia noze ze pilnik jest za słaby nie skrawa ostrza>ale wjekszosci noze do kosjarki robione sa ze stali ktorą pilnik skrawa i przy braku szlifierki starczy pilnik 

ostrzenie nozy i nozyc
nozyce do zywopłotu najlepiej ostrzyc na szlifierce stacjonarnej mozna też ostrzyc na szlifierce katowej ale musi byc dobrze umocowana . Ale nie tylko wazne jest ostrze trzeba zwrocicuwage czy sie w nozycach do zywopłotunie poluzowała sie śruba. Jak ktos bedzie chciał dokładniej słuze swa pomoca