Datury z nasion
- Viola K
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datury z nasion
Adek13 , tak w tym roku zakwitnie Twoja daturka.
- Kirunia
- 200p
- Od: 25 sie 2013, o 14:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam pytanie do osób które uprawiały z nasion daturę metel.
Czy siewki należy w pewnym momencie przyciąć w celu rozkrzewienia się sadzonki czy może roślina rozkrzewia się samoczynnie?
Wykiełkowało mi 14 nasion i dziś je przepikowałam do większych doniczek. Chciałabym uzyskać ładnie rozbudowane krzaczki.

Czy siewki należy w pewnym momencie przyciąć w celu rozkrzewienia się sadzonki czy może roślina rozkrzewia się samoczynnie?
Wykiełkowało mi 14 nasion i dziś je przepikowałam do większych doniczek. Chciałabym uzyskać ładnie rozbudowane krzaczki.

Moja datura surmikwiat w pewnym momencie zaczęła tracić dużo liści od dołu i już nawet stwierdziłam, że w przyszłym roku nie będę jej wysiewać, ale ten obłędny zapach rozchodzący się dookoła przekonał mnie, że jednak będzie rosła przez następne kilka lat.

No i zawiązuje już nasiona.

No i zawiązuje już nasiona.
pozdrawiam Mariola
bynajmniej to nie przynajmniej!
bynajmniej to nie przynajmniej!
-
- 50p
- Od: 7 wrz 2012, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O, widzę, że mamy taką samą odmianę
Mamy w tym roku kila krzaków, które świetnie kwitły, chociaż upał im nie służył. Ale zawiązały mnóstwo nasion, więc w przyszłym roku z pewnością znowu będą rosły. 

- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10

Zakwitnie w tym roku? Minus że mam małe dziecko i "durnego" psa który je zieleninę, boje się że zamiast ozdoby tarasu powinnam potraktować roślinkę jako "więźnia" pod ścisłym nadzorem i wyprowadzić ją na balkon gdzie ani pies ani synek nie mają dostępu. Rzeczywiście jest to roślina bardzo trująca? Gdzieś czytałam że w żadnym wypadku dzieci nie powinny mieć do niej dostępu

PS teraz te liście na czubku wyglądają lepiej, i sadzonka jest wyższa już kolejne kilka cm chociaż liście mają w tym miejscu inny kształt i nie wiem czym to może być spowodowane.
-
- 50p
- Od: 7 wrz 2012, o 21:33
Wysiewałam, ale datury jednoroczne. W ubiegłym roku wzeszły świetnie, chociaż długo i nierówno się pojawiały. W tym roku nie udało mi się uzyskać ani jednej rośliny, zarówno z nasion zebranych z własnych roślin, jak i kupionych wysyłkowo, a także z uzyskanych przez wymianę. Nasiona nie zgniły, nie spleśniały, ale po prostu tkwiły w glebie 2 miesiące i nic.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 kwie 2016, o 18:44
Czy kupowaliscie nasiona datur w chinach np na aliexpres?Ciekawa jestem czy są coś warte i czy faktycznie coś z nich wyrośnie. 

martatomek pisze:Czy kupowaliscie nasiona datur w chinach np na aliexpres?Ciekawa jestem czy są coś warte i czy faktycznie coś z nich wyrośnie.
Dużo nasion, u różnych dostawców z ali - efekt zero, null, nic.
Z allegro - 10 nasion - z pierwszego miotu 5 na 6, z drugiego na razie 2 na 6
Kupowanie nasion na ali... jest jak kupowanie kota w worku. Oszukują strasznie.
Chyba, że u sprawdzonych sprzedawców, polecanych przez innych kupujących. Nie ma się co sugerować komentarzami, bo większość pisze zaraz po otrzymaniu nasion, a nie po sprawdzeniu czy wykiełkują. Czasem kiełkują chwasty lub trawa.
Chyba, że u sprawdzonych sprzedawców, polecanych przez innych kupujących. Nie ma się co sugerować komentarzami, bo większość pisze zaraz po otrzymaniu nasion, a nie po sprawdzeniu czy wykiełkują. Czasem kiełkują chwasty lub trawa.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 cze 2018, o 20:52