Działka na Kaszubach - 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka na Kaszubach - 2014

Post »

Jaguś i Ewo - dziewczyny kochane - oczywiście, że to jest Gęsiówka macedońska! Jak tylko przeczytałam - to od razu mi się przypomniało. Miałam tam wetknięty w ziemię znacznik, ale zaginął po inwazji kretów na tę część białej rabatki.

Teraz jeżdżę wolno, bo zaglądam ludziom w ogródki ;:224. - Jaguś to bardzo dobrze, że jeździsz z rozsądną prędkością ale może lepiej obserwuj drogę a nie ogródki ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
alka
200p
200p
Od: 3 paź 2006, o 23:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu to faktycznie gęsiówka macedońska, odmiana 'Variegata' lub 'Old Gold', teraz zbyt dobrze nie widać. Nie wiem z której brałaś, mam obie obok siebie.
Pozdrawiam, Ala
Mój ogród - Alka
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Uderz w stół...Alka się odezwie ;:306 .
Mam taką zwykłą z zielonymi listkami.

Przyznam się, że też panicznie boję się siedzieć na fotelu pasażera :oops: .
Nigdy nie miałam zapędów rajdowych.
Ale podobnie jak Jaga, lubię się rozejrzeć.

Pozdrawiam przedświątecznie ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysieńko - a mnie urzekły te dwa śliczne i - widać - bardzo szczęśliwe kotki.
Cudne to zdjęcie. Zupełnie jakby specjalnie usadowiły się do pozowania, a przecież wiem dobrze, że niełatwo sfotografować te ruchliwe zwierzaczki. ;:433
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj posiałam ostatnie nasiona przeznaczone do wysiewu "domowego" - jest to świecznica. Zakup spontaniczny...najpierw kupiłam a potem doczytałam, że kiełkuje po upływie roku ;:223 No ale skoro się powiedziało A.....to teraz poczekamy 12 miesięcy, a co tam.....wszak cierpliwość cnotą ogrodnika
Wczoraj posiałam astry (cztery rodzaje) i szarotkę alpejską. I tu mam nadzieję, że kiełkujące roślinki zobaczę nieco wcześniej niż po upływie roku :wink:
----------------------------------------------------------------------

Alu - to raczej będzie Variegata a przynajmniej tak mi się wydaje...

Justynko - taką zwykłą gęsiówke mam od lat, chyba jeszcze z poprzedniej działki przyjechała na Kaszuby. Tę Variegata dostałam w ubiegłym roku...od Alki właśnie :D

Lucynko - faktycznie koty na działce czują się jak w siódmym niebie :lol: Kocury spędzają całe dnie na dworze, koteczka raczej wewnątrz, to wysoce udomowiony kot ;:306 Na zdjęciu Fidel czai się na Bubeczka i zaraz wyskoczy na niego zza krzaczka.
Już niedługo spakujemy manatki i zwierzynę i pojedziemy na wieś na calutkie lato, oj doczekać się nie mogę i liczę dni do wyjazdu. Co prawda niedawno liczyłam tygodnie a jeszcze wcześniej miesiące...czyli nie jest źle!

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Fotki już trochę nieaktualne - bo jeszcze przedświąteczne. Mam nadzieję, że wkrótce będą "świeże" bo wybieramy się na weekend ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marysiu - Twoje fotki ciągle jeszcze są aktualne, było zimno i nic się przez tydzień na pewno nie zmieniło w pokazanych kwitnieniach. Ewentualnie zakwitło coś nowego. ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

O ile się nie mylę, pozostało Ci jeszcze około trzech tygodni.
Jakoś dasz radę.
Widzę, że Twoje ranniki rosną, aż szumi.
Ciekawe, czy wydadzą siewki?
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Podziwiam Twój zapał do siania. Ja co prawda uwielbiam kupować nasiona, ale z sianiem to już gorzej. Chociaż czasem coś mi się uda :wink: A tak na marginesie czy czasem nie obiecałaś mi jakowyś nasionek? I co to mogło być?!
Też należę do tych, którzy nie przepadają za szybką jazdą.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko - już niedługo się przekonam...zaraz po śniadaniu wyruszamy na działkę. Jak będzie taka fajna pogoda jak zapowiadają - to zostaniemy do niedzieli :D

Madziu - wytrzymam! Ale te ostatnie dni dłużą się najbardziej. Jak pisałam wyżej gdzieś za godzinkę-dwie wybieramy się na Kaszuby :tan
Dookoła ranników postanowiłam ułożyć kamyczki i nie grzebać w tym miejscu pod żadnym pozorem. No i podlewać systematycznie - bo one lubią wilgoć....

