Po wysadzeniu z donic dalie są w lekkim szoku i dochodzą do siebie dopiero po ok 2 tygodniach. Często takie z donic są lekko wybiegnięte i łamliwe. Ja wsadzam do donic tylko zagrożone wyschnięciem karpy. W tym roku mam jedną
Dalie wymagania,problemy - cz.3
- takasobie
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dalie - cz.3
Co roku ta sama dyskusja! 
 Jasne, że można w donicach podpędzić! Tylko, czy jest sens? Taką urośniętą można dopiero wsadzić do gruntu po 15 maja. A same karpy ok 20-25 kwietnia. 

Po wysadzeniu z donic dalie są w lekkim szoku i dochodzą do siebie dopiero po ok 2 tygodniach. Często takie z donic są lekko wybiegnięte i łamliwe. Ja wsadzam do donic tylko zagrożone wyschnięciem karpy. W tym roku mam jedną

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6

Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
To jednak pozostanę przy moim tradycyjnym sadzeniu początkiem maja.  

Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;

- 
				Volvosia
 - 100p

- Od: 3 kwie 2013, o 16:19
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Dzisiaj 4 zasypałam ziemią w donicach, w których zimowały i do tunelu. Pozostałe 5 dalej siedzą w piwnicy.

Asia

Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;

- alicjad31
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

No, 
  ja z donicami tylko raz miałam do czynienia i ostatni ,dlatego ,że albo ja nie potrafię ,albo ..........., nie wiem co źle zrobiłam bo mi w donicach nie zakwitły .

Pozdrawiam  Alicja

- ewa2019
 - 1000p

- Od: 6 sty 2012, o 21:42

Z taką ilościąbaxiowa pisze:To jednak pozostanę przy moim tradycyjnym sadzeniu początkiem maja.
Pozdrawiam Ewa

- rys11
 - 200p

- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
 - Kontakt:

Witaj ADEK 13!
Jak na pierwszy raz to karpy dalii masz znakomite i jaki duże! Śmiało możesz je podzielić, lecz z tego co widzę i piszesz to już masz w ziemi.Ja chcę zacząć sadzić karpy po 15-tym kwietnia!

Jak na pierwszy raz to karpy dalii masz znakomite i jaki duże! Śmiało możesz je podzielić, lecz z tego co widzę i piszesz to już masz w ziemi.Ja chcę zacząć sadzić karpy po 15-tym kwietnia!
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)

- Adek13
 - 200p

- Od: 11 kwie 2013, o 23:07

Witam. Myślałem nad tym czy je podzielić ale nie miałbym dla nich miejsca. Przyrost karp to zasługa ziemi kompostowej + podlewanie tylko i wyłącznie deszczówką. Jak widać to im służy  

Faktycznie karpy bardzo ładne, moje po kilku latach nie wyglądają tak jak Twoje 

Pozdrawiam, Magda

Witam. Ja też nie wiem czy już mogę wsadzić dalie do ziemi. Póki co nadal zalegają w piwnicy.
W Gdańsku pogoda płata figle. W weekend grad padał. Sama nie wiem czy czekać już.

W Gdańsku pogoda płata figle. W weekend grad padał. Sama nie wiem czy czekać już.
Ja ze swoimi poczekam jeszcze około 2 tygodnie kiedyś posadziłam dość wcześnie ładnie wzeszły a w połowie maja dopadły je przymrozki mam nauczkę że nie ma co się spieszyć.

- 
				Nanna
 - 0p - Nowonarodzony

- Od: 30 mar 2015, o 22:29

Witam, mam pytanie odnośnie przechowywania karp. Zakupiłam kilkanaście odmian na giełdzie, wszystkie pakowane w foliowe woreczki z dziurami, w środku z ziemią i trocinami. Przeleżały na balkonie (zabudowanym, ok 5-10C więcej niż na zewnątrz) noc jednak zauważyłam że zaparowały w środku, pootwierałam więc paczuszki, wywinęłam brzegi żeby odkryć korzenie jak najbardziej i poukładałam w skrzynce. Czy mogą doczekać tak końca kwietnia? Dzisiaj rano na balkonie było 15C, nie wiem czy to nie za ciepło, ponieważ pisaliście, że karpy powinno przechowywać się w temp 3-8C...Piwnicę też mam dość ciepłą, więc odpada. Może powinnam uchylać okna na balkonie, żeby obniżyć temperaturę? Z góry dziękuję za wszelkie rady 

Pozdrawiam, Natalia ;)

- Pawel42
 - 500p

- Od: 6 maja 2014, o 12:36
 - Kontakt:

Moje dalie z karp,pędzone w doniczkach żeby mogły szybciej "wystartować" na rabacie.Jest to odmiana "Bluesette" i "Melody Allegro". 

Paweł 
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/

Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
- aledra7
 - 1000p

- Od: 21 paź 2008, o 14:17

Czy pojedyncze bulwy dalii o wielkości około 10-15cm zakwitną w tym roku? Co myślicie?