Szczepienie pomidorów

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Szczepienie pomidorów

Post »

Potrzeba matką wynalazków. :D Super sprawa. ;:215
mizuba
100p
100p
Od: 31 sie 2010, o 14:01

Post »

GRANIA - Oglądnąłem ten filmik o komorze do gojenia zaszczepionych pomidorów (healing chamber). Mogę przekazać Ci w punktach, co prezenter ma do powiedzenia:

- szczepki w komorze przebywają 0d 7 do 9 dni,
- przez dwa dni (48 godz.) są w całkowitej ciemności. Zapewniają to dwie ciemne zasłony zabierające po 50 procent światła,
- 3 a najlepiej 5 razy dziennie jest sprawdzana kondycja roślin,
- w czasie sprawdzania jest obniżana temperatura, bo w szklarni może być za gorąco, i dostarczane świeże powietrze (tlen),
- jak roślinki więdną, to włączany jest nawilżacz,
- po godzinie należy sprawdzić, czy roślinki się podniosły,
- można zamiast używać nawilżacza umieścić wodę na podłodze,
- najpierw przywracamy oświetlenie, a dopiero potem obniżamy wilgotność,
- trzeciego dnia zdejmujemy pierwszą ciemną folię,
- czwartego dnia drugą,
- od piątego dnia zaczynamy stopniowo obniżamy wilgotność, robiąc otwory w szczycie folii i uchylają folię na brzegach,
- zwiększamy wentylację do 7 dnia (jak są jakieś kłopoty do 9 dnia)
- po każdej zmianie warunków w komorze (zwiększenie oświetlenia lub wentylacji), po 1 godz. sprawdzamy efekt i ewentualnie interweniujemy,
- 7 dnia roślinki, które będą rosły żyją, pozostałe zamarły,
- ostrzeżenie: nie trzymać za długo w całkowitej ciemności i bardzo dużej wilgotności, bo zrazy zamiast się zrosnąć z podkładką wypuszczą korzenie przybyszowe.
Pozdrawiam, Jurek
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

mizuba pisze: - ostrzeżenie: nie trzymać za długo w całkowitej ciemności i bardzo dużej wilgotności, bo zrazy zamiast się zrosnąć z podkładką wypuszczą korzenie przybyszowe.
Było tak na jednym pomidorku.
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jurku, dziękuję za skrótowe, ale zrozumiałe tłumaczenie. ;:180
Na tak częstą kontrolę nie mogę sobie pozwolić. Tlenu też im nie wtłoczę.
O wypuszczających korzonkach przy zbyt dużej wilgotności, wspominała również Kozula na 1 stronie.
mizuba
100p
100p

Post »

Re Postu: Szczepienie w 'szparę'

Czas płynie i nasze siewki rosną intensywnie.

Jak łodyżki osiągną 4 mm grubości zaczną się nadawać do szczepienia metodą 'w szparę'. Ta metoda okazała się najłatwiejszą do przeprowadzenia, ze względu na to że manipuluje się roślinami stosunkowo dużymi.

Zachęcam zainteresowanych do przeprowadzenia prób szczepienia tą metodą.

W jednych z poprzednich postów pokazałem pierwszą szczepkę uzyskaną za pomocą tej metody.
Pomidorek ładnie rośnie i niżej pokażę kilka jego fotek ilustrujących opis metody szczepienia.

Do szczepienia potrzeba trzech narzędzi: ostrą, przełamaną na pół żyletkę, odcinek centymetrowej długości rurki o średnicy wewnętrznej 4mm wykonanej z miękkiego polietylenu (kupiłem w Obi) i plastikowy (bo lekki) spinacz do bielizny. Rurka polietylenowa powinna być rozcięta wzdłuż pobocznicy.

Podkładkę ścinamy na wysokości 2.5 - 4cm, zakładamy rurkę, rozcinamy pionowo łodyżkę podkładki na głębokość równą szerokości używanego ostrza żyletki plus 1mm, ucinamy zraz, na deseczce przycinamy go w klin (możliwie ostry), wkładamy zraz w szparę podkładki do lekkiego oporu, nasuwamy na połączenie rurkę i zaciskamy spinaczem do bielizny. Spinacz podpieramy wbitą w ziemie wykałaczką. Roślinę umieszczamy w komorze klimatyzacyjnej w celu zagojenia ran.

Pokazany niżej pomidor przeżył jako jedyny. Zaszczepione razem z nim cztery pomidory metodą japońską zastały zainfekowane i zamarły.

Pomidor po 8 dniach od szczepienia.
Obrazek

Obwisłe dolne liście można było usunąć (by zmniejszyć powierzchnię transpiracji). Dla mnie stan tych liści był sygnalizatorem przebiegu rekonwalescencji po szczepieniu, dlatego je zostawiłem.

Pomidor po wznowieniu wzrostu.
Obrazek

Dolne liści, które roślina przygotowywała do odrzucenia (brązowe, zaschnięte końcówki) odzyskały pełny turgor i rozłożyły się poziomo. Roślina jest gotowa do usunięcia spinacza i rurki.

Roślina po usunięcie spinacza, ale z rurką zakrywającą miejsce szczepienia.
Obrazek

Miejsce szczepienia po usunięciu rurki.
Obrazek

Widoczne jest dobre połączenie obu części roślin.

Gdy wróciłem do równowagi po klęsce, jakiej doznałem w trakcie szczepienia 56 roślin, wykorzystałem pomysły z mini burzy mózgów, w której radziliście jak uniknąć infekcji ran poszczepiennych.

