Budowa tarasu - kilka pytań

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
bejronix
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 kwie 2015, o 08:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Budowa tarasu - kilka pytań

Post »

Witam!

Planuję budowę tarasu. Taras ma mieć rozmiar 3,5m x 4,5 m (~16m^2) i być z jednej strony przymocowany do altany. Od strony wejściowej planuję dać pionowo 4 kantówki i na nie poziomo jedną długą kantówkę łączącą, na której opierać będzie się konstrukcja dachu. Konstrukcja dachu też miałaby się składać z 4 krokwi, na którą położyłbym płytę OSB, a na to papę. Jako że konstrukcja altany jest dość stara, to dla umocnienia postawiłbym pionowo dwie belki przylegająco do domku, na nie jedną łączącą (dodatkowo przykręciłbym ją do konstrukcji altany) i do tej belki przymocowałbym drugi koniec dachu.

Teraz moje pytania:

1) jakie grubości kantówek zastosować, czy wystarczy ilość taka jak rozpisałem?
2) na dach płyta osb czy lepiej mfp? Jaka grubość? Jaki spadek dachu (czytałem o tym jakoby 2% było wystarczające, inna wersja to 10%, sam już nie wiem)

Dorzucam poglądowy rysunek tego co planuję. Zielony kolor to obrys altany.

Obrazek

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p
Od: 28 mar 2014, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Budowa tarasu - kilka pytań

Post »

Witam
Jeżeli, ma być to taras . To trzeba zrobić ładnie.
Co do ilości słupów, to cztery za dużo. Ja robiłem wiatę 9m x 5m. Na dziewięciu metrach dawałem 3 słupy 16cmx16cm.
Jak bym robił takie coś dla siebie, wyglądało by to tak.
Trzy słupy 12 cm x 12 cm, połączone to płatwią (kantówka )12 x 12. Na dach krokwie co najmniej 7 x 14 cm, w odstępach max co 80 cm, na to (wersja z krokwiami na wierzchu) płyta osb 0,8 cm może 1 cm, folia paro przepuszczalna, kontrłata min. 20 mm i łata 32 mm. Przykrycie blacho- dachówka, bardziej pasuje na taras niż trapez.
Ja bym nie pchał się w żadną papę na dach, nie mam do tego zaufania, a po za tym wygląda, jak pół tyłka za krzaka ;:306
A tak nawiasem, do czego ma ta taras służyć ?
Bo jeżeli do gościny, a raczej na pewno, to obowiązkowo wszystkie słupy i krokwie strugane i możesz jakąś rzeźbę trzasnąć ;:215
Jak ktoś trafi szóstkę w Totka, to niech mi kupi Hondę CBF 1000, lub w ostateczności CBF 600 S :)
Ten sprzęt śni mi się po nocach.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Budowa tarasu - kilka pytań

Post »

Zamiast płyty OSB wybrałbym jednak podbitkę, boazerię. Mozna kupic w cenie 25zł/m2. Będzie dużo ładniej wyglądać niż płyta OSB.

Słupy zrobiłbym z belek 12x12 cm lub lepiej grubsze. Natomiast krokwie, gęściej, co 80 cm o wymiarach 7(6)x14 cm. Płatew za to spokojnie zrobić 8x12 (lub 14, dobrze będzie wyglądać gdy będzie podobnej wysokości jak krokiew). Olej papę, daj blachodachówkę (przy spadku pow. 30%). Chyba że to będzie dachówka bitumiczna. Ale pytanie, co masz na dachu altany?
Jeśli konstrukcja altany słaba, to postaw jednak słupy, ale nie szerzej niż 3 m. Czym masz krytą altanę? Warto dać taki sam materiał na dach - by to jednak ładniej wygladało.

Aha, opisywana konstrukcja to wiata.altana a nie taras......
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”