Jagoda kamczacka cz. 2
- Aquaforta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jagoda kamczacka cz. 2
To zależy od odmiany- rosyjskie (sinoglaska, czelabińska) kwitną. Karina ma dopiero małe pączki, zakwitnie za jakieś dwa tygodnie jak będzie ciepło 

Pozdrawiam
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W tym roku wyraźnie widać że te rosyjskie odmiany nie zapylą naszych. U mnie ruskie kwitną a na Wojtki muszę poczekać z 10 dni minimum.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 50p
- Od: 8 paź 2013, o 13:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Właśnie jeszcze przed chwilą sprawdzałem. Wszystkie rosyjskie zaczęły dziś kwitnąć (chyba że rano miały zwinięte kwiatki). A jakieś trzy dni temu sinogłaska miała dwa kwiatki. Wszystkie polskie (wojtek, czarna, brązowa i zielona) mają dopiero pąki.
------------------------------------------
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam.
vaster jaki masz zapylacz do jagody brązowej i zielonej ? jak smakują owoce ? myślę kupić parę sztuk tego wynalazku
I jeszcze jedno pytanko co lepiej będzie posadzić w międzyrzędzia koniczyne czy trawę ? tak aby nie zaszkodziłajagodzie
vaster jaki masz zapylacz do jagody brązowej i zielonej ? jak smakują owoce ? myślę kupić parę sztuk tego wynalazku

I jeszcze jedno pytanko co lepiej będzie posadzić w międzyrzędzia koniczyne czy trawę ? tak aby nie zaszkodziłajagodzie
-
- 50p
W zasadzie wszystko co mam, to wymieniłem. Nawet nie miałem pojęcia że polskie odmiany mają takie opóźnienie w stosunku do rosyjskich. W tamtym roku na wiosnę zasadziłem czelabinkę i wołoszczebnicę, popróbowałem pierwszych owoców i dały się zjeść (jedne były całkiem smaczne - które to były niestety nie wiem, pomieszałem sadzonki) więc na jesieni dosadziłem resztę.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Aquaforta
- Kontakt:
Też uważam, że jako pierwsze najwcześniejsze owoce są fajne. Jak uda im się zahaczyć z dojrzewaniem o truskawki są pyszne mixowane razem lub w dżemiku truskawkowo-jagodowym - palce lizać 

Pozdrawiam
Ja mam odmiany późne i nie mogę się zdecydować jakie kupić wczesne
- Aquaforta
- Kontakt:
Najwcześniejsze są rosyjskie- kup ze trzy krzaczki, każdy innej "nazwy" i za rok zobaczysz jak wcześnie startują z kwitnieniem 

Pozdrawiam
Moje jagody w pełnym rozkwicie 

Moja kamczatka też zakwitła, chciałbym ustalić odmianę jak to można zrobić ?
-
- 50p
Boggi jedyne co chyba można ustalić na chwilę obecną, to to że to odmiana rosyjska. Patrząc na to, co jest w naszych stronach sprzedawane, może to być duet, atut, czelabinka, wołoszczebnica. Wojtek, zielona, czarna, brązowa jeszcze nie kwitną.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Od zeszłego roku mam dwie jagody;Duet i Karinę.Jak myślicie,czy warto dokupić Amphorę lub Tundrę?? Czy one są dość słodkie??
Pozdrawiam Ewa
jakoś nie przemawiają do mnie rosyjskie odmianyAquaforta pisze:Najwcześniejsze są rosyjskie- kup ze trzy krzaczki, każdy innej "nazwy" i za rok zobaczysz jak wcześnie startują z kwitnieniem

- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam kilka, i żadna nie ma słodkich owoców.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Jeśli chcecie sprawdzić smak to polecam z zakupem poczekać do owocowania. W sklepach bardzo często zostają sadzonki które mają owoce - można skosztować i organoleptycznie smak wypróbować