Wymyłem pudło plastikowe środkami czystości odkażającym (domestos), wygotowałem płótno zapewniające zwiększenie wilgotności, zraszanie płótna przeprowadzałem za pomocą wody przegotowanej, wymoczyłem w spirytusie żyletkę i przeprowadziłem próbne szczepienie 6 roślin.

Trzy rośliny przeżyły szczepienie. Trzy zamarły, ale nie było infekcji - zgnitych ran i obumartych roślin w 4,5 dniu po szczepieniu. Rośliny zamierały przez 2-3 tygodnie. Przyczyną były prawdopodobnie różnice w grubości łodyg podkładek i zrazów.

W tym czasie 11 Koralików dorosło do szczepienia. Dziewięć roślin nadawało do szczepienia metodą 'w szparę'. Dwie pozostałe miały za cienkie łodygi. Jedną z nich zaszczepiłem metodą japońską, a drugą grubszą za pomocą rurki o średnicy wewnętrznej 2mm. Metodę tą przedstawiłem w jednym z poprzednich postów.

Szczepienie przeprowadziłem wczoraj. Rośliny umieszczone w komorze do gojenia prezentują się bardzo dobrze. Ale jest to dopiero pierwsza doba po szczepieniu.
Obrazek

Przy szczepieniu używałem tym razem zrazów z siewek pomidorów mojej selekcji. Jak pojawię się za 10 dni na Forum znowu 'na tarczy' , to nie będzie problemu, bo te pomidory bardzo dobrze znam. Nie będzie to tak bolało, jak poprzednio, gdy straciłem 15 - 20 odmian otrzymanych z Akcji Wymiany Nasion, w której brałem udział po raz pierwszy.
Pozdrawiam, Jurek
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Jurek- gratuluję konsekwencji i uporu ;:333

Dziękuję za fotorelację .Szczepienie "w szparę" wygląda obiecująco. 4 mm średnica łodygi powiadasz? Hmm,to już duże sadzonki i większy ból po stracie,jak operacja się nie uda :lol: Ale warto próbować ;:333
Na ostatnim zdjęciu zaszczepionego pomidorka widać,że łodyżka podkładki nie przylega dobrze do zraza. Ciekawa jestem,jak to miejsce będzie wyglądać po jakimś czasie. I chyba warto uważać,żeby to miejsce nie było mokre.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
mizuba
100p
100p

Post »

Posiadam nadmiar siewek z własnych nasion. Przygotowuję ponad 200 sadzonek. Około 100 wykorzystuję. Resztę rozdaję kolegom i sąsiadom. Tak więc jak się szczepienie nie uda, to znajomi dostaną mniej.
Pozdrawiam, Jurek
mizuba
100p
100p

Post »

Jako uzupełnienie foto-relacji przedstawię wyniki szczepienia 6 roślin przeprowadzone w warunkach zwiększonego poziomu sterylności. Niestety przyczyną zamarcia trzech szczepionych roślin nie były błędy techniczne, jak wcześniej myślałem, a jednak znowu infekcja.

Trzy pomidory, które przeżyły szczepienie i trzy porażone.
Obrazek

Usuwając klipsy z obumartych roślin zauważyłem, że zrazy są połączone z podkładką. Rośliny zamierały przez 2 tygodnie. Trzecia zamierająca jest jeszcze zielona.

Mam kilka pytań, na które nie znam odpowiedzi. Czy to jest jedna jednostka chorobowa zabijająca szczepki w 4-5 dni i w dwa tygodnie?. Czy to jest choroba grzybowa czy też bakteryjna?. Dlaczego połowa pomidorów przeżyła?.

Uzyskanie odpowiedzi na te pytania wymagają doświadczeń, które będę mógł przeprowadzić dopiero w przyszłym sezonie, bo skończyły mi się podkładki i już zaczynam myśleć o szczepieniu ogórków.
Pozdrawiam, Jurek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje 2 zaszczepione ,które przeżyły rosną nadal,chociaż słowo "rosną"jest lekkim nadużyciem.Są następni chętni do zabawy :) Obrazek Obrazek
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

U mnie totalna klapa, prowizoryczna szklarenka nie sprawdziła się, bardzo trudno było w niej utrzymać stabilne warunki i do tego każda inspekcja wiązała sie z poruszaniem zrazów. Trzeba się lepiej przygotować do następnej próby.
mizuba
100p
100p

Post »

Przykro mi się robi jak to czytam. Może jeszcze spróbujecie szczepienia 'w szparę'. Moje ostatnie szczepienie tą metodą, obecnie w trzeciej dobie po szczepieniu, wygląda bardzo dobrze. Byle znowu nie odbyło się to tak jak w starym porzekadle: 'miłe złego początki'.
Pozdrawiam, Jurek
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p

Post »

Z moich ostatnich dziesięciu, jeden zdechlak się trzyma, Kalman na Koraliku, już bez żadnej osłony. Jak przeżyje, wstawię fotkę.
W tym roku już odpuszczam. W następnym zacznę wcześniej.
Mam jeszcze wypasione dwie podkładki i chcę zaszczepić jak w filmiku, ale biorę się za to jak pies za jeża.
Nie wiem w jakich warunkach trzymać już po zabiegu. Chcę użyć taśmy do szczepienia drzewek.
Filmik:
.https://www.youtube.com/watch?v=c7y8TUC6CcM
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dlaczego odpuszczacie?Nie lepiej trenować całe lato i jesień,żeby być mistrzem za rok?
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p

Post »

Brak parapetów/ rozsady/, czasu, cierpliwości. W łazience siewki. Już trudno się poruszać, by czego nie strącić.
Zima długa, można będzie trenować.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po co czekać do zimy ;:202 .Już po ogrodnikach będzie luźniej. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”