Aprilkowy las cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz.6

Post »

Annes, tak się nie mogę doczekać kwitnących tulipanów w ogrodzie że kompensuję sobie to takimi w wazonie. Choć namiastka wiosny jaką lubię Obrazek

Wando, bergenia do zobaczenia...u mnie. Postaram się zrobić fotki, jak w szale sprzątania nie zapomnę. Kupiłam jesienią dwie doniczki, napchane rozbudowaną sadzonką. Miały jedną wadę - opuchlaki. Ziemię wyrzuciłam, sadzonki podzieliłam i czekam na efekt, więc jeszcze zdjęć nie mam. Te listki mają po 10-15 cm, poza tym niczym się nie różnią od tych dużych bergenii.

Nena, ja też cięłam hortensje, dość mocno w tym roku - nawet nie wiem dlaczego...obym nie zmarnowała. Na wszelki wypadek patyczki czekają na doniczki i będę ukorzeniać. Na razie tylko Limki i Anabelki. Jeszcze kilka zostało.
Jak mogłaś zapomnieć o cięciu hortek w stożek Obrazek
No nic to, skorygujesz w przyszłym roku ;:172
Nie pamiętam co wy tym Żabieńcu jest...zaraz będę Obrazek

Sabinko, u mnie też ciemierniki strasznie drogi ale jak się baba uprze...Dlatego kupiłam tylko dwa...

Daysy, ja lubię wszystkie zwierzaki ale przyznam że ostatnio Shelby jest na pierwszym planie, może dlatego że mniej bolą kolana jak na nich siądzie, niż jak próbuje siadać niemal 50-cio kilogramowy Golden ;:306
Nie mam pojęcia co z twoim barwinkiem jest nie tak. Może taka odmiana. Jak chcesz to mogę ci wysłać odnóżki swojego. Niemal 100% pewność że zakwitnie ;:170

Dorota, spoko spoko Obrazek wszystko jeszcze przed tobą

Saro, nie mam czasu robić zdjęć ale co te moje Futra wyprawiają to często łzy ze śmiechu lecą....

Margo, Justi - dziewczyny to żart z tą wertykulacją. Trawnik jest na to za młody, powyrywałabym go z korzeniami. Ja już dawno po grabieniu i sypaniu dolomitem ;:333 Ale bardzo dziękuję za czujność ;:4
A psina siedziała przede mną w trakcie wykładu o szkodach na rabatach i może tak się znudziła moim gadaniem. A że pod ręką miałam telefon, to przy okazji cyknęłam im kilka obrazków

Życzę wszystkim cudownego i pracowitego (ale bez przesady) weekendu, choć to dopiero czwartek, bo wreszcie możemy poczuć wiosnę taką jaka sprawia nam największą radość Obrazek
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, w Żabieńcu są iglaki,drzewka, azalie i rododendrony, a Justyna mówiła coś o hortensjach.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Jolu pamiętam twoje tulipany z zeszłego roku, wiem że się powtarzam ale uwielbiam oglądać u ciebie te poletka tulipanowe ;:215
Biszkopty tylko głaskać ;:167 powiedz czy nie broją w ogrodzie? Pamiętam moje psa kopał doły i robił sobie legowiska na rabatach, kochałam go ale to co robił nie potrafiłam mu wybaczyć i niestety ostatnie lata spędził w zagrodzie.
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu wiesz, że pierwszy weekend nie będę miała co robić, tzn. coś sadzić, przesadzać, oprócz oczywiścia grabienia :;230 .
Udanego słonecznego weekendu.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jolu, a może ta twoja bergenia to nie jest odmiana miniaturowa, tylko sadzonki były miniaturowe :;230 , czego Ci wcale nie życzę.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nena/Anka, sprawdziłam ten Żabieniec i chyba wiem o którą szkółkę chodzi. Byłam tam w zeszłym roku. Ceny dość kosmiczne. Ja na szczęście przez Górę Kalwarię nie muszę się przebijać za to przez całą Warszawę :;230
A byłaś w Obi? Widziałaś tamte hortensje?

Anym/Aniu, bardzo dziękuję. W tym roku tulipanów jest drugie tyle ;:170 Też podobał mi się efekt jaki udało mi się uzyskać. Mus to powtórzyć.
Zwierzaki, jak wszystkie, broją na potęgę. Ale ja ogród wydzieliłam z działki i mają tam wstęp wyłącznie w moim towarzystwie. Ale i tak mają ogromny plac do bieganie i wokół ogrodu. Co nie przeszkadza im czasem coś uszczknąć....jak odwrócę głowę. Ciekawe czy wykład przedsezonowy trafił do tych małych główek ;:224

Dorotko, samo grabienie to już praca bardzo ciężka. Wiem coś o tym. Plecy mnie bolały z tydzień po pierwszym dniu.

Wando, nawet tak nie żartuj Obrazek one mają inny kształt liści, taki bardziej wydłużony. Oczywiście fotki nie zrobiłam bo jak się wzięłam za czyszczenie i malowanie donic, to zrobiło się ciemno jak sobie przypomniałam.

Moja wczorajsza praca: malowanie terakotowych donic, odświeżanie po zeszłym sezonie
Obrazek

Obrazek

Obrazek A to są białe plastikowe osłonki. Prawda że niezbyt dużo się różnią?

Obrazek moje hortensje przetrwały noc, choć zapomniałam je schować. Może już nie będę musiała.

Obrazek

Zakupiłam sobie wczoraj Amanogawę na nową rabatkę. Kupiłam też w Biedrze rododendrony Purpureum Grandiflorum i Catawbiense Grandiflorum - znów czeka mnie sadzenie w weekend a planowałam skorzystać z aury Obrazek
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, April, cały miesiąc jest Twój ;:304.
Podoba mi się jednolita barwa donic, a biała w szczególności.
Czym je malowałaś?

