Moje Arboretum cz.2
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje Arboretum cz.2
Karolina,
jeżeli magnolie kupowałaś wczesną wiosną to sprawa jasna.
One mają wrażliwe na mróz korzenie.
Jeżeli nie były zadołowane wraz z doniczką na zimę, to im korzenie szlak trafiał.
Taka magnolia potrafi jeszcze zakwitnąć resztkami sił, wypuścić listki (takie małe i drobne) a po najdalej 2 miesiącach zamiera.
dlatego najlepiej dyskretnie wyciągnąć sadzonkę z doniczki i obejrzeć korzenie - jeżeli są jasne i jędrne to znaczy, ze są zdrowe i prawidłowo zimowane.
Jeżeli są ciemne i podgnite to znaczy, że zmarzły i drzewko uschnie.
jeżeli magnolie kupowałaś wczesną wiosną to sprawa jasna.
One mają wrażliwe na mróz korzenie.
Jeżeli nie były zadołowane wraz z doniczką na zimę, to im korzenie szlak trafiał.
Taka magnolia potrafi jeszcze zakwitnąć resztkami sił, wypuścić listki (takie małe i drobne) a po najdalej 2 miesiącach zamiera.
dlatego najlepiej dyskretnie wyciągnąć sadzonkę z doniczki i obejrzeć korzenie - jeżeli są jasne i jędrne to znaczy, ze są zdrowe i prawidłowo zimowane.
Jeżeli są ciemne i podgnite to znaczy, że zmarzły i drzewko uschnie.
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Magnolie są przepiekne, życzę, żeby pięknie kwitły. Ja się na nie nie decyduję z obawy o nieumiejętność okrywania drzewka na wiosną. Za to stokrotki 

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Ja magnolię mam w ogrodzie jedną ze względu na rozmiary ogrodu i skubanica nie chce zakwitnąć. Co rok czekam z niecierpliwością a tu wciąż nic 

- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zuza-ile latek ma magnolia?może za młoda 

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Magnolia gwiaździsta super zakup!! Ja już nie mam miejsca na nią .A i druga w ogrodzie już zaczyna ci kwitnąć
Wiosenne kolorki to takie pozytywne bodźce dla człowieka, prawda??

Wiosenne kolorki to takie pozytywne bodźce dla człowieka, prawda??
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Aniu magnolie to najpiękniejsze drzewa kwitnące, mam ich teraz już 8 , a 7 kwitnie
uwielbiam je, zresztą ja wszystkie kwiatki uwielbiam 

- karolacha
Madziu a to masz całkowita rację z tymi magnoliami. 3 x kupowałam wiosną , jakieś rachityczne kwiatki były, ale myślałam ,że to wiosna, potem się rozpędzi. Ale stopniowo zamierały i po ok 2 m kończyły żywot--- mądrego to i miło posłuchać. Wczorajsza za 65zł jeszcze w donicy, będę wiedziała jak posadzę jutro, ale pewnie historia się powtórzy, ale będę już wiedziała w czym rzecz. Nie odpuszczę i kupię jesienią jak będzie <żywa> ale i tak musze tę białą, gwiaździstą mieć . Dzzięki Madziu za ważne informacje 
-- 13 kwi 2015, o 19:28 --
Ewka, ja tam żadnych magnolii nie okrywałam na zime, tylko jak źle wiosną kupiłam to moja wina czy głupota, alem po instrukcji Madzi będę już mądra . A to piękne drzewo

-- 13 kwi 2015, o 19:28 --
Ewka, ja tam żadnych magnolii nie okrywałam na zime, tylko jak źle wiosną kupiłam to moja wina czy głupota, alem po instrukcji Madzi będę już mądra . A to piękne drzewo

- karolacha
Zuza jak magnolię kupi się małą , to niestety długo się czeka aż zakwitnie
ale za to jaka radość 
-- 13 kwi 2015, o 19:32 --
Mati może i one łatwe w uprawie, jak się odpowiednią kupi--też już wiem jak kupować

-- 13 kwi 2015, o 19:32 --
Mati może i one łatwe w uprawie, jak się odpowiednią kupi--też już wiem jak kupować

- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Karolinko, Madzia ma rację z tymi przemarzniętymi korzeniami. Wiosną przychodzą sadzonki do sklepów i stoją na dworze, jeśli nawet w szkółce przetrwały zabezpieczone to w sklepie mogły zmarznąć. A z wyciąganiem roślin z doniczki nie ma co się czaić. Ja zawsze tak robię. Często bywa że roślina jeszcze wygląda całkiem dobrze a korzenie przemarznięte, a w środku lata często przelane.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
8 magnolii
Ja ma jedną i tak musi zostać, działka za mała na duże drzewa i wszystkie chciejstawa..I ta mnie tez cieszy

Ja ma jedną i tak musi zostać, działka za mała na duże drzewa i wszystkie chciejstawa..I ta mnie tez cieszy
- karolacha
Bea no nie wiem co będzie z tymi relacjami z magnolio-oglądania , pokazują ,że kiepska ma być pogoda--chyba się zapłaczę
ale jeżeli nie będzie gradobicia to i tak pojadę 

- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Jak trafisz na magnolie ze szkółki Zymona to masz gwarancję że się przyjmie i szybko zakwitnie. Po warunkiem że trafisz na świeżą dostawę. Takie półkowniki w sklepie są często przelane, po wsadzeniu do gruntu chorują.
- karolacha
Danusiu a widzisz, madry Polak po szkodzie
szkoda ,że nie miałam tej wiedzy zanim zapłaciłam kolejne 65zł za magnolię--ale może będzie udana
pobożne życzenie 
-- 13 kwi 2015, o 19:48 --
Aniu moja działka też mała i właśnie dlatego sadzę drzewa, bo one zajmują tylko tyle co pień drzewa, a pod nimi można jeszcze sporo posadzić. natomiast rabatki kwiatowe właśn ie zajmują sporo miejsca i sporo pracy

-- 13 kwi 2015, o 19:48 --
Aniu moja działka też mała i właśnie dlatego sadzę drzewa, bo one zajmują tylko tyle co pień drzewa, a pod nimi można jeszcze sporo posadzić. natomiast rabatki kwiatowe właśn ie zajmują sporo miejsca i sporo pracy

- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Może mimo wszystko pogoda dopisze
Aż 8 magnolii - ależ uroczo!

Aż 8 magnolii - ależ uroczo!

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
No to teraz jesteśmy trochę mądrzejsze Karolciu co do magnolii.Może i ja się jeszcze na nią skuszę po raz trzeci
Tylko ,że ona potrzebuje słonka a ja mam pół cienisty ogródek