Ostrzenie noży do kosiarki

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

co kraj, to obyczaj. To co pokazałem to ręczna gumówka.
A nazwa taka dlatego, że tarcza początkowo była miękka sprawiała wrażenie gumowej.
Teraz już się takich nie stosuje ale nazwa pozostała.
Szlifierka kątowa posiada tarczę ścierną, która szlifuje płaszczyzną ścierną. Szlifierka kątowa z założoną tarczką metalową lub z tworzywa przecina materiał krawędzią i taką nazywa się gumówka.
Gumówką, nazywa szlifierkę kątową wiele regionów kraju. Poniżej kilka przykładów. Więcej w internecie pod hasłem "gumówka".
bron.iweb.pl :: Zobacz temat - Obróbka drewna ...
Moonforge: Płatnerstwo
Plexi - Forum.Dzikie.NET
Jakub . . . . .
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jakub..przeglądnąłem podane linki ale czytając taki tekst
Wyzynarka
Dremel
Jak nie masz nic z tych zeczy bo ja tez nie mialem ;p to jazda Gumówka (szlifierka kontowa) zaakladasz tarcze o malej srednicy i jazda tylko uwazaj zebys za mocno nia nie jechal bo ci sie farba bedzie czarniec od ciepla ;p. Albo daj do blacharza ale to juz nie bedzie twoj mod :D
nie sadzę żeby to pisał jakiś wybitny fachowiec.
Ja w branży metalowej pracuję od 30 lat i na codzień mam do czynienia z wszelkimi urządzeniami od wspomnianej ręcznej szlifierki po sterowane komputerem wypalarki i zaginarki..teraz np budujemy takie małe....
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
no cóż..człowiek uczy się całe życie.......
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Te zdjęcia przypominają niedokończone budowle w Blachowni koło Kędzierzyna.
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Basiu..to całkiem nowa budowa biopaliw we Wrocławiu.....
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

Józiu, jak ją zwał, tak zwał. W każdym razie wiadomo, o co chodzi. :-)
Jakub . . . . .
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

nemo56 pisze:ja ostrzę gumówką. Wystarczy na zwykły nóż.
Ale czy jest bezpieczne...?
Pozdrawiam Andrzej.
luc
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 lis 2006, o 06:54

Post »

Ja ostrzę pilnikiem. Jeżeli obie strony zostaną w miarę równo naostrzone to niewyważenie nie wchodzi w rachubę.Ostrzę tak juz 5 lat i nic się nie dzieje z kosiarką.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Jak dobrze, że powstał taki temat :)

Rok temu kupiłam elektryczne nożyce do żywopłotu z dodatkowym sprzętem do cięcia trawy. I co? Leżą, bo noże się lekko "mijają" i nie dociskają dostatecznie tak, żeby ciąć. Dzięki temu albo nie łapią trawy, albo ją wyrywają. Żywopłotu jeszcze nie mam, więc nie cięłam. Gdybym miała gwarancję, to nie byłoby sprawy, ale kupiłam sprzęt tani, bo używany. I mam za swoje. Firma niby niezła (nie z tych najlepszych, raczej średnia półka), ale coś trzeba dokręcić czy dobić, a nie wiem za bardzo CO. Zdjęć nie mam, bo urządzenie wywiezione zostało na działkę, ale to model ASGATEC AK14,4 , coś podobnego do tych nożyc. Kto coś doradzi?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Ja mój nóż do kosiarki daję do ostrzenia fachowcowi. :D
Ręczę, że robię to tylko dwa razy w sezonie a nie jak przewiduje niejedna instrukcja użytkowania kosiarki, że należy ostrzyć po każdym koszeniu. :D
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nalewka pisze:Rok temu kupiłam elektryczne nożyce do żywopłotu z dodatkowym sprzętem do cięcia trawy. to model ASGATEC AK14,4
Nalewko mam dokładnie te same nożyce do cięcia żywopłotu.
Kupiłam je 4 lat temu w Leroy i jestem z nich naprawdę zadowolona.
Dwa razy w sezonie jest cięty mój 15 metrowy żywopłot z brabantów i szmaragdów.
Awatar użytkownika
jakja
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Od: 10 lis 2006, o 16:38

Post »

Nalewka pisze:Jak dobrze, że powstał taki temat :)

Rok temu kupiłam elektryczne nożyce do żywopłotu z dodatkowym sprzętem do cięcia trawy. I co? Leżą, bo noże się lekko "mijają" i nie dociskają dostatecznie tak, żeby ciąć. ale coś trzeba dokręcić czy dobić, a nie wiem za bardzo CO. Zdjęć nie mam, bo urządzenie wywiezione zostało na działkę, ale to model ASGATEC AK14,4 , coś podobnego do tych nożyc. Kto coś doradzi?
Albo jakiś spec ciął grube gałęzie i zniekształcił prowadnicę, albo w ogóle felerny towar; spróbuj zanieść do specjalistycznego warsztatu - niech ocenią koszt naprawy i przeanalizuj, czy warto ruszać. Tak jest z takim używanym sprzętem...
Pozdrawiam. Jacek.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nalewko czy Ty przypadkiem nie kupiłas tych nożyc w TESCO w promocji :D :D :D
Moja koleżanka właśnie w ten sposób kupiła i też jest bardzo niezadowolona .
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Ja nie jestem niezadowolona, ja jestem nieźle w...ona :twisted:

Poszukam, jakiś serwis na pewno znajdę, taką mam przynajmniej nadzieję. A jeśli nie znajdę, to poszukam jakiegoś pana Kazia - złotej rączki ((nie urażając, rzecz jasna, żadnego z panów Kaziów być może obecnych na forum :)).
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
krytom
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 sty 2007, o 09:42

ostrzenie nozy do kosiarki

Post »

Nojm skromnym zdaniem naostrzyc noze do kosiarki mozna pilnikiem do metalu lub na szlifierce(albo stacjonarnej lub biaksem czyli szlifierka reczna katowa). gumowka to rodzaj tarczy ktora sie zakłada na szlifierkie (obojetnie czy na stacjonarna czy na katowa.Tak jak juz mowiłem noze mozna ostrzyc pilnikiem ko metalu lub szlifierka To tylko zalezy z jakiego materjału sa one zrobione Pozadne firmy robia noze ze pilnik jest za słaby nie skrawa ostrza>ale wjekszosci noze do kosjarki robione sa ze stali ktorą pilnik skrawa i przy braku szlifierki starczy pilnik :)
Awatar użytkownika
krytom
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 sty 2007, o 09:42

ostrzenie nozy i nozyc

Post »

nozyce do zywopłotu najlepiej ostrzyc na szlifierce stacjonarnej mozna też ostrzyc na szlifierce katowej ale musi byc dobrze umocowana . Ale nie tylko wazne jest ostrze trzeba zwrocicuwage czy sie w nozycach do zywopłotunie poluzowała sie śruba. Jak ktos bedzie chciał dokładniej słuze swa pomoca :)
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”