Pozdrawiam i przesyłam upalne buziaki - ;:196 Jagi
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jolu donice pięknie pomalowałaś. ;:63 Niebieskie hortensje niesamowite, bardzo mi się podobają. Kolejne nabytki na rabaty i ból pleców gotowy. :) Rasowe ogrodniczki na leżaku mogą spędzić pól godziny, ale nie weekend. ;:306
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

April pisze: Nie wiesz co to jest? Jest wielkości dłoni. Często do mnie przylatują, choć jest ich malutko.
Jolu, jak każda "królowa" (dla niewtajemniczonych- taki tytuł z dopiskiem ptaków nadała mi Lisica), nie muszę za dużo wiedzieć ważne, że mam dobrego doradce. :lol:
A tak na serio to mój M. jest ornitologiem-pasjonatem i stąd znam nazwy odwiedzających mnie ptaków. Trochę tej wiedzy i mi się udziela, bo odgadłam co to za nieszczęsny ptak jest na Twoim zdjeciu, ale czekałam na werdykt znawcy.
To drozd śpiewak. I mnie odwiedza ten gatunek ptaków (jak dobrze. że mieszkamy przy lesie). Przepięknie śpiewa i zajada ślimaki ;:215 . Kiedyś obserwowałam jak rozbija ich muszle o kamienie w moim ogródku.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Donice super ;:333 i dużo ich. A co w nich będzie miało miejscówkę, czyżby hortensje?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

O co chodzi z tym ciachaniem w stożek?też mam hortki :wink: :wit
Masz jakieś kosmiczne ilości roślin i to pięknych ;:215
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Ładnie wyszły donice ;:108 Ja co dopadne to maluje na biało :;230
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy na was aura też ma zły wpływ? Nie chcę tu narzekać ale się usprawiedliwić bo głowa ciężka a ciało trzeba siłą zmuszać do aktywności Obrazek Nigdy nie byłam wulkanem energii a teraz nawet ta moja mizerna sadzawka z energią wyschła ;:199

Witam cię Jagi na urodzinach trwających miesiąc. Może ja tak zabalowałam i kaca mam teraz. Tylko czemu nic nie pamiętam Obrazek
Uwielbiam biel zaraz po niebieskim...malowałam pastą do bielenia drewna Starwax. Świetnie pokrywa terakotę już po pierwszym pociągnięciu pędzlem. Nie trzeba powtarzać. Tylko śmierdzi jak skunks, więc lepiej to robić na powietrzu.
Upał diabli wzięli, został wiatr który przyprawia o kaca bez alkoholu Obrazek

Soniu dziękuję ;:168 Niebieskie hortensje w białych donicach to dla mnie ideał kolorystyczny. Od trzech lat chodziło za mną to połączenie ;:306
Wyobraź sobie że położyłam się na leżaczek w sobotę. A co, wolno mi,.....na całe pół godzinki Obrazek Ale z robotą przesadziłam, trzeci dzień bolą mnie kolana...

Aniu, dziękuję za identyfikację drozda. M też ma takiego hobbystę ornitologa, który nam sporo ptaszków nazwał. Też się uczę na bieżąco w miarę napływających gatunków. A mamy ich coraz więcej :heja opłaca się stwarzać im dobre warunki.

Zuza, donice u mnie oblegane są przez róże. Tylko dwie udało się wywalczyć na hortensje. W sumie mam cztery donice z terakoty i sześć plastikowych osłonek w tym samym kształcie. Obliczyłam że muszę jeszcze dwie donice dokupić żeby zagospodarować wszystkie róże - bo hortensje wyszły przypadkiem Obrazek

Asma, Asiu hortki tnę tak żeby się nie pokładały. Środkowe, mocne pędy zostawiam dłuższe, a te po bokach krótsze. Powstaje stożek, kwitnący na każdej wysokości i wzajemnie się podtrzymujący.
Kosmiczne ilości roślin to by mi się dopiero przydały, żeby ogród wyglądał jak ogród. Na razie to masa wolnego miejsca i rabaty nieskoordynowane, z gołą ziemią. Ale przecież nie zrujnuję się w jeden sezon. Jeszcze budowy domu nie zakończyłam, a inni wygrali moje 40 baniekObrazek

Cześć Kasiu, czytam że mamy podobne pasje Obrazek Też maluję wszystko, od ścian przez płoty, deski, donice, meble....No nie wszystko, obrazów nie ;:122 żaden ze mnie artysta.

W weekend udało mi się pociąć i zasilić większość róż. Ręce i nie tylko mam jak po zabawie w beczce z trzema dzikimi kotami. Wczoraj pikowałam stipę. Rety jakie to wyzwanie. A myślałam że lobelia to szczyt moich osiągnięć ;:306

Czy wiecie że u mnie ciągle kwitną krokusy...

Obrazek

Obrazek

Obrazek i tulipanki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek zwykła bergenia, zaraz pokaże kwiaty które uwielbiam

A tu fotki dla Wandy z miniaturową bergenią. Wygląda mizernie bo jak pisałam, rozsadzałam ją jesienią. Ale chodzi o kształt i wielkość liści.
Obrazek

Obrazek mizerota ale zaraz zakwitnie

I na koniec inny kwiatuszek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ten ostatni "kwiatek" to jak ryś wygląda ;:215
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Aprilku :wit ale u Ciebie się dzieje ,u mnie donice po zimie wyglądają fatalnie ,u ciebie już piękne jak nowe ;:333
Kwiatuszek z futerkiem miziaty ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”