Różyczki u Ewki

Zablokowany
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różyczki u Ewki

Post »

Karolinko, obawiam się, że 50 worków okaże się ilością niewystarczającą. Jeszcze nie wszystko obsypałam, a worków ubywa. Wydaje mi się, że gruba kora jest mniej wydajna niż średnio czy drobno mielona, więc potrzeba jej więcej. Za to efekt znakomity.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Cudnie ! A ten zapach ;:215 Słyszałem że pod róże nie dajemy kory ? :shock: ;:14
Ja mam korę i muszę dokupić gdzieś w maju z 4 worki tylko że mam kury ;:145 i na tej mojej pierwszej rabatce z różami są na razie kamienie póki róże się nie rozrosną bo kury !
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mateuszu, moja przygoda różana nierozerwalnie związana jest z korą. Posadziłam pierwszą różę , obłożyłam wokół korę i pozwoliłam rosnąć. Kora nie dopuszcza do szybkiego wysuszenia ziemi przy róży, nie pozwala chwastom na zbyt intensywny wzrost i ma walor estetyczny. Zapewniam, że obecność kory wpływa pozytywnie na róże.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

A podobno zakwasza ?
Ale jednak skuszę się na więcej tej kory :D a jak z grabieniem na jesień ?
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Ewciu, przyszłam z rewizytą :wit .
Wpisuję i się i obiecuję dłuższy spacer po Twoich włościach w najbliższym czasie.
Działasz z rozmachem ;:333 .
Lubię wysypane korą rabaty. Estetyczne i praktyczne.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko - zapraszam i witam.
Mateuszu - z kory robię na zimę kopczyki dla róż, to bardzo praktyczne. Część kory oczywiście przetrwa do nastepnego roku, ale już nie jest tak piękna, tak pachnąca lasem, więc co rok - nowy zakup.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"Wiosna, wiosna, wiosna ach to ty" - śpiewał kiedyś M. Grechuta. Dziś na ogrodzie śpiewałam sobie tę piosenkę

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
beatris
200p
200p
Od: 16 mar 2008, o 15:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piekna wiosna, ja mialam w tamtym roku kore, ale ogrodniczki niemieckie niezbyt sa za.
Podobko wyciagaja caly pokarm, a u mnie dodatkowo byla plesn .-(
"Wer mit seinem Garten schon zufrieden ist, hat ihn nicht verdient!" Dr. Karl Foerster
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czytałam, że kora sosnowa, czyli z drzew iglastych jest dobra. Co prawda nie wiem czy ona jest przekompostowana ( ta jest lepsza) czy też nie. Nie mam miernika, który określiłby pH mojej kory. Może warto to zrobić? Do tej pory nie narzekałam na rozwój moich róż ( odpukuję w niemalowane), a wręcz przeciwnie.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiosenne porządki:
Zakulkowałam Abrahama:

Obrazek

M. postawił kilka pergoli ( wys. od ziemi 2,3- 2,4 m, szer. 90 cm).Pierwsza z przeznaczeniem na Santhanę, drugą miała dostać Jasmina, ale postawiliśmy ją przy Mini Eden Rose. Obawiam się jednak, że dla Edenki potrzebuję czegoś szerszego.

Santhana- w tym roku będzie miała 2 latka. Teraz ma 2 długie pędy i kilka krótszych. Trzymam za nią kciuki. Marzy mi się duży krzew o czerwonych kwiatach.

Obrazek

Mini eden rose - im dłużej patrzę, tym większa pewność mnie ogarnia, że ona potrzebuje czegoś szerszego.

Obrazek
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewunia kora jest super ,ja wszystkie róże koruje ,bardzo ładnie rosną nie narzekaja i mają długo wilgotno nawet w pełnym słońcu ;:333 Wiosna u Ciebie już piękna ;:167
Widzę dużo zakulkowanych róż w tym roku u Ciebie ,ale będzie się działo już się nie mogę doczekac ;:65
Pergola do Mini Edena może wcale nie jest zła, tylko spróbuj różę wokół niej owijać ,ja tak robię z Mme Isaac P.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj pięknie u Ciebie, ile juz kolorów, a z korą wszystko tak schludnie, czysto ;:138 Ale u mnie z pod kory z czasem tez wychodziły chwasty i dałam sobie spokój :lol:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Też od kilku lat sypię korę na rabaty i róże jakoś nie narzekają, rosną, kwitną i wilgoć dłużej się utrzymuje. Chwasty wyłażą, ale znacznie mniej i łatwiej się ich pozbyć ;:108
Super wyszły Twojemu M pergole, bardzo dobre mocowanie, na pewno będzie stabilne ;:333
I muszę pochwalić ślicznego psiaka..., jak długo go masz?
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ernest jest z nami od 4 lat. Stał się pełnoprawnym członkiem naszej rodziny. Wczoraj ladaco poszusował na róże, łamiąc nowoposadzonej dwa pędy. Płotek majacy je zabezpieczyć już czeka, by M. go postawił. Może uda się ochronić łapy pieska od kolcy róż, a róże od psa?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj to masz Ewuniu radosnego psotnika w domu , a przy okazji "pomocnika" różanego :wink: Sporo pracy z rozsypywaniem kory ,ale do mnie osobiście kora nie przemawia .Gdybym ja rozsypała u siebie może w ogóle nie musiałabym podlewać mojego ogródka .Wciąż się nad tym zastanawiam tylko niektórym roślinom byłoby zbyt mokro .Raz nawet zastanawiałam sie na zrębkami .Też parę róż zakulkowałam LO i Apenfee jestem ciekawa efektu.Przygięłam także jeden pęd Westerlanda i 2 pędy The Pilgrima
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”