Izo - zabij mnie - nie pamiętam co Ci mogłam obiecać ;:223 Jak wrócę z działki to pogrzebię w zeszłorocznych postach - może uda się odszukać...Skleroza ech skleroza...
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Marysiu ;:196 widzę, że wybierasz się na działkę. Czy kocia ferajna też tam jedzie ?
Przyznam się, że ja lubię szybciej jeździć ale sama. Za to denerwuję się szybką jazdą, gdy jadę jako pasażer.
Jednak moja szybka jazda jest, że tak powiem, szybka ale odpowiednia do wieku. :;230
Życzę spokojnej drogi i miłego pobytu na działce. ;:3
:wit
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Piękne ranniki :) Zdradzisz gdzie kupione :?:
Krokusy długo kwitną w tym roku, żeby i tak było z tulipankami.
Marysiu ja też czasami umieram z przerażenia podczas jazdy z Z. choć ostatnio się uspokoił.
A że warszawską trasą się boisz to już zupełnie się nie dziwię, tam cuda wyczyniają.
Mam nadzieję, że dziewczynki już zdrowsze. :D
Mina kota Bubka bezcenna :lol:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani witam wszystkich z działki :wit
Pierwszy nocleg anno domini 2015 zaliczony. Teraz siedzę szczęśliwa choć nieco obolała z herbatką przy kominku .
Wczoraj ogarnęłam dwie rabatki - Żółtą i Różową oraz bratki przy bramie. Dwa razy podałam rzodkiewkę i sałatę w tuneliku. Całkiem fajnie wykiełkowały te nowalijki :D
Plany na dzisiaj to Długa Rabata pod Płotem potem ogarnąć truskawki i posadzić dymkę. Przed posadzeniem muszę jeszcze wrzucić na kopiec chociaż jedną taczkę kompostu i lekko przemieszać go z wierzchnią warstwą gleby. Może uda się jeszcze spalić trochę gałęzi. Muszę też koniecznie zasilić róże mączką rogową z Lidia.
Ciekawe co z tego wszystkiego uda się zrealizować ;:306
------------------------------------

Krysiu.....tym razem zabraliśmy ze sobą tylko Bubeczka. On jest bezproblemowy bo nie wychodzi poza działkę, więc nie ma problemu z pilnowaniem kota przed powrotem do domu. Żebyś widziała jaki on jest szczęśliwy! Po prostu widać jak ten zwierzak cieszy się swobodą. Najpierw delikatnie obszedł swoje ulubione miejsca a potem asystował na zmianę mnie w zakątkach albo L przy pracach technicznych.

Agnieszko ......ranniki kupiłam jesienią w Obi w wyprzedaży za grosze. Podzieliłam się nimi z Madzią, u niej też ładnie kwitły. Z krokusami masz rację! Byłam zaskoczona po przyjeździe widząc okazałe kwitnące kępy. Dziewczynki już całkiem zdrowe, po kontroli.
Bubek grasuje z wdziękiem po działce. Ten kot biega po trawniku zupełnie jakby tańczył. W domu chodzi całkiem inaczej.......
-------------------

No dobrze ........posiedziałam sobie chwilę na forum, teraz trzeba sprzątać trochę w domku, ubrać się w robocze ciuchy i myk do ogrodu :lol:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Miłej pracy na działeczce, małego zmęczenia, kolorowych snów wśród natury. ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Marysiu!
Bardzo się cieszę, że masz w zasięgu ręki swoje poletko i piękną pogodę.
Belzebub - szczęściarz, załapał się.

Miłego pobytu na Kaszubach - ;:196 Jagi
PS. Tylko co ten Buzek tam robi :shock:? A wydawało by się, że to taki poważny facet ;:306.
Oj, wyrzuciłabym to bezmyślne urządzenie, z którego teraz korzystasz ;:222
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko - dziękuję za przemiła życzenia! To były wspaniałe trzy dni...Dały nam przedsmak przebywania na wsi przez całe lato!
Tylko latem będę miała ciepło w łazience :;230

Jagódko - Buzek już na właściwym miejscu. Odesłałam go z mojej działki do Parlamentu Europejskiego. Chyba już nigdy nie użyję tabletu do napisania czegokolwiek :oops:
Belzebub z godnością powrócił do miasta i zajął swoje ulubione miejsca na mikrofalówce. My powróciliśmy nieco smutni ale pełni nadziei na rychły wyjazd na dłużej...

A na działce kwitną śnieżniki...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”